Agenția Națională Anti-Doping beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 2,7 milioane de euro, prin care va fi îmbunătățită legislația națională de referință și vor fi întreprinse demersuri pentru creșterea gradului de conștientizare privind pericolele dopajului.
La nivel mondial, se investesc în mod constant resurse considerabile pentru a dezvolta noi substanțe și metode care promit arderea rapidă a grăsimilor și creşterea masei musculare, astfel încât corpul sportivului sau practicantului de fitness să pară sculptat.
În acest context, creșterea gradului de conștientizare asupra riscurilor și consecințelor negative ale practicării dopajului de către sportivi și de practicanții de sport recreativ reprezintă o prioritate de maximă importanță pentru Agenția Națională Anti-Doping.
Care este sprijinul Uniunii Europene în modernizarea activității ANAD
Astfel, din 3 decembrie 2019, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) este beneficiarul unei finanțări nerambursabile din partea Uniunii Europene, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, și a bugetului de stat, în valoare de aproximativ 2,7 milioane de euro. Prin intermediul acestui proiect va fi extinsă capacitatea administrativă a Agenției și vor fi îmbunătățite actele normative de referință, respectiv legislația pe tema prevenirii și combaterii consumului, producerii și traficului ilicit de substanțe dopante cu grad mare de risc.
„Acest proiect pune accent pe latura de educație și de prevenție a ceea ce reprezintă lupta mondială împotriva dopajului în sport, educația privind normele anti-doping fiind unul dintre palierele pe care ne îndreptăm constant atenția.
Prin intermediul acestui proiect și prin activitățile pe care le vom derula, ne vom îndrepta atenția și către sportul recreativ, nu doar către sportivii de performanță, referindu-mă aici la sălile de culturism și fitness și la aderarea la un cod anti-doping pe care vor trebui să-l respecte pentru a ni se alătura luptei împotriva circulaţiei și consumului de substanţe dopante cu grad mare de risc și de a eradica împreună acest flagel.
Vrem ca instructorii din sălile de forţă să fie pregătiţi din punct de vedere anti-doping să le povestească oamenilor despre pericolele la care se expun atunci când practică dopajul”, precizează Cristian Balaj, președintele ANAD.
Accent pe digitalizare și managementul calității și al performanței
Proiectul intitulat „Ajustarea legislației relevante privind combaterea dopajului în sport” și care se derulează pe o durată de 36 de luni urmărește să dezvolte noi instrumente de planificare strategică, de management al calității și performanței, de comunicare și consultare publică.
„Cu alte cuvinte, ni se va reduce considerabil din povara administrativă și vom fi în măsură să facem o serie de modificări legislative necesare pentru țara noastră cu scopul de a contribui la formarea și educarea tuturor actorilor implicați în sport și în lupta împotriva consumului, producerii și traficului ilicit de substanțe dopante”, adaugă președintele ANAD.
CITIȚI REVISTA 100% SPORT ROMANIA NR. 54 | IULIE 2021 | EDITIE DIGITALA PDF
Mai mult, grație derulării acestui proiect, angajații ANAD vor aprofunda noile metode de combatere a dopajului în sport, cât și cele mai eficiente metode de prevenire a acestui flagel.
„Ne dorim un cadru legislativ ajustat conform noilor cerințe pentru implementarea reglementărilor internaționale privind combaterea dopajului în sport, incluzând aici și un sistem de monitorizare în timp real a activității anti-doping.
De asemenea, urmărim să avem un cadru metodologic elaborat, cu accent pe măsuri de conștientizare și prevenire a dopajului în sportul de performanță și să dezvoltăm corpul oficialilor pentru prelevarea probelor de sânge.
Toate acestea presupun, deci, îmbunătățirea procesului nostru de management, digitalizarea fluxurilor de lucru din cadrul ANAD și, foarte important, reducerea poverii administrative pentru cei implicați, precum și cunoștințe și abilități îmbunătățite pentru personalul nostru”, subliniază Balaj.
CITIȚI REVISTA 100% SPORT ROMANIA NR. 54 | IULIE 2021 | EDITIE DIGITALA PDF
Proiectul pe care îl implementăm în cadrul ANAD ne oferă posibilitatea de a ne dezvolta în ceea ce privește prevenția și educația. Misiunea noastră este de a-i informa, susține și proteja pe cei care respectă toate prevederile Codului. Chiar dacă poate uneori pare deranjant faptul că trimitem periodic informări, o facem doar din dorința de a nu apărea greșeli care ar putea să le afecteze cariera
Cristian Balaj, președinte Agenția Națională Anti-Doping
Acest articol a apărut în numărul din luna iulie 2020 a revistei 100% Sport