Ion Gheorghe (născut pe 08.10.1999, la Călărași), mijlocașul stânga al lui FC Voluntari, este unul dintre cei mai constanți jucători ai ultimelor două sezoane din Liga I.
Deși nu are neapărat nume de fotbalist, și-a câștigat locul pe prima scenă a fotbalului românesc prin muncă, perseverență, puțin noroc, dar și datorită regulii U21.
Povestea lui este una impresionantă, pentru că a fost în curtea unuia dintre cele mai mari cluburi din România, a crescut la academia „câinilor”, însă Dinamo, echipa lui de suflet, l-a alungat.
Cine este Ion Gheorghe?
Și-a găsit însă liniștea la FC Voluntari și speră să facă pasul la o echipă importantă din străinătate.
A început fotbalul la vârsta de șase ani, la Dinamo, deși a făcut timp de un an și karate. Tot mingea i-a plăcut mai mult. A petrecut nu mai puțin de 13 ani în „Ștefan cel Mare”.
„Îmi plăcea sportul, dar fotbalul a avut ceva aparte. Am avut o copilărie compusă din școală și fotbal. Tatăl meu mi-a spus că dacă nu le pot face bine pe amândouă, o să trebuiască să rămân doar cu școala. Până să mă întâlnesc cu el la echipa mare, idolul meu a fost Gabriel Torje”, a povestit Ion Gheorghe.
Întrebat cum s-ar caracteriza, Ion Gheorghe a răspuns: „Sunt un om modest, cu bun simț, săritor să te ajute mereu”. Mai simpatic a fost însă când s-a descris ca fotbalist: „Pot spune că sunt cel care cară pianul. Mai puțin cu cântatul, sunt un jucător muncitor care se pune în slujba echipei, decât să joace pentru el”.
Dinamo l-a crescut, Dinamo l-a dezamăgit
În sezonul 2017-2018, Ion Gheorghe începea să creadă că trăiește un vis. Vasile Miriuță l-a debutat în Liga I, chiar într-un meci cu FCSB, scor 0-1. Apoi, a sosit Florin Bratu, antrenorul alături de care a câștigat titlul de campion la U19, și simțea că are o șansă. A jucat însă doar trei meciuri și problemele aveau să înceapă.
„Cred că e visul oricărui junior de la Dinamo să debuteze cu un derby, cu stadionul plin. Am trăit asta și cred că e cel mai frumos debut pe care îl poți avea. Să fie 30.000 de oameni în tribună și să joci contra Stelei.
NUMĂRUL 59 (111) 100% SPORT ROMÂNIA ESTE PE PIAȚĂ! NAȚIONALA DE RUGBY, ASALT SPRE ELITA MONDIALĂ
Vasile Miriuță m-a luat în lot, eram 19 și mă așteptam să fiu lăsat în tribună, fiind cel mai mic și pentru că nu mai primisem șanse. A trimis trei inși la încălzire, mai avea o schimbare, eu eram pe bancă și în gândul meu am zis că nu mai am șanse să intru.
S-a accidentat Steliano Filip, s-a uitat la mine și mi-a zis «Știu că nu ești încălzit, dar nu am ce să îți fac, trebuie să intri să joci». Sincer, nu am avut emoții deloc. Nu sunt genul. Am intrat și am considerat că e șansa mea. Nu aveam nimic de pierdut. După meci, m-a felicitat, dar era supărat pentru că pierduserăm meciul”, a povestit Ion Gheorghe.
Care e relația cu Florin Bratu?
A urmat apoi perioada cu Florin Bratu la cârma echipei din „Ștefan cel Mare”, iar Ion Gheorghe a ajuns să se antreneze singur, fără să i se spună însă că Dinamo nu mai are nevoie de serviciile sale.
„Eu am luat-o ca pe o provocare și m-a întărit. Cu o lună înainte să ne reunim, după sezonul acela în care câștigaserăm play-out-ul, am vorbit cu cei de la club și le-am spus că în cazul în care nu se bazează pe mine, să mă lase să plec. Cei de acolo mi-au zis că se bazează pe mine și că voi juca. Apoi, când m-am dus la reunire, nu m-au lăsat nici măcar să intru în vestiar. Puteau măcar să îmi dea un mesaj…
Mi s-a transmis să vin cu o oră mai devreme decât echipa, să mă antrenez și să ies de pe teren când echipa intră. M-am antrenat singur două săptămâni și după m-a sunat un impresar și mi-a zis că poate să mă ducă la Volunari”, a explicat Ion Gheorghe.
„Mi s-a spus că nu sunt de Dinamo”
„Cred că a fost o vină de ambele părți (n.r. antrenor și conducere). Eu când am fost să negociez cu conducerea mai multe lucruri, mi s-a spus mereu că nu sunt de Dinamo, că nu pot face față, că trebuie să merg vreo doi ani pe la Liga 2 și după vedem”, a dezvăluit tânărul fotbalist.
Dezamăgirea a fost cu atât mai mare, cu cât Ion Gheorghe a pus umărul anterior la câștigarea trofeului de campioni alături de Dinamo U21, antrenată chiar de Florin Bratu.
NUMĂRUL 59 (111) 100% SPORT ROMÂNIA ESTE PE PIAȚĂ! NAȚIONALA DE RUGBY, ASALT SPRE ELITA MONDIALĂ
„Mă cunoștea. În sezonul ăla în care am câștigat tot (n.r. la juniori), i-am demonstrat toți din generația aia că putem face față și el cu gura lui a recunoscut acest lucru. Cât am fost la juniori, am avut o relație bună. Nu știu ce s-a întâmplat apoi. Pe mine m-a deranjat simplul fapt că putea să îmi spună dinainte că nu se bazează pe mine.
Timp de 13 ani la Dinamo nu se câștigase la juniori A, nimic. Am câștigat finala contra celei mai bune generații a lui Hagi. A fost o performanță bună, deși la ce condiții aveam în perioada aia… nu puteam emite pretenții să câștigăm. Totul a fost pe muncă, pe dorință și pe calitatea noastră. Erau Ciobotariu, Neicuțescu, Mihaiu, Ricardo Grigore”, a spus tânărul fotbalist.
S-a impus la FC Voluntari și le-a dat tuturor peste nas
În cele din urmă, la 18 ani, a ajuns la FC Voluntari, unde a avut și noroc datorită regulii U21, însă a demonstrat pe teren și nu a mai putut fi scos din primul 11. Acesta a explicat că a fost extrem de serios și nu s-a îndepărtat nici măcar o clipă de obiectivul său. A vrut să își arate adevărata valoare pe teren și i-a ieșit.
„Când am semnat cu Voluntari, am luat-o ca pe o nouă șansă. Știam că de anul ăla depinde cam tot. Veneam de la juniori și trebuia să demonstrez că pot face față ca mai apoi să joc mai multe meciuri și să cresc în valoare.
Aveau nevoie de jucător U21 și am avut și puțin noroc, pentru că ceilalți s-au accidentat, dar în perioada aceea nu cred că am ieșit din casă două sau trei zile. Îmi propusesem să fiu axat numai pe fotbal. În anul ăla, chiar am luat trei kilograme de masă musculară. Nu prea am avut viață privată. Am început să capăt ritm și așa am rămas în echipă.
Regula Under 21 e de bun augur
A contat și regula U21, pentru că înainte poate că nu aveai șanse. Sunt juniori în țară foarte buni, dar care nu primesc șansa pe care o merită. Când bagi un junior, toată lumea se așteaptă să rupă norii, dar e destul de greu, pentru că fotbalul nostru e axat pe forță, pe mult alergat.
Acel junior trebuie să aibă și el măcar câte o repriză în 5-6 meciuri ca să prindă încredere, forță. Din păcate, vrem rezultate imediat și asta e o problemă”, a explicat Ion Gheorghe.
În sezonul trecut al Ligii I, Ion Gheorghe a reușit să înscrie un gol superb împotriva echipei care l-a alungat și pune această reușită pe seama divinității.
„Când am jucat cu ei, nu am dorit să le arăt ceva anume. Mi-am dorit, ca la fiecare meci, să dau tot ce am mai bun și să câștige echipa mea. Când am dat gol, am zis că e un semn de la Dumnezeu. Înainte, am zis că dacă voi marca nu mă voi bucura, pentru că eu nu am avut niciodată o problemă cu clubul Dinamo. Am crescut acolo, mi-a plăcut. Toată lumea are ce are cu fosta conducere. Nu m-am bucurat excesiv din respect, pentru că am fost crescut acolo și știu ce înseamnă Dinamo”, a spus fostul jucător al „câinilor”.
Ion Gheorghe, fericit la FC Voluntari
Mijlocașul ilfovenilor a explicat că s-a integrat foarte bine la FC Voluntari și a dezvăluit și cine sunt sau au fost glumeții din vestiarul echipei.
„Cred că nu am văzut niciodată un grup mai unit. E un grup super din toate punctele de vedere.
Acum, a rămas Eric cel mai amuzant. În primul an a fost Răuță, iar acum, până să plece, era Căpățînă. Avea glume bune. La noi, toți glumesc. Nu e genul ăla de vestiar în care dacă ești mic sau nou-venit nu poți să faci o glumă. Când avem treabă, toată lumea e concentrată”, a „dat din casă” tânărul fotbalist.
NUMĂRUL 59 (111) 100% SPORT ROMÂNIA ESTE PE PIAȚĂ! NAȚIONALA DE RUGBY, ASALT SPRE ELITA MONDIALĂ
Și Mihai Teja l-a impresionat. Ion Gheorghe l-a dat de gol pe antrenorul său și a împărtășit cu noi ceea ce le spune tehnicianul jucătorilor în nenumărate rânduri.
„E un antrenor bun, căruia îi place jocul ofensiv, dar face și mult tactic pentru faza defensivă.
Ne dă mai multe sfaturi, dar cel mai des ne spune să jucăm cu inima, să jucăm mereu în față. Da, cred că el a fost secretul succesului, pentru că din prima zi în care a venit, asta ne-a cerut: să jucăm cu atitudine”, a spus Ion Gheorghe, care desigur nu l-a uitat pe fostul antrenor al ilfovenilor: „M-am înțeles foarte bine și cu Cristiano Bergodi. E un antrenor care ține cu jucătorii, sufletist, un antrenor bun. Mult tactic și școala italiană”.
„Cel mai bun psiholog al tău ești tu”
Deși are doar 21 de ani, Ion Gheorghe gândește matur, este capabil să analizeze realist situația în care se află sportul românesc și consideră că știe ce le lipsește fotbaliștilor noștri.
„Deocamdată, nu prea stăm bine și nu pentru că nu avem jucători. Nu avem rezultatele dorite și scade și coeficientul. Când ești în continuă scădere, e greu să o oprești așa, dintr-odată. Nu știu de ce nu avem rezultate, probabil că ar trebui să fim mai încrezători în calitățile noastre, pentru că până la urmă toți jucătorii au două mâini și două picioare.
Când îi întâlnești pe Messi, Cristiano Ronaldo, ok, e altceva.
Unii jucători evoluează în străinătate contra unor anumiți fotbaliști pe care îi au apoi ca adversari la națională. La echipa de club reușesc, dar cu naționala nu… probabil e un blocaj psihic, pentru că mereu e presiunea asta că nu se câștigă meciuri.
Soluția ar fi să încercăm să ne obișnuim cu presiunea pusă de toată lumea din jur și să avem mai multă încredere în calitățile noastre, pentru că România are jucători buni”, este de părere Ion Gheorghe.
Mi s-a spus mereu că nu sunt de Dinamo. Când am dat gol împotriva lor, am zis că e un semn de la Dumnezeu
Fotbalistul a ridicat mingea la fileu și nu am ratat ocazia de a-l întreba despre importanța psihologului sportiv: „Sincer, pentru altcineva poate, dar pentru mine, nu a funcționat. Consider că cel mai bun psiholog al tău ești tu. Am avut psiholog la Voluntari, dar nu cred că s-a schimbat mare lucru. Ok, încerca să te facă să gândești bine, avea idei bune, dar până în iarnă nu s-a întâmplat nimic”.
De la FC Voluntari, direct în Spania?
În ceea ce privește viitorul său, acesta recunoaște că mai are mult de muncă până să poată ajunge în campionatul său preferat, cel spaniol, dar rămâne motivat pentru a impresiona în continuare la FC Voluntari.
„Îmi doresc să plec în străinătate sau, cel puțin, să am o nouă provocare în viitorul apropiat. Îmi place Spania. E departe deocamdată de mine, dar sper că într-o zi voi ajunge acolo.
FC Barcelona e echipa mea preferată, dar, păstrând proporțiile, aș vrea să joc la oricare echipă. Vreau să dau mai multe goluri decât în sezonul trecut.
Dar prefer să dau pase de gol și echipa să câștige. Nu îmi fixez un număr, dar îmi doresc ca de la zi la zi să depășesc ce am făcut ieri. Ar trebui să mai pun niște masă musculară pe mine și câteodată să am mai multă încredere în mine.
Sincer, nu mă gândesc la nimic înainte de meciuri. Intru pe teren să câștig, pentru că nu îmi place deloc să pierd”, a conchis Ion Gheorghe.
Articol scris de Andreea Vișu apărut în revista 100% Sport din luna noiembrie 2020
Frumos un jucător cu ambiție tata îl cunoste un luptător îl iubesc ca pe copilul meu ieste ambițios și foarte încrezător în iel noi îl susținem în tote 💝