La doar 41 de ani, „Gyuszi” Bálint a ajuns unul dintre cei mai apreciați tehnicieni din fotbalul românesc.
În ultimii 5 ani, publicația 100% Sport, fostă IlfovSport, i-a urmărit îndeaproape pe antrenorii români, în special pe cei din valul tânăr, Adi Iencsi, Bogdan Andone, Laurențiu Reghecampf, Nicolae Dică, Edi Iordănescu, Daniel Oprița, László Bálint și mulți alții.
György László Bálint, cunoscut și cu diminutivul de „Gyuszi”, a devenit și unul dintre favoriți și nu doar prin prisma rezultatelor excelente pe care le-a avut la Clinceni, Snagov, Metaloglobus sau UTA, ci mai ales pentru inteligență.
Cine este Laszlo Bálint, antrenorul revelației din Liga 1 – UTA Arad
Este printre puținii antrenori care se descurcă excelent cu cuvintele, care-și redactează singur textele, care poate ține o discuție aproape în orice domeniu.
Chiar dacă s-a lăsat devreme de fotbal, la doar 31-32 de ani, din cauza unei accidentări, deși vârful carierei l-a atins în Liga I, FC Brașov, CFR Cluj și UTA, Bálint a excelat repede ca tehnician.
Achizitioneaza Revista 100% Sport Romania + Supliment Liga 1 – 9.99lei!
A urmat ucenicia de la Tărlungeni, a urcat ușor-ușor, Clinceni, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Snagov, Metaloglobus și a ajuns la UTA, echipă pentru care a jucat în sezonul 2006-2007. La primul său an la Arad, a și promovat cu „Bătrâna Doamnă”.
Aradul care tânjește după fotbal
Bálint susține că toate echipele pe care le-a antrenat au rămas în sufletul său, cu o experiență mai puțin plăcută la Clinceni. Cu toate acestea, este convins că la Arad a găsit și un mediu excelent, unde lumea este super pasionată de fotbal, prin tradiție, și că poate să facă treabă aici.
„Cu excepția echipei din Clinceni (unde a fost o poveste amară pentru mine, mai ales ținând cont de desfășurarea ulterioară a lucrurilor), atât cei de la Csikszereda, cât și cei de la Sportul Snagov sau Metaloglobus au insistat să rămân, să continuăm colaborarea. Pe această cale le mulțumesc tuturor, pentru că, atât cât s-a putut, am avut o colaborare bună cu toți conducătorii cu care am lucrat.
Pot spune că am plecat de la aceste echipe pentru că simțeam că am nevoie de o provocare profesională care să îmi ofere și perspectiva de a face pași înainte în cariera mea, și, cel puțin până acum, se pare că deciziile pe care le-am luat au fost unele bune. Iar la UTA am găsit un mediu extraordinar, o foame de performanță din partea tuturor, mai ales a suporterilor, am găsit un Arad fotbalistic care tânjea după Liga 1, după aerul fotbalului de cel mai înalt nivel din România!
Știu, mi-am asumat o responsabilitate foarte mare, însă mă bucur enorm că am reușit să facem acest pas către elită”, susține „Gyuszi” Bálint.
Transferuri bune și debut fără înfrângere
„Gyuszi” Bálint este mulțumit de cum a început UTA în Liga I și crede că sunt șanse ca gruparea arădeană să lupte pentru cupele europene, țînând cont de palmaresul național de altădată al „Bătrânei Doamne”:
„Sunt mulțumit și nu prea de debut. Rezultatul primului nostru meci a fost unul bun, țînând cont de valoarea adversarului, Viitorul, însă ne-am dorit enorm să debutăm pe noul stadion cu o victorie, nu cu egalul nul cu Voluntari, din etapa a doua! Nu a fost să fie, avem 2 puncte din primele două meciuri în Liga I, este clar că mai avem foarte mult de muncă, însă trebuie să scoatem în evidență și aspectele pozitive din aceste două meciuri.
Avem potențial, avem un grup puternic în vestiar, am transferat în această vară jucători cu o calitate certă și sunt convins că vom arăta din ce în ce mai bine. Sezonul este lung, structura competiției va ține miza până în ultimul minut și depinde doar de noi să devenim din ce în ce mai puternici. Acest sezon, pentru UTA, este foarte important pentru consolidarea statutului de echipă respectată la nivelul Ligii I, însă, cu perseverență, continuitate și un management eficient, se poate visa și la mai mult în următorii ani”.
7 este numărul echipelor antrenate ca principal de László Bálint în fotbalul românesc: Unirea Tărlungeni, Academica Clinceni, Ardeal Târgu Mureș, Csikszereda, Sportul Snagov, Metaloglobus și UTA.
INTERVIU
„Fotbalul nu trebuie complicat”
Antrenorul echipei UTA Arad funcționează după principiile marelui Johan Cruyff, că fotbalul nu are nevoie decât de frumusețe, ca să fie plăcut ochiului
Ce este mai important pentru un antrenor, să înceapă de foarte tânăr meseria, imediat după ce încheie activitatea de jucător sau să o ia de jos, Liga 3, juniori?
Teoretic, există o diferența mare între antrenorul de copii și juniori și cel de seniori, din toate punctele de vedere. Practic, să antrenezi inițial la juniori poate reprezenta un plus pentru viitoarea carieră a unui antrenor de seniori în special din perspectiva abordării relației cu jucătorii tineri, psihologic și emoțional.
Achizitioneaza Revista 100% Sport Romania + Supliment Liga 1 – 9.99lei!
Apoi, o parcurgere a experiențelor de la nivelul eșaloanelor inferioare reprezintă o ucenicie care poate fi un adevărat fundament pentru orice antrenor. Dar, bineînțeles, aceste aspecte nu reprezintă o rețeta perfectă, și sunt destul de multe exemple de foști mari fotbaliști care au început direct la un nivel mare și au reușit.
Nu e nedrept ca după 10 ani să fii văzut că un antrenor de Liga I, în condițiile în care ai avut rezultate excelente la nivelul eșalonului secund? Care ar fi motivul în România?
Eu am o convingere, nimic nu e întâmplător. Sunt sigur că toate experiențele prin care am trecut ca antrenor de-a lungul a 10 ani m-au definit cumva, și pot spune că m-au pregătit mereu pentru următoarea provocare.
Am parcurs toate etapele Școlii de Antrenori, încercând să aprofundez cât mai bine toate informațiile care ni s-au oferit acolo și am încercat mereu, cu fiecare antrenament, să îmi eficientizez metodele, raportat la momentul respectiv, indiferent că am activat la Liga a 3-a sau la a 2-a.
Cred că acest pas către primul eșalon, această promovare, a venit cumva firesc, chiar dacă s-a produs în urma celui mai dificil sezon din cariera mea. Dar, satisfacția este cu atât mai mare, pentru că am depășit niște provocări uriașe!
Se poate face o diferență clară între Liga 2 și prima, că toți spun că distanța valorică dintre cele două e prea mare…
Da, cred că această diferență valorică este evidentă și pleacă, în primul rând, de la prăpastia financiară care există între cele două eșaloane. Banii proveniți din drepturile TV sunt o parte importantă din bugetele echipelor de prima ligă, iar în a doua, suma este infimă.
Tocmai de aceea, echipele retrogradate din primul eșalon s-au confruntat cu mari probleme financiare, unele dintre ele intrând în insolvență sau chiar în faliment. Pentru noi, în acest sezon, marea provocare a fost să ne adaptăm foarte rapid rigorilor primei ligi, atât din punct de vedere sportiv, dar și organizatoric. Și cred că suntem pe drumul cel bun.
Au încercat și alte echipe din Liga I să te coopteze sau cineva din cadrul Federației Române, pentru echipele de tineret sau juniori?
Da, au fost oferte clare pe adresa mea, dar am preferat să merg până la capăt pe acest drum pentru că am crezut cu tărie că putem atinge această performanță, să promovăm în prima ligă. Sunt onorat de faptul că echipe importante din prima ligă m-au dorit, le mulțumesc, însă am ales finalizarea acestui prim pas din ceea ce înseamnă proiectul UTA pentru această perioadă și mă bucur că nu am greșit.
Care este filosofia lui „Gyuszi” Bálint, în materie de fotbal?
Îmi doresc ca echipa pe care o antrenez să joace un fotbal plăcut ochiului, dar totul sub umbrela echilibrului, să știm să ne apărăm atunci când atacăm și să știm să atacăm atunci când ne apărăm. Cruyff avea mare dreptate atunci când spunea că fotbalul simplu este cel mai dificil de jucat, iar eu încerc mereu să mă raportez la acest principiu, că fotbalul nu trebuie complicat foarte mult.
Dar, cred că cel mai important pentru noi, antrenorii, este să avem abilitatea de a ne adapta la orice mediu și mai ales la orice situație. Apoi, îmi doresc foarte mult ca jucătorii din vestiarul echipei pe care o antrenez să respecte fotbalul! Atunci când un jucător își respectă meseria și dă 100% pentru fotbal, își respectă și antrenorii, conducătorii, dar mai ales îi respectă pe suporteri!
Toți joacă astăzi precaut, sunt interesați de rezultatul care să nu le aducă demiterea de pe banca tehnică, în condițiile în care simt și patronii că fotbalul românesc se îndepărtează anual de campionatele puternice. De ce?
Nu știu dacă toți joacă precaut, dar dacă vorbim strict de acest moment, să știți că este unul cu totul și cu totul special în istoria fotbalului. Această pandemie a dat totul peste cap, în societate dar și în sport, statisticile recente demonstrează că absolut toți antrenorii au greșit la un moment dat în gestionarea perioadei post-carantină, indiferent că vorbim de forma sportivă a echipei sau de numărul de jucători accidentați.
Achizitioneaza Revista 100% Sport Romania + Supliment Liga 1 – 9.99lei!
Este o foarte mare provocare să activăm în condițiile coexistenței cu acest virus, stresul unor posibile infectări este prezent în fiecare secundă din viața și activitatea noastră. Pe de altă parte, m-aș bucura să se pună bazele unor proiecte pe termen mediu sau lung în fotbalul românesc, însă sunt conștient că asemenea proiecte pot lua naștere doar cu susținerea autorităților.
Avem exemplul Ungariei, unde guvernul a dezvoltat infrastructura la un nivel extraordinar, iar investițiile în academii au crescut exponențial.
FLASH INTERVIU
Antrenor preferat: Jürgen Klopp
Sistem preferat: Adaptabil 😊
Jucător preferat: Paolo Maldini
Cel mai bun meci ca fotbalist: UTA – Rapid 1-0 (2006)
Carte preferată: Inteligența emoțională (David Goleman)
Filme sau teatru? Documentare
Mâncare: Salată de vinete sau zacuscă
Hobby-uri: Plimbările în natură (pe jos sau cu bicicleta 😊)
Despre György László BÁLINT
Născut: 29.03.1979 (Brașov,BV)
Ca jucător
Post: fundaș dreapta
Debut în Liga I: 13.04.2002, FC Național – FC Brașov 1-0
2001-02: FC Brașov 2/-
2002-03: FC Brașov 18/-
2003-04: FC Brașov 24/-
2004-05: FC Brașov 21/1
2005-06: CFR Cluj 13/-
2006-07: UTA 29/-
2007-08: Unirea Urziceni 19/1
Total Liga I: 126 jocuri, 2 goluri
Ca antrenor
2010-2011: Unirea Tărlungeni (L3) 28 jocuri
2011-2012: Unirea Tărlungeni (L3) 30 jocuri
2012-2013: Unirea Tărlungeni (L3) 18 jocuri
2013-2014: Unirea Tărlungeni (L2) 32 jocuri
2015-2016: Academica Clinceni (L2) 20 jocuri
2017-2018: Ardeal Tg. Mureș (L2) 6 jocuri
2017-2018: Csikszereda Miercurea Ciuc (L3) 24 jocuri
2018-2019: Sportul Snagov (L2) 21 jocuri
2018-2019: Metaloglobus București (L2) 17 jocuri
2019-2020: UTA Arad (L2) 28 jocuri
Total: 100 de jocuri în Liga 3 și 124 jocuri în Liga 2
A promovat cu Unirea Tărlungeni în L2 și cu UTA în Liga 2
Articol scris de Narcis Drejan în luna septembrie 2020 a revistei 100 Sport România