S-a dus și etapa a 15-a exact, ceea ce înseamnă că s-a încheiat turul sezonului regular. Și asta exact înainte de pauza necesară disputării ultimelor meciuri din preliminariile CM.
Înainte însă de a începe să discut despre cele petrecute în această ultimă etapă, vreau să laud o inițiativă. Auzisem despre ea, dar până acum nu am văzut-o. Așa am constatat că nu prea am văzut starturile de meci din actuala ediție a Ligii I, din diverse motive. Acum însă, fiind duminică de serviciu la Radio Sport Total FM, am văzut startul meciului Dinamo – CFR Cluj, remarcând intrarea pe dreptunghiul verde a jucătorilor celor două echipe având în brațe câțiva cățeluși. M-a încântat și în același timp m-a emoționat, căci la sfârșitul lui septembrie mi-a murit cățeaua pe care o chema Kara, avea 12 ani fără o săptămână când s-a întâmplat nefericitul eveniment, și mi-o adusese fata mea cea mare tot de pe stradă, pe când era puiuț, alături de încă două surori de-ale ei pe care la scurt timp am reușit să le ofer spre adopție unor iubitori de animale. Mi se rupe inima când văd asemenea animăluțe naive, nevinovate aflate în volbura acestei sorți nemiloase pe care de obicei o oferă lumea în care trăim. Prin intermediul acestei acțiuni se încearcă să se găsească cămine primitoare pentru aceste biete viețuitoare, prin adopția lor. De aceea, această inițiativa merită toată lauda și să fie totodată cât mai mult scoasă în relief. Dacă am tot criticat LPF pentru multele tâmpenii pe care le-a tot făcut de-a lungul timpului în frunte cu adoptarea acestui sistem imbecil play-off/play-out, de această dată țin să o laud pentru acest parteneriat pe care a acceptat să-l facă alături de CJ Ilfov. De fapt, o fată de-acolo, pe numele ei Hilde Tudora, fostă ziaristă, a avut această minunată inițiativă, pentru care merită toate laudele. O inimă mare, un suflet mare pentru care merită un sincer BRAVO! Merită totodată să i se pomenească numele încă o dată, și încă o dată, acestei Hilde Tudora. M-am bucurat totodată să văd că această campanie a găsit prozeliți și în Bulgaria vecină, unde la un meci de prim eșalon, Botev Plovdiv – Ludogoreț Razgrad, căpitanii celor două echipe au ieșit la centrul terenului cu câte un cățeluș în brațe spre a-i ajuta să-și găsească stăpâni. Îi sfătuiesc și eu pe cei care citesc aceste rânduri, dacă nu ați făcut-o încă, adoptați asemenea cățeluși, pisicuțe, pentru că vă vor umple viața. O spun în cunoștință de cauză, explicând mai înainte de ce. Și vorba unui bun prieten, „astfel ni se mai mărește și nouă media pentru lumea cealaltă”.
A fost o etapă favorabilă liderului CFR Cluj, care și-a mărit din nou avansul de puncte față de principalele sale pretendente la prima poziție, FCSB și CSU Craiova, la 8, respectiv 11 puncte. Aceasta a învins lejer în Șoseaua Ștefan cel Mare, un 3-0 fără drept de apel. De altfel, Dinamo nu a mai bătut-o pe CFR Cluj de 9 partide, în care a suferit 8 înfrângeri. Tocmai în 2017 s-au înregistrat ultimele victorii ale lui Dinamo în fața echipei clujene, atât acasă (2-0), cât și în deplasare (3-0).
FCSB nu a mai reușit să câștige la ciupeală, așa cum a tot făcut-o în ultima vreme. Nu i-a mai surâs nici norocul și totodată a dat peste o echipă solidă, FC Voluntari, care nu i-a fost cu nimic inferioară, din contră, aceasta putându-și chiar apropia victoria, având destule situații bune de a finaliza decisiv. Este totuși anormală reacția publică a finanțatorului FCSB la adresa echipei sale, când aceasta chiar a arătat un mare plus de când a fost preluată de Edward Iordănescu. Probabil că tocmai acest lucru îl nemulțumește, faptul că tehnicianul este mai mereu lăudat, luându-i lui din aură, dacă avea așa ceva. Este adevărat, FCSB nu are cel mai plăcut joc ochiului, dar a reușit să se readune din starea în care se afla la începutul sezonului, care dacă ar mai fi continuat, ar fi devenit echipă de play-out.
Nici lui CSU Craiova nu i-a mai ieșit, confirmând spusele unora, printre care mă aflu și eu, că atunci când dă de o echipă cât de cât solidă, adio zburdatul pe teren și victoriile la scor. Jucătorii lui FCV Farul chiar au arătat abnegație și un spirit de luptă ieșit din comun, față de alte partide jucate până acum. De altfel, cei de la CSU i-au acuzat, mai cu sau fără perdea, că nu au abordat cu aceeași măsură și partida restanță cu FCSB, din mijlocul săptămânii trecute, pe care a pierdut-o mai clar decât a arătat-o scorul la limită de 0-1. Operațiunea de „recondiționare” a lui Adrian Petre pare a se afla pe drumul cel bun, Gheorghe Hagi demonstrând încă o dată abilități în acest sens, arădeanul fiind autorul golului victoriei, al 5-lea pentru el în actualul sezon, înaintea căruia avea doar o singură reușită.
Dacă această ultimă etapă a turului a început cu niște meciuri anoste, greu suportabile, aproape fără goluri, care îndemnau la somn, ea avea să sfârșească cu unul dinamic, care a avut cam de toate, goluri multe, penalty-uri marcate și ratate, răsturnări de scor, încheindu-se în cele din urmă cu victoria Rapidului care termină turul sezonului regular pe, un inimaginabil la începutul sezonului, loc de play-off. Este un merit al jucătorilor, dar și al lui Mihai Iosif, acestui antrenor contestat de cârcotașii rapidiști, ca și când în Giulești ar putea poposi oricând un Klopp, dar conducerea alb-vișinie ar refuza să-l aducă… Academica Clinceni și antrenorul său Ionuț Chirilă rămân în străfunduri, fiind celălalt… lider detașat al Ligii I, dar din partea de jos.
Cifre
Meciul 150: A. Ivan (CSU Craiova)
Meciul 100: Greab, Palić (Argeș)
Meciul 50: Marković (CSU Craiova), Hélder Tavares (FC Voluntari)
Debut: Kainourgios, Nunič (ambii Dinamo)
Golul 1: Edjouma (FC Botoșani)
Debut pentru Dan Dumitru Vasilică ca antrenor la Liga I. El devine al 6-le interimar din acest sezon, după John Ene (Academica), Ovidiu Ceclan (CFR Cluj), Sorin Colceag (Dinamo), Róbert Ilyés (Sepsi) și Dragoș Bon (CSU Craiova).
Meciul 50 la centru în Liga I: Marian Barbu (Făgăraș)
Debut pentru doi arbitrii, un central, Robert Avram (Pitești) și un asistent, Ioan Corb (Satu Mare)
CFR Cluj golul 1200 în Liga I