Fără comunicare cu oficialii federației de câteva zile, Ladislau Boloni amână un răspuns clar în privința ofertei pentru postul de selecționer al naționalei României. Între timp, analizează atent detaliile care l-ar determina să accepte sau să refuze. Am făcut un un exercițiu de imaginație și am întocmit o listă ale argumentelor pro și contra pe care tehnicianul în vârstă de 68 de ani le-ar trece pe propria listă.
Opinie Ionuț Coman | Lista pro și contra a lui Ladislau Boloni
Retras la Târgu Mureș, unde trăiește sincer durerea dispariției unui fost coleg și antrenor, Ladislau Boloni spune calm că nu a răspuns la apelurile telefonice din ultimele zile. Pentru noi, obișnuiți de multe ori să punem pe primul plan munca și afacerile, înaintea problemelor de familie, pare mai degrabă o tragere de timp. Și poate chiar este, dar tehnicianul în vârstă de 68 de ani explică fără echivoc că a primit răgaz de 4-5 zile pentru a analiza mai bine oferta.
Obișnuit cu viața mai așezată din Occident, își calculează cu grijă pașii și își maximizează șansele de a prinde un contract cât mai bun. Pentru că, așa cum a justificat Dan Petrescu refuzul de a-și plăti singur clauza de reziliere de la CFR Cluj, nici măcar naționala nu se antrenează pe gratis. Și dacă și-ar face o listă pro și contra, cam cum ar arăta aceasta? Să facem un exercițiu de imaginație:
A apărut revista 100% SPORT România, ediția Ianuarie 2022 – Cover Story Florin Niță!
De ce “Da”?
1. Are din nou șansa de a lucra la națională, după ce a făcut-o cu succes în urmă cu 20 de ani, o experiență specială, ținând cont că în toată cariera sa nu a mai pregătit decât echipe de club. În plus, după o perioadă atât de lungă în care a antrenat zi de zi, i-ar prinde bine programul mult mai lejer al unui selecționer.
2. Din punct de vedere sentimental, de națională îl leagă momente definitorii pentru cariera sa, atât ca jucător, cât și ca antrenor. Celebrul său gol din victoria uriașă cu campioana mondială en-titre, Italia, în 1983 a rămas în istoria fotbalului românesc, propulsându-i pe tricolori spre turneul final al Euro ’84. Parcursul din preliminariile pentru Mondialul din 2002, unde a pus România cu un picior în baraj, i-a dat șansa de a antrena pe Sporting Lisabona, unde a obținut cele mai mari succese ca antrenor.
3. Poate lucra din nou cu jucători tineri, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu două decenii. Generația lui Ianis Hagi, semifinalistă la Euro 2019 de tineret, își cere tot mai mult drepturile și ce antrenor ar fi mai potrivit pentru construirea unei noi naționale decât cel care l-a descoperit și promovat pe Cristiano Ronaldo.
4. Naționala a ajuns atât de jos încât și prezența într-un baraj de calificare, câștigarea unei grupe accesibile din Liga Națiunilor sau o victorie împotriva unei reprezentative de top ar reprezenta o performanță. Nimeni nu-i poate cere să câștige toate meciurile și să meargă la turneul final de pe primul loc, așa cum se întâmpla în anii ’90.
5. Orgoliul. Ofertat abia după ce Hagi, Petrescu și Lucescu au refuzat, asumarea responsabilității de a readuce naționala la cel mai înalt nivel i-ar oferi un o poziție și mai strălucitoare în fotbalul românesc.
De ce “Nu”?
1. Fotbalul românesc este bântuit de scandaluri și jocuri de culise, de care a stat departe, încercând să-și protejeze imaginea. Asocierea cu președintele federației, contestat pentru nereușitele din ultima perioadă, dar și, deopotrivă, interesele anumitor conducători de cluburi și impresari de a-și vedea jucătorii la națională, l-ar putea târî într-o scandal din care ar ieși șifonat.
2. Lipsa jucătorilor la echipe de top de peste hotare, care reprezintă un handicap major în duelurile cu reprezentativele importante. Dintre toate naționale care țintesc calificări, România este singura care nu are nici măcar un reprezentant la formațiile de Liga Campionilor din cele mai importante campionate din Europa.
3. Nivelul întrecerii interne este unul scăzut, mărturie stând rezultatele din actualul sezon al cupelor europene. Singura reprezentantă a României în faza grupelor, CFR Cluj, se bazează în mare parte de jucători străini, astfel că soluțiile din Liga 1 sunt puține.
4. Nesiguranța, dacă ținem cont că ultimii selecționeri au plecat după cel mult o campania de calificare. Dacă își propune să formeze o nouă generație la națională, are nevoie de un contract clar, pe cel puțin 4 ani, însă proiectele pe termen lung sunt rare în fotbalul românesc, fiind cerute performanțe peste noapte.
5. O ofertă mai bună. Faptul că negociază cu naționala îi crește cota pe plan internațional, chiar dacă ultimele angajamente nu au fost chiar reușite. Cu siguranță, are și alte propuneri, iar dacă acestea vin din zona arabă, sumele din contracte sunt mult peste ce poate oferi federația. Dacă banii vor conta mai mult decât performanța sau partea sentimentală, tricolorii nu-l vor avea pe bancă.
Ultimele semnale duc spre un „Nu”, dar, oficial, Ladislau Boloni nu a tras încă linie la finalul listei sale.