Cine crede că sportul este independent sau chiar autonom de politică, se înșală amarnic. Funcționarii federali care afirmă că nu fac politică, ci că se concentrează doar asupra sportului, mint cu nerușinare și premeditare opinia publică.
În sportul comunist, întregul fenomen a fost subordonat intereselor de partid și al clanurilor militare, având la vârf membrii marcanți din familia dictatorială sau din serviciile de spionaj ale României.
Vă reamintesc faptul că gen.col. Ion Coman, secretar al CC al PCR, avea în sarcină controlul sportului, atât ca reprezentare, cât și ca dezvoltare.
Amintirile lui Mihai Rusu | Cronologia politizării sportului românesc
Ordinele erau clare: România trebuia reprezentată numai cu victorii, pentru a fi raportate la cabinetul 1 al lui Nicolae Ceaușescu.
În anii 70 și 80, golgheterii Diviziei A erau stabiliți de către MAI pentru ca Dinamo București să-l sărbătorească pe Dudu Georgescu sau pe Radion Cămătaru cu „Ghetele de aur“. Flacăra Moreni și Victoria București jucau pentru Dinamo și împotriva Stelei lui Valentin Ceaușescu, în timp ce echipa familiei lui din Scornicești înregistra recorduri europene cu 18 goluri (necesare) pentru promovarea din C în B!
Cumpără Revista 100% Sport Romănia – Ediția Iunie 2021!
Organigrama MAI și a clubului Dinamo preciza rolul și funcțiile oamenilor din conducere. Așa de exemplu, ministrul adjunct al MAI, generalul locotenent Alexandru Dănescu, avea în directă subordine clubul Dinamo, controlat de către Contrainformații prin colonelul Răbăcel, ajuns mai apoi în CIE din sectorul de limba germană fără să cunoască o boabă nemțește.
După 1986, lt.col. Constantin Anghelache, devenit șeful compartimentului de aport valutar special din CIE, ca UM 0107/AVS, a fost un susținător activ al echipelor lui Mircea Lucescu, culminând cu premiile acordate în valută după victoria cu 3-0 contra Stelei. Era decembrie 1989!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Acest articol a fost scris de Mihai Rusu în numărul din martie 2020 al revistei 100% Sport
Aici e Radio Europa Liberă! Din München, Mihai Rusu
Mihai Rusu (născut 1949), fost jucător de tenis român, în prezent antrenor în Germania la o școală privată. A rămas în Germania Federală în 1977. Fostul sportiv plecase la Bruxelles, cu ocazia unui turneu de tenis, în momentul în care era jucătorul numărul 2 al Stelei, după Titi Hărădău.
S-a stabilit la Munchen, iar în 1983 a devenit redactor sportiv la Radio Europa Liberă. Este editorialist pentru revista 100%Sport și corespodent pentru Radio Sport Total FM.