Într-o țară unde corupția este de mulți ani politică de stat nu ar trebui să ne mai mirăm de niște biete furăciuni din fotbal.
Dar nu reușim să ne lecuim și ne tot enervăm când vedem asemenea arbitraje abjecte. Noi, jurnaliștii, prin natura meseriei, suntem obligați să ne treacă repede aceste supărări și să ne uităm în continuare la etapele ce urmează. Dar privitorul ocazional, după ce vede așa ceva, în melanj cu fotbalul de slabă calitate oferit de partidele primei noastre ligi, a doua oară este foarte posibil să-l mai prindă vreun alt meci în fața micului ecran. Ce să mai spunem despre o eventuală prezență a sa la stadion…
Eu am atras atenția de etape bune despre faptul că FCSB este avantajată etapă de etapă de arbitraje. Și-au dat într-un final seama și unii de la un cotidian de sport care au făcut un bilanț fidel al acelor partide. Asta așa, că unii oficiali de la FCSB arătau cu degetul spre CFR Cluj, explicând că de aceea campioana are un avans atât de mare, pentru că este ajutată de arbitrii.
Numai că din respectiva evidență reiese de fapt că avansul lui CFR Cluj este doar atât de mic. Nu că gruparea de pe Gruia ar fi vreo ușă de biserică, dar ajutorul arbitrajelor de care a beneficiat în sezonul de față este infim față de cel al roș-albaștrilor. Iar ceea ce a făcut în această etapă acest Barbu este o culme, un pârjol în fața tuturor de până acum.
Politica CCA este de ani de zile una dăunătoare, căci încurajează asemenea fărădelegi, acoperind mereu acești arbitrii cu tot cu greșelile lor, care nu pățesc mai nimic, ceea ce lasă loc de interpretarea că există o complicitate. Dacă prezența unor oameni precum Crăciunescu, Porumboiu, Grigorescu ca să nu mai spun de Gherghe aduceau anumite garanții pe când s-au aflat în fruntea acestui organism al arbitrilor, cea a lui Deaconu nu-mi inspiră nici cea mai mică încredere. Unii afirmă despre arbitrul Barbu că „nu a greșit premeditat, ci doar din necunoaștere”.
Nu cred că pe Bálint (în foto), antrenorul UTA-ei, pe jucătorii săi sau pe fanii arădeni, îi încălzește cu ceva acest lucru. Rezultatul mincinos rămâne. Eu unul cred că la arbitrul făgărășean este un melanj din ambele. Cât despre meciul în sine, FCSB nu a fost deloc superioară UTA-ei, fiind adesea surprinsă de jocul avântat și curajos al acesteia. De altfel, FCSB nu a fost superioară nici CSU Craiovei, nici Argeșului, nici Botoșaniului, nici Chindiei în meciurile anterioare. Căci pe lângă arbitrii i s-a alăturat cu nonșalanță și norocul. De altfel FCSB nu mi se pare a fi la această oră peste FC Voluntari, echipa de pe locul 3, chiar dacă are 8 puncte avans. Căci aceste 8 puncte, dacă privim amintitele greșeli de arbitraj, se anulează.
Că tot a fost o etapă a erorilor de arbitraj, ceea ce a dus ca mai mulți oficiali ai unor cluburi să ia poziție față de aceasta. Dacă tot vor să facă ceva care să conteze, toți acești tehnicieni, Bálint, Săndoi, Croitoru, cărora să li se alăture și ceilalți, ar trebui să nu se oprească aici, pentru că se vor uita repede toate acestea evenimente și riscă să aibă parte în continuare de aceleași cazne și într-un viitor cât mai apropiat. Ar trebui să inițieze un protest care să meargă până la boicotul competiției.
Și astfel poate se vor trezi și vor lua poziție față de arbitraj mai mulți factori de decizie, inclusiv onor televiziunile, care altfel se bagă acolo unde n-ar trebui să o facă, de exemplu schimbând sistemul competițional cu acest mizerabil play-off/play-out. Pentru că ele, fără să-și dea seama, vor deveni principalele păgubite, căci până la urmă le va durea foarte tare amintita plecare a omului din fața micului ecran.
CFR Cluj a avut și ea un gol polemic cu care a obținut victoria cu Chindia, nu la marcatorul Omrani, ci la pasatorul Costache, a cărui mână a fost atinsă de minge. Spunea antrenorul târgoviștenilor, Emil Săndoi, că pentru o fază similară în meciul echipei sale cu FCSB (din nou FCSB), a fost penalizată cu un penalty din care a pierdut acel joc. Să îi dăm dreptate. Numai că în acest meci de la Ploiești și echipa clujeană poate să invoce cel puțin un penalty neacordat. Deci a fost departe de pârjolul de care a avut parte UTA pe Arena Națională.
Altfel, Dinamo a cedat chiar și în fața Academicii, oferindu-i acesteia bucuria primei victorii sezonale. Și ce coincidență, tocmai când a scăpat de Chirilă antrenor! Dinamo arată că și recordurile negative sunt făcute tot ca să fie depășite.
FC Voluntari a învins clar la Craiova și chiar începe să arate a echipă de play-off. Sunt toate șansele ca 2021-22 să fie sezonul său de grație.
O lege a compensației pentru CFC Ageș ca și pentru Gaz Metan, prima, după o victorie nemeritată în etapa trecută la UTA, pierde acum nemeritat acasă cu Gaz Metan. Așa cum echipa medieșeană scăpase victoria pe care ar fi meritat-o în etapa trecută cu FCV Farul.
Cifre
Meciul 200: I. Filip (Gaz Metan)
Golul 1: Șteau (Gaz Metan)
A primit golul 300 CSU Craiova
A 300-a partidă la centru în Liga I: István Kovács (devine al 4-lea arbitru cu peste 300 de jocuri în Liga I)
FC Voluntari a urcat pe locul 43, depășind pe RATA Târgu Mureș, iar Sepsi pe locul 52, depășind pe Ardeal Târgu Mureș
Academica prima victorie din acest sezon și totodată prima victorie pe teren propriu în fața lui Dinamo
Prima înfrângere pe teren propriu a lui Argeș în fața lui Gaz Metan, aceasta întâmplându-se într-a 4-a partidă dintre cele două la Pitești
FCV Farul a învins prima oară pe Rapid, aceasta întâmplându-se într-a 6-a confruntare dintre cele două
Chindia nu a rămas fără vreo victorie în fața lui CFR și după a 6-a confruntare directă, izbutind doar un egal