Prezentă în ultimele douăsprezece finale ale SuperLigii la rugby, CSM Știința Baia Mare a cucerit un nou titlu, al 8-lea din palmares, după ce s-a impus (11-3) în fața Stelei. Cum numărul cazurilor persoanelor infectate cu COVID-19 a crescut accelerat în ultimul timp, FRR a decis ca disputa să se desfășoare fără spectatori. Și cum vremea a fost extrem de rece, finala s-a derulat într-un decor mohorât care ridică, în opinia mea, problema revenirii la sistemul ”toamnă – primăvară”.
Deloc surprinzător, confruntarea dintre maramureșeni și steliști a fost tacticizată, acțiunile în câmp deschis, acolo unde se poate scăpa ușor balonul umed de la ploaie, după o pasă, fiind extrem de rare. Mai pragmatică, formația din Baia Mare s-a impus grație punctelor marcate în primul mitan. Iar bucuria jucătorilor săi a fost împărtășită, la fața locului, doar de câțiva apropiați, Federația limitând la 30 numărul persoanelor care au avut acces pe Stadionul „Arcul de Triumf” pe echipă.
Cum specialiștii au ajuns la concluzia că noul coronavirus „acționează” îndeosebi în perioada rece din an, programarea finalelor, de campionat și în Cupa României, toamna, nu pare a fi tocmai potrivită. Așa cum nici sistemul de desfășurare a competițiilor ”primăvară – toamnă” nu avantajează echipele de rugby de la noi. Întorcându-ne în timp, aflăm că acesta a fost adoptat prima oară, la noi, prin anii 50, fiind „împumutat” de la sovietici (vara în fosta URSS nu era atât de călduroasă). Și pe atunci, sistemul a fost folosit atât în rugby, cât și la fotbal. În momentul în care România a ieșit, cât de cât, de sub sfera influenței Moscovei, s-a revenit la sistemul ”toamnă – primăvară”, unul considerat mai potrivit pentru clima noastră. Reluat în primii ani ai mileniului 3, în rugby-ul nostru, sistemul a fost abandonat acum câțiva ani. Pentru a fi reluat în 2020, când, întreruperea activității rugbystice în martie, din cauza pandemiei, a dus la prelungirea ediției 2019/2020 până în toamna trecută. Și la reîntoarcerea, una forțată, la sistemul ”primăvară – toamnă”…
Desigur că desfășurarea campionatului de rugby într-un an calendaristic are un avantaj, măcar din punct de vedere teoretic: îți permite să-ți faci mai ușor bugetul (în cazul celui organizat toamna și primăvara sunt atinși doi ani calendaristici, respectiv două bugete pe ani diferiți). Doar că echipele noastre de rugby depind, în mare măsură, de bugetul de stat (cel al unor ministere și cel local sau județean). Unul care se adoptă mai mereu cu întârziere, prin martie și chiar aprilie. Ceea ce induce o stare de incertitudine și grupărilor sportive care depind de acest buget. Paradoxal, disputarea campionatului de rugby în sistem ”toamnă – primăvară” poate fi mai benefică și din punctul de vedere al bugetului… Fiindcă dacă o echipă dispută turul, în toamnă, pe bugetul unui an, iar apoi returul, primăvara, pe bugetul anului următor, e mai greu de crezut că va abandona competiția, din lipsă de bani, la mijlocul acesteia.
Factorul climatic mi se pare a fi, însă, cel mai important argument pentru desfășurarea competițiilor în sistem ”toamnă – primăvară”. Și în primul rând fiindcă o finală organizată în mai sau iunie va aduce în tribunele stadionului mai mulți spectatori decât una programată în octombrie, noiembrie sau chiar decembrie. Și, în plus, este mult mai sigură disputarea ei – în 30 noiembrie 2018, de pildă, finala Cupei României de la Cluj s-a amânat pentru 2019 fiindcă terenul ”Iuliu Hațieganu” era înghețat…
Și din punct de vedere al formei sportive a jucătorilor varianta ”toamnă – primăvară” pare a fi cea mai potrivită. În sistemul „primăvară – toamnă”, internaționalii români încep anul cu meciurile din Rugby Europe Championship și îl termină cu partidele test… În celălalt sistem, disputele pentru echipa României sunt plasate între turul și returul de campionat. Adică la mijlocul competiției interne. Desigur că principala problemă o reprezintă în continuarea aceea că iarna terenurile de rugby de la noi devin impracticabile. Doar că și vara, din cauza temperaturilor tot mai ridicate și a lipsei stadioanelor cu nocturnă în sportul cu balonul oval (doar ”Arcul de Triumf” dispune de așa ceva), e tot mai dificil să joci meciuri la lumina zilei.
Comments 1