În ultimul weekend, s-a dat startul părții a doua a sezonului Ligii I, cu etapa 22. Chiar dacă a fost frig, vremea nu s-a arătat potrivnică fotbalului pentru un mijloc de iarnă în care ne găsim. S-a văzut însă că jucătorii nu au avut timp să se pună la punct cu condiția fizică.
Capul de afiș al primei etape din acest an calendaristic a fost, fără îndoială, derby-ul FCSB – CFR Cluj care și-a onorat acest statut. Chiar a fost un joc bun, de calitate, plăcut privirii, cu multe evenimente, din fericire nu și dintre cele neplăcute, multe goluri și fapt foarte rar, un arbitraj bun. Consider că atunci când o echipă marchează în minutele de prelungire, influențând astfel rezultatul final, înseamnă că a avut noroc, mai ales că a fost un gol ciudat, cu o lovitură de cap „îndoit” a lui Iul. Cristea, cum rar se poate vedea. Însă a avut și FCSB argumentele ei, ieșind la joc și muncind pentru acest egal. Iar golul lui Oct. Popescu cu care s-a deschis scorul a fost unul foarte frumos, putând fi considerat chiar golul etapei. CFR a fost, conform așteptărilor, echipa mai matură, a dominat clar prima repriză, dar în cea de-a doua au cam lăsat-o bateriile, apropo de pregătirea de iarnă scurtă de care pomeneam mai înainte. În urma acestui rezultat, Dan Petrescu și ai săi rămân principalii favoriți pentru un nou titlu, însă este prematur de a se afirma că sunt deja campioni, mai sunt multe-multe puncte în joc.
CSU Craiova a izbutit să întrerupă seria fără succes, izbutind o victorie mică dar importantă în încercarea de a prinde poziția a 3-a în fața unui Rapid căzut în plasa anunțurilor din săptămână premergătoare meciului, privitoare la indisponibilitatea lotului lui Reghecampf cauzat de covid. Ba chiar alb-vișiniii le-au bătut puțin obrazul că au făcut asta. Însă gruparea olteană chiar nu poate fi acuzată de nimic ilegal, poate doar de o stratagemă ieftină, cei de-acolo având libertatea de a declara aproape orice, și că ar fi avut ebola sau altă grozăvie de virus. Cei de la Rapid ar fi trebuit să abordeze profesionist partida, indiferent de situație. Chiar dacă antrenorul lor a declarat după meci că nu a fost surprins, din prestația echipei sale acest lucru nu a reieșit, jocul fiind adesea blocat, presărat cu multe neajunsuri și asta în condițiile în care au fost destule perioade când a dominat teritorial.
Surpriza etapei s-a consemnat la Arad, acolo unde UTA a cedat în fața unei echipe care se confruntă cu grave probleme economice, din cauza cărora este considerată a fi o candidată la retrogradare. În această pauză de iarnă au părăsit gruparea jucători importanți dar și oameni din conducere. Ilie Poenaru însă reușește să-i țină în priză pe cei rămași. Iar golul victoriei a fost marcat de Morar, cel care în prima parte a sezonului trecut evoluase la UTA de care nu se despărțise chiar în cele mai cordiale relații. La UTA, rezultatele negative au început să se înmulțească iar acest lucru a aprins spiritele, răzbătând zvonul că antrenorul György Bálint și-ar fi dat demisia, care însă nu i-a fost acceptată. De fapt, ar exista un conflict mocnit între el și suporteri. Se pare că ultimele transferuri de jucători străini, pentru că aceștia sunt majoritari la UTA, nu se mai ridică la înălțimea valorică așteptată.
Singurul rezultat alb al etapei a fost la Ploiești, între Chindia și Voluntari, care ajută mai mult echipa oaspete în dorința ei de a rămâne între primele șase, decât pe cea oaspete, în dorința ei de a evita locurile cu probleme.
În fine, o victorie concludentă a celor de la CS Mioveni. Prima oară când marchează trei goluri într-un meci din acest sezon și de asemenea prima oară când câștigă la o diferență mai mare de un gol. Dacă nici cu Academica, atunci cu cine? Academica, o echipă care confirmă de la o etapă la alta că este o viitoare componentă de ligă secundă. Rămasă fără jucători, a trebuit să apeleze pentru acest meci la mai mulți tineri fără experiență.
Chiar dacă s-a văzut un plus în jocul lui Dinamo, la primul meci pe bancă sub comanda lui Flavius Stoican, acest lucru nu s-a materializat și pe tabela de marcaj, înregistrând o nouă înfrângere. Iar gruparea alb-roșie nu prea mai e în situația în care să poată trata cu ușurință o înfrângere. Este drept, a avut și ghinion, și a mai și fost mătrășită de arbitraj, anulându-i-se un gol perfect valabil lui Matei. Așadar, se poate spune că prima mare greșeală de arbitraj a anului din Liga I are marca Marcel Bîrsan.
Cele două victorii ale gazdelor din ultima zi de programare a acestei etape de deschidere din noul an au fost foarte importante pentru ambele, FC Botoșani și FCV Farul, în tentativa lor de a se clasa în play-off. Adversarele lor perdante, Sepsi, respectiv FCU Craiova, una a mai pierdut o oportunitate de a se apropia de primele șase, căscându-se acum o distanță de 9 puncte între locul 6 și ea, cealaltă rămâne înfiptă în ultimul loc de baraj.
Cifre etapa 22
Meciul 250 în Liga I: Fl. Tănase (FCSB)
Meciul 150: Patriche-Nichita (Dinamo)
Meciul 100: Al. Vlad (FC Voluntari)
Meciul 50: Oct. Popescu, Keșerü (ambii FCSB)
Debut: C. Ioniță, Sterian, A. Dima, Lis, Melniciuc (toți Academica), Contra (FC Botoșani), Chesneau, Pierret (Dinamo), Kanda (Gaz Metan), Pérez Acuña, Käit (ambii Rapid), Laukžemis, Ongaro (ambii UTA)
Primul gol: Iul. Ștefan (Academica), Rădescu (CS Mioveni), Asamoah (FCU Craiova)
FC Botoșani a urcat pe locul 32 în clasamentul all-time, depășind pe FC Timișoara
Academica a marcat golul 100 în Liga I