Autorii cărții „Ar fi fost prea frumos“, Ion Țiriac și Ilie Năstase, au descris prin Editura Stadion din anul 1972 aventurile lor de pe terenurile de tenis din lumea mare.
Pe parcursul a 259 de pagini, am aflat despre succesele lor în cadrul turneelor de simplu și dublu la Grand Slamuri sau în Cupa Davis, finalizate doar cu titluri și trofee. Aceasta era prima parte a victoriei! Despre bani, tăcere.
Surpriza mare pentru noi cei din țară a fost când am aflat că atât circuritele de tenis, cât și Cupa Davis, aveau loc pe bani grei, plătiți în USD.
Amintirile lui Mihai Rusu: „Ar fi fost prea frumos“, adevărul despre o carte cu multe minciuni
Așa de exemplu, victoria americanului de culoare Arthur Ashe la US Open 1968 după includerea profesioniștilor, a însemnat un cec în valoare de 14.000 USD; atunci când Ilie Năstase și-a adujecat Openul de la New York în 1972 (anul finalei de Cupa Davis, România – SUA, la București), premiul s-a ridicat la 20.000 USD, ceea ce însemna pentru vremurile respective o avere.
Dolarul american era de 1 vs DM, astfel încât Ilie a câștigat 80.000 DM în condițiile în care salariul unui inginer vest-german atingea suma brută de 2.000 DM!!!
Citind cartea celor doi tenismani, „aranjată“ de maestrul Ioan Chirilă, avem senzația că băieții au jucat doar pe diplome și cupe așa cum eram noi obișnuiți în țară. În realitate, trăirea evenimentelor este frumoasă, dar departe de realitate, întrucât în joc se primeau sume mari pentru perioada respectivă.
Achizitioneaza Revista 100% Sport Romania + Supliment Liga 1 – 9.99lei!
În niciun rând din carte nu se scrie despre premii sau diurne. Nimic. Tăcere. Secrete, pentru că dacă aflau Ceaușeștii cu gașca lor i-ar fi trecut la impozitarea banilor. Conform regulilor din sportul comunist, identice cu cele din diplomație și spionajul extern, „turiștii“ primeau doi dolari pe zi; Țiriac și Năstase trebuiau să deconteze banii la venirea în țară pentru a-și „lua“ drepturile financiare din străinătate.
Doi dolari înmulțiți cu numărul de zile de afară mai aduceau și ei ceva la sumele mari încasate care l-a făcut pe Năstase milionar în USD în 1974. La fel și pe Țiriac de pe urma „verzilor“, urmând ca amândoi să se stabilească în paradisul fiscal Monte Carlo drept cetățeni ai unei țări comuniste! Fabulos!
Adevărul este scris de presa internațională
Süddeutsche Zeitung publica despre Openul de la New York din 1972 și valoarea pe zi a diurnei care însemna 20 USD, mărită cu cei doi dolari din România. Culmea este că, în toate interviurile date în România, Țiriac a declarat că era sărac având doar doi dolari de mâncare!
O minciună sfruntată dacă socotim premiile, garanțiile de participare plus banii din reclamă de pe urma echipamentului cu care juca. Plus alte 66.000 USD primiți de la World Tennis Team pentru echipa Lobster din Washington (1974).
Achizitioneaza Revista 100% Sport Romania + Supliment Liga 1 – 9.99lei!
Îmi fac datoria ca jurnalist de investigație în restabilirea adevărului istoric pentru a publica sumele adevărate care se rulau în tenisul profesionist de la începutul anilor 1970. Altfel, cine va citi cartea lor, va cădea într-o mare eroare atunci când ei scriu numai despre deplasări, întâmplări, meciuri, omițând intenționat banii.
——————————————————————————————————————————————————————–
Acest articol a fost scris de Mihai Rusu în numărul din august 2020 al revistei 100% Sport
Aici e Radio Europa Liberă! Din München, Mihai Rusu
Mihai Rusu (născut 1949), fost jucător de tenis român, în prezent antrenor în Germania la o școală privată. A rămas în Germania Federală în 1977. Fostul sportiv plecase la Bruxelles, cu ocazia unui turneu de tenis, în momentul în care era jucătorul numărul 2 al Stelei, după Titi Hărădău.
S-a stabilit la Munchen, iar în 1983 a devenit redactor sportiv la Radio Europa Liberă. Este editorialist pentru revista 100%Sport și corespodent pentru Radio Sport Total FM.