O nouă pauză s-a așternut peste Liga I, pentru ca echipa națională să arate ce poate în cursa de urmărire pentru locul 2, în preliminariile CM. Ultima etapă, a 11-a, disputată în acest weekend, a oferit poate cele mai slabe jocuri de până acum, din punct de vedere calitativ.
Norocul revine în tolba FCSB în acest sezon, obținând alte puncte nemeritate, după cel de la Arad. Chindia rămasă de timpuriu în inferioritate numerică, a fost nevoită să facă tot posibilul pentru a se apăra, așa că a fost logic să se folosească de toate tertipurile pentru a face ca timpul să treacă mai repede, așa cum a acuzat antrenorul advers, Edward Iordănescu. Dar și fără aceste tertipuri, Emil Săndoi a reușit să impună echipei sale o tactică excelentă, prin care mai galonata sa adversară a găsit greu poarta. Doar un șut norocos al lui Olaru din final, practic de la ultima fază, a atins mâna lui P. Iacob, ceea ce a dus la acordarea penalty-ului care transformat de Budescu a adus cele trei puncte, repet, nemeritate, pentru FCSB. Există niște semne de întrebare și la faza cartonașului roșu primit de Kocič, din minutul 8, dacă acesta chiar se impunea.
CFR Cluj s-a chinuit și ea pentru o nouă victorie, pentru care a trebuit să suporte chiar un handicap de un gol pentru 36 de minute, în prima repriză. Marcând imediat după reluarea jocului, a avut la dispoziție destul timp pentru a-și asigura victoria, ceea ce s-a și întâmplat, însă am asistat la un nou joc neconvingător al echipei campioane. Îmbucurătoare este forma crescândă a tânărului talent Petrila, el fiind cel care a marcat golul egalizator. Gaz Metan s-a mișcat bine, arătând mai multă energie de când a venit la cârmă Poenaru, însă nu avea forța de a se putea opune unei echipe superioare din punct de vedere valoric.
Mult așteptatul derby al Craiovei fu exact cum ne așteptarăm. Adică fazele mai crâncene se petrecură dincolo de gazonul verde, între nervoșii celor două să le zicem galerii, care avură mai multe momente în care se aflară gata să se încaiere. Din nefericire, se lăsă cu un mort în tribune, în urma unui infarct. Strict despre joc, mai pragmatică, CSU câștigă în cele din urmă, gâdilându-și astfel din plin orgoliul și totodată urcând în clasament. Ba mai mult, această înfrângere duse la demiterea lui Adrian Mutu de pe banca echipei finanțate de familia Mititelu, fapt previzibil chiar din momentul în care acesta semnă astă vară. Revenind la acest derby-local, după 21 de ani, Craiova a avut o nouă întâlnire la cel mai înalt nivel între echipe de-ale sale. Ultima fusese consemnată la 22 aprilie 2000, Extensiv – Universitatea 2-3. În total, cele două echipe se întâlniseră de 10 ori, prima oară în 1991, când Extensiv se numea Electroputere, bilanțul fiind favorabil Universității, cu 4 victorii față de 2 înfrângeri, de alte 4 ori fiind egal.
Dinamo, la primul meci cu revenitul Mircea Rednic pe bancă, a scăpat victoria printre degete, după ce în minutul 54 avea 2-0, iar la scorul de 2-1, Moldoveanu, singur cu poarta goală a întârziat șutul până ce un fundaș al UTA-ei a avut timp să se replieze și să respingă. Când vezi ce lacune fotbalistice au jucători precum Moldoveanu sau R. Grigore, ca să nu spun că nici vreun alt jucător provenit de-acolo nu excelează la această oră, începi să ai îndoieli despre valoarea pepinierei actuale de la Dinamo, iar acest lucru dă apă la moară celor care aduc jucători străini. Pentru UTA a fost un punct nesperat, după desfășurarea partidei, și cu atât mai prețios, cu cât a venit în urma unui gol marcat în ultima fază a jocului, și să nu uităm că aproape o repriză a fost în inferioritate numerică.
FC Voluntari este o echipă care merită lăudată, după o serie de cinci victorii consecutive ajungând pe un incredibil loc 4, la egalitate de puncte cu FCSB. Într-un clasament al formei, acela care se face pe ultimele șase etape, este pe primul loc, la egalitate de puncte, câte 15, cu CFR Cluj. Dar nu putem trece cu vederea jocul slab, fără orizont, al ultimei sale adversare, FCV Farul.
Primul derby al județului Argeș din Liga I a fost unul de zero peste tot, atât pe tabela de marcaj, cât și în ceea ce au arătat cele două în teren. De notat însă că Argeșul a devenit al 7-lea județ care are simultan pe prima scenă două reprezentante. Celelalte au fost: Bacău, Cluj, Hunedoara, Ilfov, Mureș și Sibiu. Nu mă refer aici la derby-urile locale, cum a fost cazul de mai sus, al Craiovei.
La Sepsi nu s-a schimbat nimic după plecarea lui Leo Grozavu, un nou egal obținut cu mari eforturi, după ce Rapid avea deja 2-0 în minutul 9. Alb-vișiniii au trăit un déja-vú ca la Arad, în urmă cu trei etape, când tot așa, a avut 2-0 în minutul 21, iar în cele din urmă a fost egalată!
FC Botoșani confirmă că nu este o echipă care să țină pasul pentru o eventuală luptă la titlu, după un avantaj firav obținut în primul sfert de oră al meciului de pe stadionul Dinamo, cu Academica, nu numai că n-a reușit să-l consolideze sau să-l păstreze, dar a tremurat la final și pentru un singur punct pe care în cele din urmă l-a obținut. Academica rămâne și după această a 11-a etapă fără victorie. O situație asemănătoare are și nou său antrenor Ionuț Chirilă, care de 15 partide (care au însemnat 6 egaluri și 9 înfrângeri, la Concordia, CSMS Iași și Ardeal Tg. M.) nu a mai învins în Liga I, ultimul său succes datând tocmai din 6 decembrie 2013, 2-1 la partida Concordia – ACS Poli.
Cifre
Meciul 150 în Liga I: Erico (UTA)
Meciul 100: Oaidă (FCSB)
Meciul 50: Houri (CSU Craiova)
Golul 70: C. Deac (CFR Cluj)
Golul 10: Petrila (CFR Cluj)
Golul 1: Goge (Rapid)
Niciun debut
Meciul 50 ca antrenor în prima ligă: György László Bálint (UTA) și Ionuț Chirilă (Academica)
Dinamo egalul 500 în prima ligă
FC Voluntari meciul 250 în prima ligă