Da. Așa cum o arată și titlul, a fost o etapă cu foarte puține goluri, numai 11, exact câți jucători cuprinde o echipă de fotbal. FCU Craiova – Academica a fost singurul de peste 2,5, ca să mă exprim în limbaj de pariuri sportive. În alte două au fost câte două goluri (un 2-0 și un 1-1), apoi patru de 1-0, scorul predominant al etapei, și un rezultat „alb”. Puține au fost și avertismentele, nicio eliminare și doar 28 de cartonașe galbene, ceea ce înseamnă sub două de echipă. Toate aceste cifre mici s-ar traduce prin faptul că jucătorii au obosit și li s-a cam acrit și lor de meciurile Ligii I, astfel încât abia așteaptă pauza hibernală ca să vină, fie ea și minusculă așa cum au transformat-o diriguitorii fotbalului în cârdășie cu televiziunile, din cauza unui sistem competițional inadecvat. Iar prestațiile lor din teren au fost pe măsura acestui număr mic al deranjamentelor interiorului plaselor porților, adică foarte modeste. Și toate astea în pofida faptului că vremea a fost gigea pentru această perioadă. O perioadă cuprinsă în ceea ce s-ar numi iarnă, când altă dată fluiera crivățul mai tare ca arbitrii, erau nămeții la putere iar terenurile erau înghețate și albe, fiind necesare acele mingii portocalii. Acum însă și-au făcut apariția doar câteva ploi răzlețe.
Situația devine tot mai clară la vârf, acolo unde CFR Cluj și FCSB se desprind tot mai mult, astfel încât lupta la titlu se va da, din nou, între ele. În această etapă ambele au învins la același scor, 1-0, victorii la fel de mate, în meciuri cu desfășurări asemănătoare, în care până și golurile care au adus victoriile au fost aproape identice; șuturi din afara careului, nu tocmai periculoase, survenite în urma unor cornere, care însă au prins portarii adverși pe picior greșit. Diferența a fost că CFR a evoluat acasă, în timp ce FCSB în deplasare, ambele în compania unor adversare incomode.
Pentru CSU Craiova s-a căscat și mai mare distanța care o separă de cele două din frunte, găsindu-se acum la 13 puncte de FCSB și 21 de CFR! Ea s-a aflat la al 5-lea meci consecutiv fără victorie, serie nefastă din care a obținut doar două puncte. Astfel, obiectivul ei se poate spune că s-a schimbat din mers, locul 3 devenindu-i acum ținta, căci în această etapă a fost dată jos de pe el, după ce părea lipită acolo. A ajuns pe 5, unii punându-i la îndoială și prinderea play-off-ului. Totuși nu cred că se va ajunge chiar până într-acolo. Dar adevărul este că și acest punct obținut la Voluntari a fost scos cu forcepsul, în ultimele minute, iar fără el, chiar ar fi fost la granița cu play-out-ul, la egalitate de puncte cu cea de dincolo de linie, FCV Farul.
Pe amintita FC Voluntari acest egal nu a deranjat-o prea mult, însemnând încă un punct în zestrea și așa neașteptat de mare pe care o are și care îi permite să spere îndreptățit la un loc de play-off.
Iar Rapid rămâne în continuare o revelație, prezența sa acolo, imediat lângă podium, fiind o surpriză, avându-se în vedere calitatea sa de nou-promovată. Și asta după ce a izbutit un succes tocmai după patru partide, iar pe teren propriu după șapte etape (de la acel surprinzător 2-0 cu CFR Cluj). Victoria cu Argeș a fost obținută mai ușor decât se aștepta, cu două goluri rapide, care s-au dovedit decisive.
Singurul meci cu rezultat „alb”, cel de la Arad, a fost, culmea, poate cel mai încrâncenat din toată etapa, în care s-a acordat cel mai mare număr de cartonașe galbene, 7. Ambele combatante, UTA și Botoșani, două dintre echipele cu cu un joc mai plăcut din punctul de vedere al esteticii, aveau nevoie de victorie, prima pentru a mai spera la play-off, cealaltă pentru a-și consolida poziția de play-off pe care se afla. Să vedem cât le vor folosi la final aceste puncte obținute cu acest prilej.
De această dată nu au mai mustit greșelile de arbitraj ca în etapele precedente, una atrăgând ceva mai mult atenția, un penalty neacordat pentru FCV Farul la Sfântu Gheorghe care l-a supărat tare pe Gherghe Hagi. Avându-se în vedere că și echipa sa a beneficiat acum două etape de unul la Mediaș care nu prea a fost, a fost un fel de lege a compensației, de care însă am prefera să ne lipsim. Apropo de arbitraj, conferința de presă de ieri a lui Kyros Vassaras mi-a lăsat un gust amar, fiind plină de vorbe goale, care în loc să limpezească lucrurile mai mult le-a tulburat, arătând cât de lipsit de simțul realității este respectivul și că locul lui acolo are cu totul alte rațiuni decât ceea ce ar trebui să-i prevadă fișa postului, adică cele pe care federalii ni le-au tot fluturat de la instalarea lui. Reîntorcându-mă la meciul de la Sfântu Gheorghe, această victorie a lui Sepsi, o raritate în acest sezon, o face și pe aceasta să se mai gândească la play-off. De altfel cam de la ea în sus, care acum este pe locul 10, se mai poate spera la prinderea primelor șase locuri după sezonul regular.
Surpriza etapei a venit de la cealaltă Craiovă, FCU, acolo unde Academica a obținut a doua victorie consecutivă și prima în deplasare din acest sezon, după ce până etapa trecută era singura echipă care avea zero în această porțiune a liniei sale de clasament. Debut cu dreptul așadar pentru Adrian Falub, un tehnician care nu a fost prea răsfățat de victorii pe prima scenă, aceasta fiind abia a 22-a dintr-un total de 101 meciuri. Ca să fiu ușor malițios, pot spune că abia acum se vede mâna fostului tehnician Ionuț Chirilă, plecarea sa de pe banca tehnică producând minuni. Iar comportamentul medieval al familiei Mititelu continuă, ajutându-l pe antrenorul Eugen Trică să-și… îmbunătățească colecția de concedieri după eșecul cu Clinceni, acest nou mandat al său, dacă i se poate spune astfel, conținând numai 4 jocuri. E drept, l-a depășit pe Stoican cu unul! Cu cele 11 etape prinse, despre Mutu se poate spune că s-a lăfăit…
Această victorie a Academicii a ajutat și o altă candidată la retrogradare, Dinamo București. Parcă toate nereușitele și ghinionul de până acum ale alb-roșilor au fost plătite la acest meci cu Chindia, în care, așa cum a spus și antrenorul oaspeților, Emil Săndoi, după epilog, mingea nu a vrut să intre în poarta dinamovistă. Nici măcar din penalty, Iliuță Daniel Popa devenind primul jucător din actualul sezon care ratează două asemenea lovituri. Târgoviștenii au ratat din toate pozițiile, în timp ce Dinamo la o fază care nu anunța mare lucru, spre sfârșitul jocului, a izbutit să înscrie unicul gol al meciului care i-a adus o victorie foarte mult așteptată, tocmai din etapa a 3-a, fiind prima de când Mircea Rednic (în foto) a fost reînscăunat.
Jucătorii Ligii I vor trebui însă să-și învingă apatia de care pomeneam la început, pentru că mai au de îndurat încă trei etape, prima dintre acestea începând chiar astăzi, una intermediară.
Cifrele etapei
Meciul 150: L. Filip (Academica)
Meciul 50: Pitu (Farul)
Gol 1: Vellios (Academica), Compagno (FCU Craiova), Carp (Dinamo)
Fără victorie și fără gol marcat cu CFR Cluj pentru CS Mioveni, aceasta fiind a 6-a întâlnire
Sepsi rămâne fără înfrângere acasă cu FCV Farul, și după al 7-lea joc în calitate de gazdă