Ana Maria Popescu Brânză a adus prima și până acum singura medalie pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Iar declarația ei a stârnit replica ministrului Tineretului Sportului, Carol Eduard Novak. Preluată de mass-media, intervenția demnitarului a stârnit reacția oamenilor pe rețelele de socializare, majoritatea condamnând lipsa de politețe a acestuia sau cel puțin de diplomație.
Totul s-a iscat la puține momente după finala olimpică la spadă, când Dorin Chioțea (TVR) a intervievat-o pe Ana Maria Popescu la trecerea ei prin zona mixtă (după concurs, performerii trec pe un culoar, iar acolo răspund întrebărilor ziariștilor).
„Sper ca de data asta să fie suficient şi să nu se mai spună Brânză a pierdut aurul. Sper ca medalia asta să cântărească suficient, cât să asigure un buget de bun simţ pentru scrima românească”
a spus multipla campioană olimpică, mondială și europeană la scrimă.
Apoi, a revenit cu următorul mesaj:
„Am 37 de ani. Mă dor toate, m-am chinuit. E cea mai muncită și mai chinuită medalie din toată cariera mea. Așa că nu-mi pasă de aurul care este la gâtul lui Sun Yiwen.
Îmi pasă de bucățica asta de metal pe care mi-am dorit-o pentru mine. Și o am, și asta e cel mai important. Și dacă la Beijing n-am avut maturitatea necesară să mă bucur de acea medalie, acum sunt foarte mulțumită de ce-am reușit să fac. E maxim din ce puteam să fac. La ce pregătire am avut, la ce chin și la cât contează sportul în România. Trebuie s-o spunem și pe asta. A fost minunat ce-am reușit să fac astăzi”.
Declarația Anei Maria Popescu nu i-a căzut bine ministrului Tineretului Sportului, Carol Eduard Novak, care tocmai declarase, cu câteva zile înainte, la Digi 24, că sunt bani destui în sportul românesc, unde, pe lângă, MTS, investesc și Ministerul Educației, și Ministerul Apărării „la Steaua și la Dinamo”.
Așa că demnitarul a reacționat pentru digisport.ro: „După părerea mea, şi dacă bugetul federaţiei de scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare, Ana-Maria nu putea să câştige ieri. Sau nu câştiga medalia de aur. Problema este că din spate nu vin încă tineri. Nu vreau să ducem discuţia în altă parte, să ne bucurăm de această medalie şi să ne concentrăm pe Paris 2024, acolo unde nu mi-aş dori să nu ajungem şi cu scrima sau cu alte sporturi unde am ajuns cu gimnastica. Ana-Maria Popescu a obţinut un super-rezultat, sincer, peste aşteptările mele. Dar, pentru mine, această medalie de argint este o medalie de aur. Pentru Ana Maria, felicitări din inimă, este o campioană uriaşă a României!”.
Ultima reacție a demnitarului a provocat o furtună pe rețelele sociale, unii oameni de sport sau pasionați de acest fenomen din țara noastră criticându-l.
”Rușine! Rușine, dle Ministru! Demisia! (daca mai există onoare!) Respect, Popescu Ana-Maria!”
a postat pe contul de Facebook Mirela Dulgheru, campioană mondială universitară în 1993, la săritura în lungime, ocupantă a locului 4 la JO de la Barcelona, în 1992. ”Habar nu are ce înseamnă sportul. Un antiromân nu are ce caută la comanda sportului. Felicitări. Ana este și va rămâne campiona noastră”, a comentat și Monica Iagăr, dublă campioană europeană la săritura în înălțime.
Bani pentru scrima românescă
Iar mama Anei Maria Popescu a reacționat la rândul ei: „Fiecare judecă pe cei din jur după chipul și asemanarea lui. Dacă el profită de bani publici pentru propriul interes crede că și cei din jur fac la fel. Ana a spus: „bani pentru scrima românească” și asta înseamnă bani pentru copii, juniori, cadeți, pentru acei tineri frumoși ce au ajutat-o să ajungă la această formă în lipsa concursurilor generată de pandemie. Dar ce poți să-i ceri: atâta gândește, atâta spune. Uită că a luat locul unui adevarat paralimpic la Jocurile Paralimpice care urmează. Când o fi avut oare timp să-și cîștige locul ori aici acest fapt nu este un criteriu de selecție?”.
Cosmin Gârleanu – Mi-e rușine să spun…
Paradoxal, părerea ministrului că în sport „ar fi suficienți bani” este contrazisă, astăzi, de tânărul boxer Cosmin Gîrleanu. Învins în primul tur de un fost dublu campion european, hunedoreanul a declarat pentru Agerpres: ”Mi-e ruşine să spun, dar nu am avut meciuri, nu am avut sparring partner. Nu vreau să creadă lumea că mă plâng sau altceva. Se ştia şi dinainte. Sunt campion şi trec peste toate astea. Nu am avut recuperare după antrenament, sparring partneri, mâncare de campion după antrenament şi multe altele. Şi deşi sunt calificat de un an de zile nu am avut parte de ele. Domnul antrenor ce mai plătea, ce mai vorbea”.
Carol Eduar Novak a provocat numeroase scandaluri
De la numirea în funcția de ministru al Tineretului și Sportului, Carol Eduard Novak a provocat numeroase scandaluri. Mai întâi, a stârnit nemulțumirea fanilor rugby-ului refuzând să restituie Stadionul „Arcul de Triumf” Federației Române de Rugby, conform înțelegerilor semnate de predecesorii săi. A intrat în conflict cu Ion Țiriac, președintele FR de Tenis, pe tema neparticipării unor jucătoare la turneul olimpic de la Tokyo.