Se vorbește tot mai mult că la anul prima ligă va avea 18 echipe în loc de 16, adaosul fiind obținut prin obligatoria salvare de la retrogradare a lui Dinamo. A amintit ceva despre această ipoteză Mirel Rădoi într-un recent interviu, dar zvonul e mai vechi. De fapt, e un zvon constant și se învârte prin peisaj de câțiva ani, de când Dinamo o tot duce rău.
Reguli schimbate din mers?
Teoretic acest lucru ar trebui să nu fie posibil, pentru că regulile unei competiții nu se pot modifica pe parcursul derulării ei, dar n-ar fi pentru prima dată când la noi se încalcă acest principiu. Acum două ediții s-a procedat la fel, s-a crescut numărul echipelor de la 14 la 16, decizia luându-se spre final de sezon, aproape de spartul târgului. Atunci s-a invocat pandemia, sub postulatul „în situații excepționale se pot lua măsuri excepționale”. Probabil că dacă va fi să se aplice modificarea, se va găsi ceva de invocat și acum. Nici n-are importanță ce!
Avantajele sunt mari
Deși măsura e evident abuzivă, să nu certăm oamenii înainte de a vedea ce foloase ne-ar putea aduce noul sistem, cel cu 18 echipe! În primul și în primul rând, ne-ar scăpa de playoff și de playout, jucăriile stricate ale fotbalului nostru de câțiva ani buni încoace (despre aberația acestui sistem competițional, cu playoff și playout, veți putea citi un amplu material în numărul din ianuarie 2022 al revistei 100% Sport, aflat deja în tipar, așadar puțintică răbdare!). Cu 18 echipe, adică 34 de etape de sezon regulat, nu prea mai ai cum să faci playoff și playout, nici dacă pui etapă în noaptea de Înviere sau în ziua de Anul Nou, nu-ți permite calendarul. Nici cu 16 nu-ți prea permitea, dar noi am întins coarda la maximum.
Apoi, să nu uităm că prima noastră ligă a fost compusă din 18 echipe între anii 1973-2000 și 2006-2015. Așadar, cam în perioadele în care am avut cele mai bune rezultate, atât la nivel de echipă națională, cât și de cluburi. Prin urmare, favorizarea nemeritată a lui Dinamo ar putea fi una benefică fotbalului nostru.
Drept sau nedrept?
Bun, facem 18 echipe acum. Nu mai cade nimeni și intră primele două clasate din Liga 2. Dar parcă nu e drept, ce sens mai au cele 9 etape de playout, dacă tot nu cade nimeni?! Nu contează dacă e drept sau nu, riscurile sunt mai mici decât să spui că primele două clasate intră direct, iar cele de pe locurile 3 și 4 din eșalonul secund dau baraj cu ultimele două din prima ligă. Dinamo e în situația în care poate pierde cu oricine. Cu Buzăul, cu Chiajna, cu oricine ar fi pe acele locuri de baraj.
Modelul NBA
Să zicem că facem 18 echipe, nu mai cade nimeni și rămâne Dinamo. Ne asigură cineva că la anul nu va trebui să facem 20 de echipe? Și apoi în anul următor 22 și așa mai departe? La cum arată Dinamo, în curând va trebui să aducem în prima divizie o sută de echipe, că tot la coadă va fi.
Mai bine procedăm ca în NBA, unde nu retrogradează nimeni. Dar pentru asta, va trebui să instalăm coșuri de baschet în loc de porți…
Rușine dacă se întâmplă asa ceva.