Recentele evenimente din fotbalul românesc, arbitrajele execrabile din campionatul intern, au fost întoarse pe toate fețele. Marian Barbu a fost catastrofal, Radu Petrescu penibil.
Ceilalți, cu excepția lui Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs, par a fi mediocri. Asta în condițiile în care baremurile depășesc 1000 de euro de meci, nu dai ochii cu președinții, nu mai sunt presiunile de altă dată și nici Coperativa care te punea să faci „muncă patriotică” pentru a ajunge pe lista FIFA.
Acum te duci cu mașina la meci, stai la hotel, faci ședința tehnică și dacă te contactează cineva raportezi la Comisia de Integritate. Inclusiv prin contul de Facebook.
Opinie Daniel Nazare | Când e mai greu să arbitrezi: acum sau în urmă cu două decenii?
În plus n-ai presiunea tribunei zgomotoase, de doi ani meciurile se joacă cu tribunele goale. Se aud doar antrenorii, nu mii de fani care te amenințau la Piatra Neamț, Galați sau Craiova că-ți umplu frigiderele dacă nu dădeai penalty pentru gazde.
Frigiderele se umpleau, pe vremuri, pentru arbitri la Bistrița și Galați, carne de porc sau crap de Dunăre, dar atunci era infinit mai greu. Puteai să-l ajuți pe Pinalti, dar îl supărai pe Jean Pădureanu, trebuia să dansezi cu Marius Stan și apoi să te ferești de Gino Iorgulescu.
Statutul de arbitru FIFA îl căpătai doar dacă îi mulțumeai pe toți din Comitetul Executiv – Borcea, Pădureanu, Iorgulescu, Ștefan – altfel nu făceai nimic de perspectivă.
Azi îl ai pe grecul Vassaras care îți dă credit, chiar dacă sunt altfel de presiuni. Pe vremuri o fază discutabilă nu se vedea deloc clar, la unele meciuri erau maximum două camere, iar trei sferturi din jurnaliști consumau și ei produse alimentare de larg consum.
O mai „mermeleai”, în timp ce azi, pînă la VAR, tot sunt 16 camere din care se poate vedea dacă ai fost de bună credință sau nu. Dacă a fost un ofsaid de doi milimetri.
Suntem buni afară și jalnici acasă, crede Daniel Nazare
Azi mai conduci un Bayern Munchen – Barcelona și credibilitatea e totuși la cote înalte dacă te deplasezi la Mioveni sau Giurgiu, pe vremuri după un Petrolul – Rapid din Cupa României nu te salvau nici televizoarele Samsung cu diagonala de 54 de centimetri.
Înainte arbitrii aveau câte o meserie, mulți dealeri de aparate tv, din care mai câștigai bani, baremurile se dublau în plic pentru a lăsa loc de bună ziua. Azi verifici contul dintr-o aplicație pe telefon și vezi dacă au intrat banii de la meciul arbitrat vineri seară.
Lumea evoluează, arbitrajul la fel. Suntem buni afară și jalnici acasă. E ca și când un chirurg român operează excelent la Viena și execrabil la Fundeni. Dacă ești bun, ești bun peste tot.
Indiferent de spital, de teren de fotal, indiferent că îți este șef Kyros Vassaras sau Ion Crăciunescu. Își faci meseria și dormi cu sufletul împăcat. Și la hotelul din Clinceni, și la stabilimentul de cinci stele din centrul Munchenului.
Așa ar fi normal. Oare de ce nu putem încă?
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Daniel – Andrei Nazare (43 de ani) este realizator si co-realizator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România. Este acum reporter special la Prosport.ro și senior-editor la Revista 100 % Sport. Are o vechime de aproape 25 de ani în presa românească. Este jurnalist sportiv din 1996, debutând ca redactor la ziarul ZIUA. Apoi a trecut la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport (şef departament Fotbal Intern), Adevarul (Şef secţie Sport şi, ulterior, Director Editorial Divizia WEB), Cancan (redactor-şef adjunct) si Click.ro (redactor-şef). A fost invitat permanent la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro si Digi Sport (emisiunea Digi Sport Special). A scris la rubirca de opinii și editoriale pentru Prosport, Adevărul, Evenimentul Zilei, IlfovSport, 100% Sport.
Achizitioneaza Revista 100% Sport Romania + Supliment Liga 1 – 9.99lei!