Capul de afiș al etapei cu numărul 17 a fost derby-ul CSU Craiova – FCSB. Acesta, în mare, și-a onorat acest statut, dar nu a fost un „meci excepțional” așa cum am văzut caracterizări puerile de acest gen care i s-au făcut pe net.
De altfel, stângăciile celor două echipe l-au făcut atât de interesant, mai ales prin marcarea multor goluri și evoluția scorului. S-a confirmat încă o dată că FCSB învinge cam în ce condiții echipa olteană, chiar dacă o merită sau nu. De această dată nu a meritat, de altfel cum tot nemeritat a luat destule alte puncte în actualul sezon.
Dar și apărarea lui CSU Craiova parcă a invitat acest insucces, gâfâind și gafând într-o mulțime de momente ale meciului. Marius Constantin începe să-și piardă din siguranță, în timp ce Screciu numai fundaș central nu este. Astfel, se pare că din nou alb-albaștrii vor duce o pasionantă luptă pentru ocuparea locului… 3.
Însă ca suporter al unei echipe care pierde astfel, îți vine să-l dai naibii de fotbal și să nu te mai uiți vreodată la el. Este adesea un sport nedrept care lasă un gust amar. Cam la fel s-a întâmplat tot în această etapă și la cealaltă victorie în deplasare din această etapă, cea de la Arad. Acolo gazdele au atacat în continuu poarta Argeșului, în uralele fidelilor suporteri reveniți în tribune, având însă numeroase ratări. Însă piteștenii, la una dintre puținele lor acțiuni ofensive, au izbutit să marcheze unicul gol al meciului (fusese prima minge pe spațiul porții), în urma unui corner urmat de o banală lovitură de cap cu o traiectorie fericită.
A fost o etapă a oaspeților, cu o singură victorie gazdă, și totodată a meciurilor egale, 5 la număr, doi de 0-0 și trei de 1-1.
Dinamo continuă să rămână fără victorie, ajungând să se bucure pentru un biet punct obținut pe teren propriu, semn al decăderii în care a ajuns. Chindia rămâne un adversar greu de răpus, convingându-se de acest lucru și cei de la Sepsi.
FC Voluntari continuă forma bună, egalul de la Botoșani fiind în beneficiul său, care coroborat cu înfrângerea lui CSU a urcat pe o nesperată la început de sezon poziție a 3-a.
Și la meciul Gaz Metan – FCV Farul putem pomeni despre o pojghiță a celor afirmate mai sus despre fotbal, căci să iei gol în ultima fază, așa cum a pățit-o echipa medieșeană, nu este prea comod pentru inimă.
Rapid a jucat ca gazdă împotriva… echipei gazde
La Mioveni s-a petrecut o nouă anomalie marcă românească, căci acolo Rapid a jucat ca gazdă împotriva… echipei gazde. Nu este însă o premieră, acum doi ani mai făcând acest lucru CSMP Iași cu FC Botoșani. N-a fost rău însă acest meci între noile promovate, încercând fiecare să-și apropie victoria. Rezultatul final a fost unul echitabil.
Dacă Rapid și-a depășit de mult condiția, trebuie remarcată și dorința celor de la CS Mioveni de a nu se da bătuți și de a încerca să facă tot ce se poate pentru a-și păstra la final locul în primul eșalon. Ar fi prima oară când ar izbuti un asemenea lucru. Dar tot ea a fost cea care a reușit pentru prima oară să învingă în barajul de promovare/menținere o echipă de prim-eșalon, așa cum a făcut-o în primăvara acestui an cu Hermannstadt.
Hai la Cluj – Chirilă cu avionul, echipa cu autobuzul
La Cluj s-au întâlnit cele două limite ale clasamentului, liderul CFR Cluj și „lanterna” Academica Clinceni, și în mod absolut normal, conform tuturor așteptărilor, gazdele s-au impus fără probleme. De fapt, scorul putea fi mai mare, dar elevii din teren ai lui Dan Petrescu au preferat să se menajeze pentru meciurile următoare. Așa că prea multe din cele petrecute pe gazon în singura victorie a gazdelor din această etapă nu mai sunt de adăugat. Ci ceva din afară. Și anume deplasarea separată pe care a făcut-o antrenorul Chirilă față de restul lotului său.
Pentru cei care nu știu, el a ajuns la Cluj pe cale aeriană, în timp ce echipa a făcut-o cu autocarul. Dincolo de faptul că și-a plătit din proprii bani avionul, din punctul meu de vedere și nu doar, s-a descalificat prin acest gest. Nu mai are rost să pomenească de nu știu ce tactici și programe de pregătire, cu ridicarea unor tineri fotbaliști de valoare prin care clubul să se remonteze financiar, și alte asemenea vrăjeli pe care le tot arborează prin care mai mult creează ilaritate, dacă nu a fost în stare de un elementar gest de solidaritate cu jucătorii săi. Nu că așa ceva ar fi scris în vreo carte de fotbal, ci ar trebui să existe în ceea ce se numește bun simț.
CIFRE
Meciul 150: Buziuc (CS Mioveni)
Meciul 100: Iliev (Dinamo)
Meciul 50: Cestor (CFR Cluj), Achahbar (Sepsi)
Debut: Florin Pucheanu (Ulmi)
Golul 1: João Miguel (CFC Argeș)