După ce am „scăpat” de grija barajului pentru calificare la CM, am revenit la meschina noastră Liga I, de-aici de unde suntem siguri că nu ne elimină nimeni, poate doar un faliment crâncen al fotbalului autohton, Doamne ferește! Prima etapă a returului sezonului regular era să aducă o desprindere și mai mare în fruntea clasamentului pentru CFR Cluj. Asta după ce ea câștigase, CSU Craiova pierduse, iar FCSB era condusă la pauză. Până la urmă, în meciul de la București, conform previziunilor, FCSB a întors rezultatul. Însă și așa, avansul campioanei este destul de consistent și dacă nu ar fi fost acest sistem inept, ilogic și în final nedrept, prin intermediul căruia echipelor li se ia din agoniseală odată cu începerea play-urilor, am fi putut spune că este un avans decisiv.
Cu foarte mici emoții, CFR Cluj s-a impus la Craiova, luându-i astfel nou-promovatei FCU toate cele 6 puncte. Prea multe nu mai sunt de adăugat la acest meci, desfășurat în limitele normalului, poate doar că a fost primul în Liga I cu Eugen Trică pe banca lui FCU.
CSU Craiova a cedat surprinzător la Pitești, în fața unei echipe care până acum se dovedise impotentă în fața echipelor de frunte. Este drept, există circumstanța în acest meci a eliminării timpurii a lui Al. Crețu, una însă meritată, prin care CSU a jucat aproape 80 de minute în inferioritate numerică. Așa că avantajul de un gol care venise foarte repede, în min. 6, nu i-a putut ține prea mult de cald, echipa argeșeană izbutind să profite de omul în plus, chiar dacă a tremurat serios pentru a-și menține până la final avantajul de pe tabela de marcaj. Așa s-a produs a doua înfrângere consecutivă a lui CSU, primul asemenea eveniment de când a fost preluată de Reghecampf, aflându-se acum la 6 puncte în urma lui FCSB și 14 în cea a lui CFR Cluj!
Pe Arena Națională am asistat la un déjà-vu. Ca FC Botoșani să înceapă în forță, chiar să deschidă scorul, să aibă apoi o mulțime de alte ocazii pe care să le rateze cu seninătate, dând astfel senzația că se află în controlul meciului, pentru ca în partea a doua, să risipească tot într-un interval scurt de timp, astfel încât să piardă din nou în fața FCSB, putem zice, conform tradiției. Am remarcat că unii au lăudat echipa din nordul Moldovei pentru prestația din această partidă. Nu este nimic de lăudat atunci când pierzi prostește un meci. Ce folos că a jucat frumos prima repriză, dacă în cea de-a doua și-a bătut joc de ocaziile avute, mai ales Fili, iar apărarea a abordat acțiunile adverse atât de superficial, ca și când ar fi avut 5-0 pe tabelă. Cât despre prestația FCSB, prima cu revenitul Anton Petrea pe bancă, nu mi s-a părut cu nimic peste cea din perioada Edward Iordănescu.
Câteodată și complexele mai pier, asta aviz celor de la FC Botoșani. Așa s-a întâmplat la Voluntari, unde inițial părea că Dinamo se va impune din nou, mai ales că marcase tot Sorescu, o „bestia nera” a echipei ilfovene. În cele din urmă, însă, jocul mai matur și mai eficient al gazdelor avea să întoarcă rezultatul și să obțină după 6 partide o nouă victorie în fața lui Dinamo. Astfel, se poate spune că Dinamo trăiește cele mai rele vremuri din istorie, în timp ce cu FC Voluntari se petrece exact contrariul, chiar dacă mai sunt multe etape până la epilog.
Abia în retur, Sepsi a izbutit prima sa victorie din deplasare în actualul sezon, însă pe spinarea acestei eterne perdante care este Academica Clinceni. Așa că aproape că nu se pune.
Cel mai polemic meci al etapei a avut loc la Ploiești, unde echipa „gazdă”, Chindia, a fost nevoită să suporte din nou o inferioritate numerică în teren, de această dată chiar de doi jucători, în urma unor eliminări discutabile. Ca și când nu era de-ajuns, a mai fost egalată la final și printr-un gol dintr-un ofsaid vizibil. Arbitraj cu greșeli, toate aproape împotriva Chindiei. Alături de CS Mioveni, echipa din Târgoviște a avut cel mai mult de suferit în actualul sezon din cauza arbitrajelor, având tot dreptul să se plângă în acest sens, așa cum a făcut-o după joc antrenorul Emil Săndoi (în foto). De altfel mulți suporteri rapidiști, pe rețelele sociale, au recunoscut cu fair-play că echipa lor favorită nu merita acest punct, așa cum au făcut-o și unii dintre jucătorii alb-vișiniilor la declarațiile de după meci.
Că am pomenit-o pe CS Mioveni, aceasta după 9 partide în fine a izbutit să învingă, însă nu fără mari emoții. Bogdan Rusu era să fie înger și demon, după ce a transformat penalty-ul care avea să aducă victoria, avea să rateze un altul spre final, însă șansa lui și implicit a echipei sale a fost că cei de la Gaz Metan au ratat incredibil în final.
La Ovidiu a avut loc cel mai inodor și incolor meci al etapei, singurul în care tabela de marcaj nu a fost deranjată. Un egal însă care nu prea ajută nici pe FCV Farul, nici pe UTA, în tentativele lor de a prinde play-off-ul.
Cifre
Meciul 100: Ongenda (FC Botoșani), L. Fülöp, Nemec (ambii FC Voluntari) – s-a ajuns la 92 de străini cu peste 100 de meciuri în Liga I
Debut: Gluhaković (Dinamo)
Golul 1: Braun (FC Botoșani), R. Ilie (Rapid), N. Păun (Sepsi)
Sepsi victoria 50 în Liga I