Agenția Mondială Anti-Doping a actualizat lista interzisă și a dat publicității documentul care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021.
În rândurile de mai jos, 100%Sport vă prezintă cele mai importante modificări ale Listei Interzise de anul viitor.
Modificările Listei nu sunt atât de spectaculoase ca în alți ani, cum a fost în 2016, de exemplu, când introducerea meldoniumului a provocat un adevărat cutremur în sportul mondial, cu foarte multe cazuri de dopaj, inclusiv în România.
Lista substanțelor și metodelor interzise în sport în 2021. Documentul este actualizat de Agenția Mondială Anti-Doping
Sau ca în 2018, când scoaterea alcoolului de pe listă a provocat o scurtă euforie. Dar sunt modificări însemnate, ca de fiecare dată, bazate pe cercetări de ani de zile. În acest an nu sunt multe modificări.
Au avut loc însă o serie de reașezări printre categoriile de substanțe și metode. Practic, Lista a fost restructurată, pentru a îmbunătăți consultarea și utilizarea ei. Și s-a pornit ceasul unei „bombe” programate pentru 2022. Citiți până la sfârșit să aflați ce și cum!
Abuzul de substanțe
Dacă anul trecut scriam despre canabis, marijuana sau hașiș, substanțe care induc halucinații și care sunt toate interzise, atât în competiție, cât și în afara ei, în acest an Lista Interzisă are un capitol aparte dedicat abuzului de „substanțe”.
Numărul 57 al Revistei 100% Sport România, a apărut luni, 11 octombrie 2021, și se găsește la chioșcurile de ziare Inmedio din București și din țară, dar și la distribuitorii de presă zonali.
Sunt enumerate astfel acolo acele substanțe care sunt folosite în mod frecvent în societate, în afara cadrului sportiv. Este vorba despre cocaină, heroină (diamorfină), „extasy” (metilendioximetamfetamină) și THC (tetrahidrocanabinol), care sunt precizate ca substanțe ce fac obiectul abuzului și evident, sunt complet interzise, atât în competiție, cât și în afara acesteia.
În plus, WADA precizează că și alte substanțe sunt în prezent în studiu și ar putea intra în această categorie în viitor.
Modificări, completări și clarificări
Fiindcă veni vorba despre substanțe interzise permanent (adică și în competiție, și în afara ei), trebuie spus că Lista Interzisă 2021 are mici modificări, completări și clarificări la categoriile „S2. Hormoni peptidici, factori de creștere, substanțe înrudite și mimetice”, „S3. Beta-2 agoniști”, „S4. Hormoni și modulatori metabolici”, „S5. Diuretice și agenți de mascare”, „S6. Stimulente” și „P1. Beta-blocantele”.
Ca să nu vă pierdem pe drum, vă spunem doar că un inhalant bronhodilatator e acum permis până la doza maximă recomandată de producător, iar niște picături de ochi sunt și ele permise în niște limite strict definite.
Iar un medicament prescris celor ce suferă de hipertensiune și tulburări de ritm cardiac apare ca exemplu pe Listă. Cam atât, iar acum vine…
„Bomba” cu glucocorticoizi
De ce spunem asta? Păi pentru că la categoria S9. Glucocorticoizi se va produce cea mai importantă modificare a Listei Interzise din ultimii ani. Și se va produce nu de anul viitor, ci abia din 2022! Iar lumea trebuie să afle despre această modificare, altfel riscăm o „explozie” pe modelul meldonium – 2016.
De această dată, este vorba despre interzicerea tuturor căilor de administrare prin injectare a glucocorticoizilor în competiție. Intravenos, intramuscular, peri-articular, intra-articular, peri-tendinos, intra-tendinos, epidural, intratecal, intrabursal, intralezional, intra-dermal, subcutanat etc. Exact!
Iar pentru ca informația să ajungă la toată lumea, WADA a decis să acorde un răgaz de un an. Deci în Lista Interzisă 2021 se anunță modificarea, iar din 2022 devine regulă.
Numărul 57 al Revistei 100% Sport România, a apărut luni, 11 octombrie 2021, și se găsește la chioșcurile de ziare Inmedio din București și din țară, dar și la distribuitorii de presă zonali.
Acest răgaz va permite, de exemplu, sportivilor și personalului medical să înțeleagă mai bine implementarea practică a perioadelor de eliminare, laboratoarelor să-și actualizeze procedurile pentru a încorpora modificările și noile valori de raportare a substanțelor specifice, iar autorităților sportive de a pregăti instrumente educative pentru sportivi, personalul asistent și cel medical, care să abordeze problema utilizării sigure a glucocorticoizilor în anti-doping, în scopuri clinice.
Care este pericolul contaminării cu alte substanțe?
Cam acestea sunt principalele modificări ce diferențiază Lista Interzisă 2021 de varianta în vigoare în acest an.
Ca de fiecare dată, în afară de substanțele și metodele care intră, ies din Listă, ori primesc modificări, trebuie reținut un singur lucru, extrem de important: sportivul este complet răspunzător de substanțele care se găsesc în proba sa de urină sau de sânge, în cazul unui control.
De aceea, este foarte bine să se informeze, să fie conștient de pericolul contaminării cu diverse substanțe, din medicamente, suplimente alimentare și chiar mâncare (vezi carnea „îmbunătățită” cu hormoni de creștere, steroizi șamd).
De câțiva ani, probele sportivilor sunt stocate până la 10 ani și pot fi supuse reanalizării, pe măsură ce mijloacele și metodele de detectare a substanțelor interzise avansează.
Acest articol a apărut în ediția din luna octombrie 2020 a revistei 100% Sport