Între facturile de la gaze și curent, între plinul de benzină și plata la întreținere, între piața de toate zilele și curajul de a intra în magazinul de haine sau încălțăminte, buzunarul nostru o cam ia razna. Salarii mici, prețuri astronomice. Fiecare se chinuie să supraviețuiască așa cum poate.
Dar ce simți atunci când muncești și patronul uită să-ți dea banii cu lunile? Când copiii te întreabă de ce nu-i mai duci la prajitură? Sau nevasta tânjește după o ieșire din oraș? Răspunsul îl găsești, mai nou, și la fotbaliștii din Liga 1.
Dinamo, Clinceni, Mediaș, exemple ale umilinței la care sunt supuși jucătorii. Răi, buni, au dreptul să fie plătiți așa cum scrie în contract. Dar cum ITM-urile nu ajută oamenii de rând, nici LPF sau FRF nu se înghesuie să le ia apărarea actorilor principali din fotbalul nostru.
Opinie Ionuț Coman | Liga 1, umilință și rușine
România se scufundă încet, dar sigur, înghițită de valul inflației. Iar fotbalul nu poate să fie altfel decât societatea în care trăim. Liga 1 seamănă cu lumea afacerilor de la noi. Patroni bogați, manageri cu buzunarele pline și muncitori cu burta goală. Bani de la bugetele locale care se scurg în găuri negre. Fără performanțe, fără nicio construcție pentru viitor. Ceea ce se întâmplă în acest sezon stabilește noi recorduri triste.
Sub oblăduirea unor insolvențe pe care nimeni nu le înțelege, cluburile își bat joc de jucători și de competiție. Dinamo București, Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș sunt doar niște fantome de echipe. Și chiar așa, una dintre ele are șanse mari ca sezonul viitor să pună din nou mâna pe banii din drepturile de televizare. Celelalte două vor încasa ultimele tranșe pentru actualul campionat, apoi își vor închide porțile.
Astfel că insolvența nu înseamnă o reorganizare. Ci dispariția salariilor jucătorilor și o moarte lentă care umple buzunarele cui trebuie. Iar televiziunile plătesc aproape 30 de milioane de euro pentru un fel de fotbal.
Dinamo și recordul de jucători
La “câinii roșii”, distracția a început încă din sezonul trecut. Conducerea a profitat de efortul incredibil al fanilor. I-a păcălit pe jucători și i-a lovit cu insolvența când nici nu se gândeau. Străinii au mers direct la FIFA, românii și-au băgat coada între picioare și au fluierat a pagubă.
Sezonul acesta, minciuna reconstrucției a continuat. Jucători transferați pe bandă rulantă, aproape 50 folosiți până acum. Antrenori schimbați, contracte reziliate. Nu înțelege nimeni ce se întâmplă. Și cum este permis ca un club în insolvență să angajeze nenumărați așa-ziși fotbaliști, iar cei care au muncit în sezonul trecut plâng după bani.
Iar rezultate sunt la fel de rușinoase ca situația de la club. Eșecuri la scoruri de maidan și prestații jenante. Dar Dinamo are șanse mari la baraj. De ce? Pentru că sunt alții și mai penibili.
Clinceni și fotbalul de curtea școlii
Marea surpriză a sezonului trecut, Academica Clinceni a păpat rapid milioanele venite de la televiziuni. Fără să plătească salariile, fără să dea prime de performanță. Și-a ținut majoritatea jucătorilor cu promisiuni până în iarnă. Balonul de săpun s-a spart când a venit vacanța de Sărbători și conturile au rămas goale.
Jucătorii au plecat, dar datoriile au rămas. Și iar a apărut insolvența. Trasă de păr, cu contabilul în vacanță când LPF se ruga să le dea banii de la televizare. Schema le-a mers. Ba chiar și-a amânat și un meci pentru că nu aveau pe cine să trimită pe teren. Au folosit scuza cu COVID-ul.
Au transferat niște băieți, despre care spun că sunt fotbaliști. Au mai băgat și niște juniori și gata. Joacă în Liga 1. Vorba vine joacă, fac figurație. Iar meciurile cu FCSB și Farul spun totul. A fost ca-n curtea școlii, când toți ăia slabi își fac și ei o echipă. Și ăia buni se distrează cu ei.
Mediaș și păcăleală în formă continuă
Șocul cel mare a venit de la Mediaș. Club care a ieșit din insolvență în urmă cu doi ani. Mai exact, în 2020 nu mai avea nicio datorie. Nu știm ce a făcut conducerea în perioada scursă de atunci, dar știm că a dat o “gaură” de 3,5 milioane de euro. Și asta în condițiile în care nu și-a plătit jucătorii în ultimele luni.
Pe lângă faptul că i-a lăsat cu buzunarele goale, a și profitat și de buna lor credință. I-a mințit până în ultimul moment că totul se va rezolva. Și poate ar fi mers așa în continuare, dacă nu intervenea depunctarea. Apoi, cu un cinism greu de înghițit, nu i-a lăsat să se transfere fără pretenții la alte echipe. Pentru a putea să-și facă meseria și să fie plătiți, au fost obligați să renunțe la zeci de mii de euro. Și să plece liberi de contract.
Acum se vorbește despre faptul că ieșirea din insolvență a fost ilegală. Până se lămurește treaba asta, o să vedem un Gaz cu juniori și rămășițe din vechiul lot. Dar cu banii din drepturile de televizare intrând în continuare în conturi.
P.S.
Sunt și cluburi unde se plătește la zi. FCSB, Craiova, Farul, Botoșani sunt câteva exemple. Dar se întâmplă lucruri ciudate și la case mai mari. La CFR Cluj, și oficialii au recunoscut că sunt restanțe importante. Dar, cu o candoare de neînțeles, au lăsat să se înțeleagă că nu-i mare lucru. Să mai aștepte jucătorii, că o să-i primească. Dacă nu vine vreo insolvență, nu?