Dacă vremea, de care pe bună dreptate se temeau majoritatea microbiștilor că va afecta buna desfășurare a acestor etape fiind în plină iarnă, a fost rezonabilă, valurile covid au știrbit pentru prima oară clasamentul în acest an, neputându-se juca un meci al acestei etape 23, Academica – FCV Farul. Cel puțin, așa au motivat cei de la Clinceni, însă neconvingător pentru cei de la Ovidiu, care au protestat. Oricum, Academica mai are doar de bifat partidele înscrise în program, căci deja își cam știe care-i va fi soarta la finalul sezonului de față și orice amânare din partea ei mi se pare inoportună.
Principala noutate pe care a adus-o această rundă a fost micșorarea distanței de puncte, de la 10 la 7, dintre primele două clasate, de fapt pretendentele la titlu, CFR Cluj și FCSB. Dacă ultima s-a impus lejer, conform așteptărilor într-un simulacru de derby, cealaltă a remizat neașteptat acasă cu o echipă totuși la îndemână (vorbim totuși de campioana României).
Se tot chinuie mass-media să stoarcă istoria pentru a mai denumi mare derby întâlnirile dintre FCSB și Dinamo. De fapt, marea motivație a nătărăilor care au decis să schimbe sistemul competițional, prin adoptarea acestui total inadecvat play-off/play-out. Ceea ce s-a întâmplat duminică pe stadionul Dinamo nu mai are practic nevoie de vreun comentariu. Meci dezechilibrat, între o echipă de Liga I și un grup de mercenari chemați să redreseze situația, cam cum făceau satele japoneze când angajau samurai pentru a se apăra de hoți. Chiar și așa, cei de la Dinamo au avut oportunitatea de a-și face viața mai bună, însă dacă și un fost internațional, jucător rutinat, așa cum este Torje (de la care aveam pretenții mai mari decât de la R. Moldoveanu), luftează cu poarta goală în față, atunci nu prea mai e nimic de făcut. Îmi pare rău de Stoican, care nu prea mai are noroc în ultima vreme, fie dă peste angajatori absurzi (vezi FCU Craiova, dar și Viitorul Pandurii Târgu Jiu), fie dă peste situații de genul „nu mai e nimic de făcut”, cum se întâmplă în cazul de față la Dinamo. Omul meciului a fost Oct. Popescu, care a deschis scorul repede, minutul 2, printr-un gol deja specific lui, care prin rapiditatea cu care a apărut a dat linia întregului meci. Trecând peste fantasmagoriile că ar valora sute de milioane de euro, este fără îndoială un jucător bun pentru Liga I. Însă felul în care se prezintă el dincolo de teren, lasă un gust amar și întristează, fiind încă o săgeată înfiptă în decăzutul sistem de învățământ românesc. Privindu-l cum nu este în stare să lege două vorbe și cât de speriat apare la întâlnirea cu interviurile post-meci, aproape că îți dă impresia că până acum a stat izolat în vreun ungher uitat de lume, și abia recent a dat de civilizație, fiind încă neadaptat. Știu că o să-mi atrag antipatii și vor fi „dăștepți” care îmi vor aduce argumente de genul „ce contează, dacă dă bine cu piciorul?”. O da el bine, cu toate că și aici e relativă situația, numai că respectivul nu trăiește doar pe gazonul verde. O să vrea la un moment dat să se transfere la un club în străinătate, va trebui să comunice cu cei din jur, să ia niște decizii importante pentru viitorul lui. Ori dacă el crește ca o buruiană… Ca să dau un exemplu, se știe ce a pățit Claudiu Răducanu în viața sa de dincolo de gazon, care făcea parte tot din aceeași categorie. Ba Claudiu Răducanu mi se părea un veritabil orator pe lângă Oct. Popescu…
Jocul la mica ciupeală al lui Dan Petrescu nu ține tot timpul, mai ales atunci când cei din jurul lui au avut de atâta vreme timp să i-l învețe. Așa s-a întâmplat ieri cu FC Botoșani, când Marius Croitoru a știut exact ceea ce trebuia făcut pentru a pleca neînvins din Gruia. Să te lași dominat de timpuriu în repriza secundă, după ce soarta ți-a surâs și ai dat gol în ultimele clipe ale primelor 45 de minute, mi se pare inacceptabil pentru o campioană care vrea să-și păstreze titlul. Aș zice dacă nu ar avea jucători capabili să conducă un joc, ceea ce nu este cazul. Dacă în alte situații Dan Petrescu a fost de lăudat, de această dată a meritat criticat, el prin tactica lui inadecvată, fiind principalul vinovat al punctelor pierdute ieri. Iar dacă va continua astfel, nu m-ar mira cât de curând să se vorbească la trecut despre avantajul din clasament în fața lui FCSB.
Cum să nu vezi un asemenea henț prin care Koljić a marcat la Sfântu Gheorghe?! Și fără VAR-ul VAR-ului acel gol nu trebuia să existe. Și să zicem că le-a scăpat arbitrilor, că a greși e omenește, chiar mi se pare bună acea idee lansată de „Meme” Stoica, ca până la apariția VAR-ului, arbitrii să se poată uita în timpul jocurilor pe reluările actuale de la TV și să vadă asemenea chestii flagrante, pentru a corecta eventualele erori. Totodată am fost total de-acord cu revolta lui Răducioiu la adresa lui Koljić care ar fi trebuit să recunoască incorectitudinea înscrierii golului. Numai că atacantul bosniac a arătat că este un trișor și probabil că dacă ar mai fi avut posibilitatea să mai dea asemenea goluri în timpul meciului, nu s-ar fi dat la o parte. Ceea ce a făcut el este chiar mai rău decât ceea ce încearcă simulanți de penalty-uri. Paradoxal însă această nedreptate suferită i-a mobilizat și mai tare pe cei de la Sepsi, care au învins fără drept de apel o CSU Craiova tot mai modestă.
Îmi pare rău de György Bálint că a plecat de la UTA, tot ceea ce realizase această echipă de la promovare până acum datorându-i-se într-o proporție foarte mare. Pleacă după un rezultat nu tocmai rău, egal în deplasare la Rapid. Nu știu cu ce este peste el din punct de vedere valoric înlocuitorul său, Ionuț Badea, care în afară de a fi un bun vorbitor nu are nicio performanță ca antrenor care să-l recomande.
A venit și prima victorie a lui FCU Craiova sub noul mandat al lui Nicolo Napoli, în fața unei echipe care arată tot mai rău, CFC Argeș. O victorie importantă în economia din subsolul clasamentului.
Încă trei puncte pentru FC Voluntari în tentativa de a rămâne pe locurile de play-off, iar pentru Gaz Metan se anunță clipe tot mai dificile.
La Ploiești a fost un derby al celor mai lovite echipe de arbitraje răuvoitoare din acest sezon al Ligii I. A fost de departe cel mai inestetic meci al etapei, dar era ceva de așteptat, nefiind vreo surpriză. Surpriză sau mai degrabă o noutate este faptul că pentru prima oară în acest sezon, echipa din Mioveni a strâns patru meciuri consecutive fără înfrângere. Dacă va reuși să își păstreze invincibilitatea și în meciul din etapa viitoare, acasă cu FC Voluntari, atunci va realiza o premieră pentru ea la nivelul primului eșalon. Ca să nu mai pomenim de cât de bine i-ar prinde în clasament.
Cifrele etapei 23
Meciul 150 în Liga I: Omrani (CFR Cluj), Ad. Bălan (Rapid)
Meciul 50: Onea (Rapid), Miculescu (UTA)
Debut: Dican (FC Botoșani), Harfas (Gaz Metan)
Golul 10: Oct. Popescu (FCSB), Rață (FC Voluntari)
Jocul 50: Anton Petrea (FCSB)
Chindia meciul 100
Sepsi a marcat golul 200 (prin Achahbar)