Sute de oameni, unii dintre ei din sport, alții simpli, membri ai familiei și prieteni l-au însoțit pe ultimul drum pe cel care a fost multiplul campion olimpic și mondial la canoe IVAN PATZAICHIN (71 de ani). Marele performer a fost înmormântat astăzi, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu.
În miezul zilei, o slujbă religioasă s-a ținut în Sala de Trofee a CS Dinamo. Iar la finalul acesteia, fiica marelui campion a ținut să sublinieze că în aceste zile a înțeles că tatăl ei a fost iubit nu de multă lume, ci de toți oamenii de pe Pământ. „Pentru mine și pentru mulți, tata a fost Ivan Inimă de Aur”, a spus Ivona, potrivit gsp.ro.
Apoi, cortegiul funerar a străbătut centrul Capitalei și a ajuns la Cimitirul Bellu. Acolo, câteva sute de oameni, printre care s-au aflat Leon Rotman, dublu campion olimpic la canoe, Mihai Covaliu și George Boroi, preşedintele și secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Belu, fostul mare antrenor de gimnastică, Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Marius Urzică, campionul olimpic la gimnastică, George Copos, fostul patron al FC Rapid, Ionuţ Adrian Popa, preşedintele CS Dinamo, și Grigore Leșe, interpretul de muzică tradițională românească, l-au însoțit pe ultimul drum pe marele campion. „Când am venit la Dinamo, în 1967, am împărțit aceeași cameră în club”, ne-a spus Vasile Selejan, fost secretar general al FR de Ciclism.
Cine a fost Ivan Patzaichin
– s-a născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23 (județul Tulcea)
– a fost legitimat la Clubul Sportiv Dinamo, între 1970 și 1980, la secția de kaiac-canoe, specializându-se în ultima disciplină
– la Jocurile Olimpice de vară a obținut 4 medalii de aur (canoe dublu 1.000 m, în 1968, la Ciudad de Mexico, 1980, la Moscova, și 1983, la Los Angeles, respectiv la canoe simplu 1.000 m, în 1972, la Munchen) și 3 de argint (canoe dublu 1.000 m în 1972 și 500 m în 1980 și 1984).
– a participat la 11 ediții ale Campionatului Mondial (Copenhaga 1970, Belgrad 1971, 1975, 1978 și 1982, Tampere 1973 și 1983, Mexico 1974, Sofia 1977, Duisburg 1979 și Nottingham 1981), urcând de 22 de ori pe podium, obținând nouă locuri 1 și tot atâtea locuri 3, respectiv 4 locuri 2
la Campionatul European a participat o singură dată, în 1969, la Moscova, obținând titlul continental la C2 1.000 m. Ulterior competiția n-a mai fost organizată, fiind reluată abia în 1997
– a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport în 1975, iar în 2008 a susținut lucrarea de dizertație la masterul Educația fizică și managementul structurilor și activităților sportive
– pe 1 decembrie 2004, a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea) în rezervă, în cadrul Ministerului de Interne
– a fost antrenor timp de 25 de ani, activând și la lotul olimpic de kaiac-canoe, în cinci cicluri olimpice (Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 și Beijing 2008), retrăgându-se în 2009. De asemenea, s-a ocupat de pregătirea sportivilor CS Dinamo timp de 25 de ani
– a devenit Mestru Emerit al Sportului în 1968, Maestru Internațional al Sportului în 1982 și Antrenor Emerit în 1991
– în 1990, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) i-a înmânat Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român care a primit această distincție. A mai fost decorat cu Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Ofițer (2000), Ordinul ”Meritul Sportiv” clasa I (2008), Decorația Regală ”Nihil Sine Deo”, prin ordinul Majestății Sale Regelui Mihai I (2010)
– în 1976, s-a căsătorit cu Georgiana, cei doi având o fiică, Ivona, născută un an mai târziu
– grație performanțelor sale, atât ca sportiv, cât și ca antrenor, a fost poreclit ”Amiralul”
Ivan Patzaichin despre…
… Secretul reușitei: ”Pregătirea. Eu mă antrenam tot timpul. Munceam ore în şir. Obișnuiam ca și la competiţii să mă mai antrenez pe ascuns. În afara antrenamentelor cu lotul. Important era să scot un anumit timp la antrenamente. Atunci știam că voi câștiga și în competiție”
… Victorie: ”La fiecare competiție la care am participat mi-am propus să câștig. N-am conceput să mă întorc acasă fără medalia de aur. Din acest motiv, după Jocurile Olimpice de la Montreal am fost pe punctul de a mă retrage din activitatea competițională”
… Dunăre: ”Este un simbol al Europei și o coloană vertebrală care oferă șansa de a ne lega natural unii de alții. Am descoperit cu bucurie izvoarele Dunării, în apropiere de Pădurea Neagră. Așa cum noi, românii, avem emoția de a vedea de unde izvorăște Dunărea, tot așa și germanii au visul de a ajunge în Deltă, acolo unde Dunărea se varsă în mare. Când am ales să mergem cu un atelier de construcție de bărci tradiționale de lemn la Ulm, unde se organizează cel mai mare festival al Dunării din Europa, am știut că vom stârni curiozitatea germanilor de a vizita Delta așa cum vrem noi să o promovăm: o oază de liniște, tradiție și autentic. Nemții sunt mari amatori de vacanțe în natură și am convingerea că mișcarea Rowmania și modul nostru de a prezenta Delta Dunării i-au convins pe foarte mulți să se gândească la România ca la viitoare destinație de vacanță”
… ecoturism: ”Dacă mă întrebați pe mine cum arată ecoturismul, o să vă răspund imediat că în Deltă, să vâslești tu însuți, să mănânci pește pescuit din Dunăre și pregătit de lipoveni, să dormi la localnici. Sigur că poți avea o vacanță frumoasă și în alt loc, dar eu nu văd de ce Delta n-ar deveni principala destinație de ecoturism din Europa sau chiar din lume”
… Rowmania: ”Este prima mişcare de descoperire şi promovare a traseelor pe apele din România, lansată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 . Este, de asemenea, proiectul meu de antreprenoriat social şi un brand dedicat, sub care se vor realiza proiecte pentru încurajarea turismului ecologic şi a agrementului cu ambarcaţiuni cu vâsle. Este deschisă pentru iubitorii apelor şi ai mişcării în aer liber, pentru căutătorii de aventură şi pentru cei care iubesc şi protejează natura”