Coincidența a făcut ca în această etapă, ambele pretendente la titlu să întâlnească cele două echipe craiovene, CFR Cluj pe CSU, FCSB pe FCU. Misiunea se anunța mult mai dificilă pentru campioană, deoarece pe lângă faptul că întâlnea echipa mai bine cotată, cu pretenții la titlu la un moment dat, o făcea și pe terenul acesteia. În schimb, de partea cealaltă, pentru vicecampioană se anunța o misiune ușoară, să-i zicem acasă, în fața unei candidate la retrogradare. În final, ambele partide aveau să se încheie la egalitate, cu goluri marcate.
În meciul de la Craiova, nu știm de cine să zicem că a avut ghinion. Când adversarul îți scoate mingea de două ori de pe linia porții, așa cum a făcut-o CFR, CSU îl poate invoca ea. Însă când primești un gol în minutele de prelungire, care îți taie două din cele trei puncte, atunci îl poate invoca CFR. Și nu este prima oară, a mai pățit-o și în primul meci al anului, chiar cu contracandidata FCSB, apoi etapa următoare a primit golul egalizator, acasă, de la FC Botoșani, tot spre finalul partidei. Asta arată că lotul înaintat în vârstă al echipei clujene nu prea mai poate ține ritmul până la final.
Pe Arena Națională, FCU s-a autodepășit în fața unui adversar care a jucat la minima rezistență, influențat clar și de pasul greșit al contracandidatei clujene. Și în sezoanele trecute au avut loc asemenea situații, atât într-o parte, cât și în cealaltă, când niciuna dintre rivale nu izbutea să profite de asemenea situații favorabile imediate. Oltenii „mititei” pot invoca ghinionul, căci atunci când primești gol sau se dictează un penalty împotrivă în minutele de prelungire, asta înseamnă. Un plus pentru golul lui Baeten (în foto), care mai aduce un plus la ceva ce aproape a fost inexistent în sezonul de față, golurile din lovituri libere din afara careului. Penibile aruncările în careu ale roș-albaștrilor, care s-au comportat în acest meci ca niște pomanagii, chiar dacă îl aveau în față pe Hațegan. Însă, față de alte dăți când a fost avantajată în asemenea situații, de astă dată penalty-ul izbăvitor din care a egalat Keșerü nu a fost inventat.
Astfel, diferența dintre primele două clasate rămâne la opt puncte. Privind însă din perspectiva minutelor de prelungire, avantajată a fost FCSB, pentru că în timp ce golul marcat de ea în acest ceas al 12-lea, i-a adus un punct, golul primit de clujeni în respectiva perioadă le-a luat acestora două. Dacă nu ar fi existat aceste goluri, diferența ar fi fost acum de +11.
A fost de fapt o etapă în care, cu excepția Botoșaniului, toate primele șase clasate au stagnat, cele mai multe făcând egal, cu excepția FCV Farul care a pierdut.
Apropo de ultima, chiar de ziua finanțatorului-antrenor, Gheorghe Hagi, aceasta a pierdut neașteptat acasă, în fața unei echipe aflată în nevoie mare de puncte spre a nu aluneca către zona periculoasă. Victorie meritată pentru o echipă care tocmai izbutise să-și mai întărească lotul foarte subțiat.
Iată că UTA a izbutit, în sfârșit, o victorie, care a coincis cu debutul noului său antrenor, Ionuț Badea. Se consumaseră 10 etape fără ca cei din Arad să mai simtă gustul unui succes. Acest rezultat totodată îi liniștește și pe cei de la Sepsi în ceea ce privește play-off-ul.
Chinuită victorie a obținut CFC Argeș cu cenușăreasa Academica. Rămasă doar cu unul dintre cei doi antrenori cu care începuse sezonul, căci între timp Mihăiță Ianovschi demisionând, echipa din Pitești a avut de înfruntat nu numai adversarul din teren, ci și un altul care i-a pus mai mari probleme, proprii suporteri, care aproape că și-au huiduit permanent proprii jucători și mai ales pe antrenorul rămas, Prepeliță, căruia i-au cerut demisia în repetate rânduri, amintind de acele zile de după 89 când acest cuvânt se auzea frecvent. E drept, echipa nu arată deloc bine, dar dacă tu te consideri suporter, nu trebuie să îi devii un obstacol peste cel întâlnit pe teren, pentru că lucrurile vor merge și mai prost.
Iată că Rapid nu izbutește să se impună în fața unui Gaz Metan aflat în moarte clinică, una dintre puținele echipe de tradiție care nu ajunsese la faliment. Cei de-acolo însă nu s-au lăsat până nu au adus-o și pe ea într-o asemenea situație ingrată. Ea mai trăiește din punct de vedere sportiv, doar datorită încăpățânării, în bunul sens al cuvântului, lui Ilie Poenaru, care reușește să-și țină montați jucătorii pe care încă îi mai are. Rapid a dovedit încă o dată că este o echipă care nu este în stare să țină un avantaj pe tabela de marcaj. A avut atâtea partide în care a condus, câteodată chiar și la două goluri, pentru ca în cele din urmă să fie egalată.
Cel mai inestetic meci al etapei a fost singurul în care nu s-a marcat vreun gol, CS Mioveni – FC Voluntari, însă paradoxal, ambelor le-au adus beneficii punctulețele obținute în urma acestui egal alb; CS Mioveni să păstreze constantă distanța de locurile cu probleme, FC Voluntari să-și consolideze punctajul care o ține în play-off. Și cum arătam în comentariul de după etapa trecută, faptul că CS Mioveni nu a pierdut, a realizat un record istoric, pentru prima oară în participarea sa la nivelul primului eșalon, a legat o serie de șase partide consecutive fără înfrângere.
La Botoșani a fost proiecția unui KO din box în fotbal. Dinamo continuă să-și bată toate recordurile negative. Ar mai putea-o scăpa de la retrogradare doar chestii de culise: să se mărească Liga I la 18; Gaz Metan sau altă echipă să intre în faliment. Atât de mare este haosul la alb-roșii, că la meciul de la Botoșani au avut înscriși ca rezerve doi portari, Chesneau și Fara!!!
Cifre
Meciul 150: Cr. Manea (CFR Cluj)
Meciul 50: Robert Ion (Academica), Turda (Argeș), Fili (FC Botoșani), Luckassen (Sepsi)
Debut: Val. Cristea (Academica), Birligea (CFR Cluj), Azankpo, Čelar (ambii Dinamo), Tomczyk (CS Mioveni), Otele (UTA)
Golul 40: M.Al. Roman (FC Botoșani)
Partida 100 pentru antrenorul Marius Croitoru (FC Botoșani)
Debut pentru Daniel Constantin Popa (Academica)
Primul gol (de fapt a fost o dublă): Jajá (FC Botoșani), Lixandru (Gaz Metan)
Egalul 450 Rapid
Golul 1.650 pentru UTA