Etapa a 14-a, cea care a prins schimbarea orei (sperăm pentru ultima oară) a fost tot una anostă de pe urma căreia nu am rămas cu mai nimic. Căci tarele fotbalului românesc răsărite din nou sunt deja clasice.
CS Mioveni de pildă a fost căsăpită de arbitraje. După meciurile cu CFR Cluj și FCSB a venit rândul să o pățească și cu CSU Craiova, așa, ca să fie o echitate. Cauza e Coza, arbitrul acestui joc care a inventat un penalty pentru echipa gazdă exact când aceasta avea nevoie mai mare de un ajutor. O să se trezească mulți deștepți să rostească acea frază, că „la scorul ăsta nu te mai poți lua de arbitraj”. Ba da și încă cum. CS Mioveni era în meci, Bogdan Rusu s-a jucat cu apărarea adversă. Ori unei asemenea echipe este suficient să-i dai doar una în moalele capului, așa cum a făcut acest Coza care a molestat-o cu acel penalty din ultimul minut al primei reprize. În fața unei asemenea echipe demoralizate, cu aripile tăiate, cred și eu că Andrei Ivan (în foto) a putut zburda, făcând un festival de goluri. N-aș vrea să fiu în pielea bietului Pelici care în afara frustrării pe care o trăiește, din cauza acestor acestor să le zicem erori poate fi demis. Arbitrajul românesc rămâne o rușine, într-o armonie deplină cu conducerile celor două foruri ale fotbalului autohton.
Apoi, prestația Argeșului cu FCSB a fost scandaloasă. De fapt, repriza a doua. O echipă cu pretenții la play-off, care venea și cu aura de neînvinsă de șapte etape, a cedat jenant cu o FCSB cu jucătorii în convalescență. Ba mai mult, în prima repriză a dominat teritorial, din câte am înțeles din comentariul partidei, în proporție de 57%. A început foarte bine repriza secundă, a deschis scorul, după care a urmat o… lecție de non-combat, cât să întoarcă adversara rezultatul, iar asta cu ajutorul unor „tontogoluri” (că tot s-au împlinit ieri 15 ani de la acel autogol al lui Nicoliță de pe „Santiago Bernabéu”). De aceea, a dat naștere unor suspiciuni de blat. Să nu mai aud acel limbaj de lemn că „Steaua e Steaua sau mai nou FCSB e FCSB” căci nu stă în picioare. Echipa roș-albastră este departe de a fi vreo imbatabilă. Chiar și fără molima de covid poate fi învinsă, însă niciodată cu o asemenea atitudine arătată de Argeș la Buzău, una suficientă, la alibi. O grețoșenie.
Nu același lucru s-a întâmplat cu CFR Cluj, care a trebuit să transpire serios pentru a se impune cu FC Voluntari. Echipa din Ilfov a avut și ea ocazii destule, unele chiar mari, însă spre deosebire de Argeș cu FCSB nu a avut meciul în mână, pentru ca apoi să-l cedeze. Dinspre echipa clujeană au tot curs valuri-valuri de atacuri spre poarta lui M.M. Popa, prin care jucătorii lui Ciobotariu au fost împinși spre propriul careu, pentru ca la acea fază din final, când Omrani a marcat, să nu mai aibă ce face.
În fața cui să-și dea drumul la joc și să obțină o victorie concludentă Sepsi? Evident, cu Dinamo, fiind totodată și primul succes pe noua arenă din Sfântu Gheorghe, spre bucuria lui László Diószegi și apropiaților, precum și a acelei vulpi captate de camerele de luat vederi, care nu știu cum de a ajuns tocmai acolo, unde nu erau găini sau alte tentații de acest gen. A fost meciul cel mai spectaculos din etapă.
Academica a obținut al doilea punct în deplasare, primul cu Chirilă pe bancă. Asta chiar în fața fostului antrenor Ilie Poenaru. Puncte prețioase pierdute de Gaz Metan, căci pentru Academica e doar o frecție la picior de lemn, fiind greu de crezut că mai poate evita retrogradarea, chiar dacă mai sunt atâtea etape.
Două echipe cu pretenții la play-off au pierdut pe teren propriu la același scor, 0-2, cedând mai ales tactic, FC Botoșani cu FCV Farul, iar UTA cu Chindia. Echipa din Arad arată că suferă cel mai mult fără aportul propriului public, care atunci când se afla în tribune o purta mai mereu spre victorie sau măcar să evite înfrângerea. Și astfel predicția lui Dan Petrescu conform căreia nu va mai învinge aproape nimeni la Arad la spulberat foarte repede, dovedindu-se a fi una de genul celor făcute de Dragomir.
Nici în Liga I Rapid nu reușește să se impună în fața companioanei cu care a promovat direct pe prima scenă în vara anului trecut, FCU Craiova. Însă tot e un pas înainte, căci acum a izbutit să evite înfrângerea, căci în Liga 2 a pierdut toate cele trei confruntări avute.
Cifre
Meciul 150 În Liga I: Benga (UTA)
Debut : Sacko (CFR Cluj), Began (Sepsi)
Primul gol: Rainov (Argeș), Irobiso (Gaz Metan)
FCV Farul a trecut pe locul 29 în clasamentul all-time, depășind pe SC Vaslui, iar Sepsi pe 53, depășind pe Dunărea Galați