Fostul președinte al FRF, membru FIFA/UEFA și eminență din culisele FRT, ne-a părăsit în septembrie 2020 în urma unei îndelungate perioade de suferință. Au rămas în schimb necunoscute publicului sportiv din România o serie de acțiuni în care a fost implicat, de care veți afla în rândurile Despre Mircea Pascu și rolul său.
Ca reprezentant al FRF în anii 80′ la FIFA și UEFA, el a cunoscut „sistemul“ diferit de activitate al președinților João Havelange respectiv Lennart Johansson; brazilianul „Patele“ mafiei fotbalistice mondiale în care șpaga pentru vot era „bucățică de tort“ cum îmi spunea Mircea Pascu, spre deosebire de suedez, marcat de mentalitatea scandinavă de corectitudine și echilibru.
Toți conducătorii de federații erau curtați de liderii organizaților internaționale pentru votul care le asigura o funcție sau alte privilegii. Așa se întâmpla și cu Nea Mircea.Despre Mircea Pascu și rolul său la UEFA / FIFA
Poveștile lui Mihai Rusu | Despre Mircea Pascu și rolul său la UEFA / FIFA
Atunci când Miodrag Belodedici a resimțit gena lui sârbească, ajungând de la Steaua București la Steaua Roșie Belgrad (cu care a câștigat a 2-a sa Cupă a Campionilor Europeni), FRF a intervenit la FIFA pentru sancționarea fundașului militar în grad de locotenent. Mircea Pascu a fost nevoit să declare la Zürich că „Belo este fotbalist cu contract de non-amator la Steaua“ ceea ce i-a atras automat suspendarea pe un an din activitatea oficială.
Ordinul politic al familiei Ceaușescu se executa și nu se discuta, așa încât era transmis mai departe. În fond, tot fotbalul din Blocul Comunist era dirijat de la Kremlin în funcție de interesele URSS care chema la Moscova la așa numitele „consfătuiri cu federațiile frățești“ vasalii Pactului de la Varșovia.
Doar o singură dată Bucureștiul a ieșit din cuvântul Kremlinului cu ocazia integrării Israelului în UEFA; indicația dată de dictatorul Ceasușescu către FRF a fost aceea de a susține Țara Sfântă, care fusese alungată de Confederația Asiatică și primită politic de UEFA.
Povestea votului acordat Israelului
Votul lui Mircea Pascu a fost decisiv, motiv pentru care forul de la Tel-Aviv, ca recompensă oficială, l-a invitat într-o vacanță.
La începutul anilor 90, când Mircea Pascu fusese debarcat de la FRF de către camarila „fesenistă” a lui Mircea Angelescu, susținută de Cornel Dinu și Mircea Sandu, am avut ocazia, ca tocmai aici la München, să asist la un meci Bayern vs Lokomotiv Moscova, cu Mircea Pascu delegat UEFA.
Primit cu mult respect, tratat la nivelul funcției de oficial UEFA, am avut ocazia să simt gradul de relații dintre forul european și cluburile continentale. Cu toate că era vorba despre Bayern München, gazdele bavareze au îndeplinit orice cerință regulamentară a lui Mircea Pascu. În returul de la Moscova, rușii au stins lumina pe stadion în momentul în care Bayern conducea; a venit Franz Beckenbauer, președintele și Kaiserul fotbalului german, care l-a rugat pe prietenul meu Pascu, să întreprindă toate măsurile pentru încheierea meciului.
Achizitioneaza Revista 100% Sport Romania + Supliment Liga 1 – 9.99lei!
Oficialul UEFA a aplicat regulamentul, astfel încât „pana electrică“ a fost rapid rezolvată pentru reluarea meciului câștigat de bavarezi. După meci, Franz a venit către Mircea și i-a spus: „Herr Pascu, aveți un BMW din partea noastră!“ Mai târziu, chiar și Kaiserul Franz a uitat de promisiune, iar Mircea a rămas cu rabla lui sud-coreeană.
Cei 50.000 de dolari americani râvniți de Constantin Anghelache
Creator al „primelor de instalare” din Divizia A, prin Jiul Petresani și Corvinul Hunedoara, unde jucătorii luau banii pentru semnătură (cca 100.000 lei), dați de mină sau de combinat, președintele acelor cluburi muncitorești a făcut saltul spre București, la FRF.
Aici au început anumite dispute de orgolii și mândrie cu anumiți inși puternici din Sistem care nu au uitat după 90′ aceste fricțiuni. Așa se explică alungarea lui din federație.
Un „argument“ ar putea fi fost acela de la meciul cu Scoția, aranjat de Mircea Pascu pentru o garanție de 50.000 USD, ceea ce la vremea respectivă era o suma imensă. „Recepționerul“ vroia să fie maiorul C-tin Anghelache, de la UM 0104 (viitor șef) la Aport Valutar Special, detașat de CIE, adică spionajul românesc, la Ambasada de la Londra. Mircea a refuzat „ajutorul“ și a predat banii la București, aduși în geantă diplomatică.
Achizitioneaza Revista 100% Sport Romania + Supliment Liga 1 – 9.99lei!
Cine vrea banii de la Zurich?
În numeroasele mele dialoguri (multe în contradictoriu) cu el pe temele sportului românesc și ale mafiei din FIFA, fostul membru îmi spunea că „cineva vrea să ia banii de la Zürich“ cu referință la holdupul de la Zürich 2016.
Era convins că foștii lui colegi erau curați ca lacrima, iar Justițiile SUA și Elveției aveau ceva personal cu membrii Comitetului Executiv condus de marele blatist Sepp Blatter.
——————————————————————————————————————————————————————–
Acest articol a fost scris de Mihai Rusu în numărul din octombrie 2020 al revistei 100% Sport
Aici e Radio Europa Liberă! Din München, Mihai Rusu
Mihai Rusu (născut 1949), fost jucător de tenis român, în prezent antrenor în Germania la o școală privată. A rămas în Germania Federală în 1977. Fostul sportiv plecase la Bruxelles, cu ocazia unui turneu de tenis, în momentul în care era jucătorul numărul 2 al Stelei, după Titi Hărădău.
S-a stabilit la Munchen, iar în 1983 a devenit redactor sportiv la Radio Europa Liberă. Este editorialist pentru revista 100%Sport și corespodent pentru Radio Sport Total FM.
Achizitioneaza Revista 100% Sport Romania + Supliment Liga 1 – 9.99lei!