Liga 1 se reia astăzi după o iarnă săracă în transferuri. Atât peste hotare, cât și pe piața internă. Sume mici, mulți jucători liberi de contract, racolați din lipsă de finanțe, și împrumuturi fără strălucire. Plecarea lui Deian Sorescu la un club micuț din Polonia întărește ideea că milioane plătite pe speranțele plecate la Parma și Galatasaray au fost mai degrabă rodul priceperii și relațiilor impresarilor. Așa că nu trebuie să ne facem iluzii că vom avea parte de meciuri de un nivel prea înalt în partea a doua a sezonului.
Opinie Ionuț Coman | Transferuri mici din Liga 1
Mihăilă, Man, Cicâldău, Moruțan. Patru transferuri pe sume considerabile, mult prea mari pentru ce a arătat fotbalul românesc în ultimii ani. Milioanele de euro i-au făcut pe patronii din Liga 1 să-și frece mâinile. Visau cu toții la conturi pline, chiar dacă marfa din vitrină era prea puțin strălucitoare.
Falimentul celor patru, cu puțină îngăduință pentru Cicâldău, care totuși este titular la Galatasaray, i-a readus cu picioarele pe pământ. Și a demonstrat încă o dată două lucruri. Iscusința impresarilor de a-și prezenta marfa la export și marile probleme ale jucătorilor români de a se adapta la fotbalul mare.
“Lovitura” Sorescu
Iarna aceasta, lucrurile au revenit la normal. Sorescu a plecat la Rakow Czestochowa pentru mai puțin de un milion de euro. Cea mai scumpă achiziție din istoria micuțului club polonez. O sumă decentă, care se transformă într-una imensă pentru un club în criză, așa cum este Dinamo.
Ca să ne dăm seama cam ce înseamnă transferul internaționalului tricolor pe plan european o să vă dau câteva exemple asemănătoare. Victor Edvardsen (atacant, 25 de ani), de la Degerfors la Djurgarden pentru 700.000. David Lischka (fundaș, 24 de ani), de la Sparta Praga la Banik Ostrava pentru 625.000. Serdar Gürler (atacant, 30 de ani), de la Konyaspor la Bașakșehir pentru 802.000. Sumele sunt tot în euro și apropiate de cea plătită pentru Sorescu.
Superofertă | Colecția 2021 a Revistei 100% Sport la doar… 59.90 lei!
Ați auzit vreodată de acești jucători? Nu sunt tineri de perspectivă. Iar cu excepția turcului, chemat de 7 ori la reprezentativa Semilunei, nici nu au prins meciuri pe la naționala țării lor. În plus, toate sunt transferuri interne. Cam acesta este nivelul. Și poate din această cauză nu s-a găsit nimeni care să plătească 3 milioane de euro, clauza de reziliere a golgeterului din sezonul trecut, Florin Tănase.
Achizițiile de acasă
Să aruncăm o privire și la mutările din Liga 1. CFR Cluj deține recordul, cu jumătate de milion de euro achitată pentru Dugandzic. Un atacant care nu a marcat niciodată mai mult de 8 goluri într-un sezon. Care, după o perioadă bunicică la Botoșani, a eșuat în Rusia. Rapid a dat vreo 200.000 de euro pentru transferul definitiv al lui Albu. Sepsi a scos 50.000 de euro din cont pentru a-l lua pe Bălașa. Iar Budescu, expulzat de FCSB, s-a mutat la Voluntari, după ce s-a jucat cu nervii celor de la Sepsi.
Nimic spectaculos. Nimic care să aducă plus-valoare unei ligi ale cărei reprezentante s-au cam făcut de râs în ultimul sezon al cupelor europene.
Și că tot vorbim de transferuri, bifăm și o premieră. FCSB nu a luat nimic până acum. Singurul club care își permite să plătească sume importante a spus pas. Și s-ar putea să nu fie o idee rea. Cu o condiție. Să revină jucătorii accidentați. Care pot să fie cele mai bune “achiziții” din această iarnă în Liga 1. Astăzi se reia Liga 1, așa că avem rapid ocazia să vedem cine a fost mai inspirat.