Se știe, ȚSKA Sofia este clubul fătat de armata comunistă bulgară, după ce secera și ciocanul au supus țara vecină, ceva similar cu cele întâmplate și în România. Unde a fost în aceeași stuație cei de la Steaua.
Prin anii 90, galeriile Stelei și ȚSKA Sofia arborau la meciuri pancarte cu inscripții de afecțiune reciprocă de genul „unii suntem frații celorlalți”. Iar în ultimii ani, în ambele aceste echipe au apărut câte două grupări rivale care se revendică drept „adevăratele continuatoare”.
O importantă deosebire este că la ei ambele sunt acum în primul eșalon!
Povestea echipelor de fotbal ȚSKA și Steaua București. Sunt surori în duble identități?
Pariorii sau cei care efectiv iubesc fotbalul de pretutindeni, privind noua ediție a primului eșalon bulgar, au observat două echipe cu nume 99% similare: ȚSKA Sofia și ȚSKA 1948 Sofia.
Evident, gândul le-a zburat la o similitudine între ceea ce se întâmplă cu FCSB și CSA Steaua ceva mai la nord. Cele două cazuri se aseamănă în esență, dar diferă din punctul de vedere al unor detalii importante, după cum se va vedea.
„Ingineria” lui Gancev
Despre zbuciumata istorie a lui ȚSKA Sofia am scris în revista noastră cu ocazia unui serial dedicat echipelor din fostele țări socialiste care au fost cândva susținute de armatele acestora. Spre deosebire de Steaua, ȚSKA a intrat în faliment. Amintitul material îl încheiasem, arătând cum a procedat omul de afaceri Grișa Gancev pentru a pune mâna pe ȚSKA.
Voi reaminti ce s-a întâmplat atunci. La finele sezonului 2014-15, din cauza numeroaselor datorii neachitate, BFU a retrogradat-o pe ȚSKA Sofia în divizia a 3-a. La 04.06.2015, omul de afaceri Grișa Gancev, cel care o inventase și finanțase pe Litex Loveci, și-a anunțat intenția de a o salva pe ȚSKA. Însă nu a vrut s-o preia pe „PFC ȚSKA AD” cum era normal, lăsând-o să intre în faliment, având un alt plan.
Așadar în timp ce adevărata ȚSKA era lăsată să moară (și-a încetat activitatea la 09.09.2016), la mijlocul aceluui an, 2016, a folosit licența lui Litex pentru a participa în primul eșalon ca ȚSKA Sofia, în timp ce numele de Litex a fost trimis în a treia ligă.
Șmecherie care nu a fost agreată nici de o parte a suporterilor, dar nici de UEFA care a considerat ȚSKA-ul lui Gancev ca un club nou, nepermițându-i participarea în cupele europene. Asta conform regulii că o entitate sportivă trebuie să aibă cel puțin trei ani vechime în cadrul unei federații din cadrul UEFA pentru a fi abilitată să participe în competițiile acesteia. Așa că abia după 2019, ȚSKA-ul lui Gancev a putut lua parte la competițiile intercluburi.
Din străfunduri în trei pași până în prima ligă, povestea Stelei și ȚSKA
Partea suporterilor care n-au agreat „ingineria” lui Gancev s-a pus în dezacord cu acesta, înființând ȚSKA 1948 Sofia. Aceasta s-a întâmplat la 19.07.2016, cu ocazia unei întâlniri găzduite de Clubul Central Militar din Sofia la care au participat toți cei care au agreeat șmecheria lui Gancev. Cu acel prilej s-a anunțat și un parteneriat cu Errea. Din punct de vedere competițional, noua echipă a început de jos de tot, din Liga a 4-a, în 2016-17.
Avea să promoveze consecutiv, în a 3-a în vara lui 2018, a 2-a în vara lui 2019 și în prima, în această vară. Mai bine spus în primăvară, pentru că eșalonul secund bulgar, întrerupt în martie din cauza pandemiei, nu a mai fost reluat, fiind considerat clasament final cel rămas după 21 de etape jucate până atunci, ȚSKA 1948 fiind situată pe primul loc. Începând din eșalonul secund, și-a jucat meciurile de-acasă pe cel mai mare stadion al țării, „Vasil Levski”.
Primul ei antrenor a fost fostul fundaș Valentin Iliev, în funcție până în etapa a 4-a a sezonului trecut, când a fost înlocuit cu Petko Petkov, iar de-acum, pe bancă a venit fostul mare internațional, Krasimir Balăkov. Dintre jucători sunt câțiva care au jucat și prin naționala Bulgariei, precum Martin Kamburov, Ivailo Ciocev, Galin Ivanov, Vențislav Vasilev, Daniel Mladenov sau Dimităr Pirgov. De remarcat și de subliniat chiar, ministerul armatei nu s-a implicat cu nicio leva!
Cei mai păgubiți, suporterii în ambele situații
Ca și în România, fanii celei mai titrate grupări bulgare s-au împărțit în două, fiecare parte considerând că cea a lor reprezintă adevărata ȚSKA. Acolo nu a existat vreun proces prin care o strâmbă decizie judecătorească să stabilească dacă noi suntem noi sau ei… suntem noi. Federația bulgară (BFU) recunoaște ȚSKA-ul lui Grișa Gancev ca echipă continuatoare a vechii ȚSKA.
Dar autoritățile fotbalistice bulgare sunt la fel de „credibile” precum cele din România, neputând să se pună preț și să fie luate în considerare asemenea decizii date după cum bate vântul. Doar faptul că apar mai multe echipe cu aceleași nume în aceleași eșaloane spune totul despre seriozitatea și credibilitatea unor asemenea autorități.
Achizitioneaza Revista 100% Sport Romania + Supliment Liga 1 – 9.99lei!
V-ați închipui vreodată că ar putea exista într-un campionat serios așa ceva? Cum ar fi să vedem, să zicem FC Arsenal 1886 care să joace în Premiership cu FC Arsenal? Și exemplele pot continua.
Acolo când grupuri mari de suporteri ai aceleiași formații nu s-au mai înțeles, răzvrătiții au format altă grupare (vezi cazul lui Liverpool FC). Revenind la subiectul de față, după cum s-a putut remarca, UEFA nu are același punct de vedere cu BFU, cum că ȚSKA-ul lui Gancev ar fi continuatoarea vechii ȚSKA, ceea ce era de așteptat. Și parcă ceva mai multă încredere prezintă UEFA…
De ce să fim corecți, dacă putem fi șmecheri? Doar suntem balcanici
Principalul vinovat al acestei secesiuni este Grișa Gancev. Acesta dacă ținea cu adevărat la ȚSKA, după cum a declarat de atâtea ori, și voia să facă o treabă cinstită, ar fi preluat vechea grupare retrogradată în Liga a 3-a și în doi ani, poate trei, ar fi ajuns în A PFG și n-ar mai fi existat vreo obiecție nici măcar din partea UEFA. Dar de ce să nu facă el o șmecherie, că doar e balcanic?
Așa că și-a luat Litex-ul, i-a șters numele cu guma și a scris peste cu un creion cu vârful tocit numele de ȚSKA Sofia. Pe aceste plaiuri se fac mânării grele în domenii serioase, să mai punem la socoteală și fotbalul care-i doar un sport?
Ridicolul bulgăresc, un pic peste cel românesc. Caz de predat la ȚSKA Moscova
Ceea ce se întâmplă acum în fotbalul bulgar, poate e greu de crezut, depășește ridicolul din România. La noi numai în Liga 2 am avut asemenea cazuri, cu participarea simultană a două echipe care se cred descendentele aceleiași rădăcini: în 2013/14 când CS Universitatea Craiova și FC Universitatea Craiova au fost în seria a 2-a; în 2018/19 cu ASU Politehnica Timișoara și ACS Poli Timișoara.
Este adevărat că peste câțiva ani ar putea apărea și la noi în prima ligă așa ceva, dacă cea care își spune CSA Steaua ar ajunge în LI. La bulgari însă acest lucru se întâmplă acum, ei nefiind la prima întâmplare de acest gen, în ediția 2005/06 a PFG luând startul Pirin Blagoevgrad și Pirin 1922 Blagoevgrad!
Articol scris de Răzvan Toma în ediția din luna septembrie 2020 a revistei 100% Sport