Gata și sezonul regular. „Finala” pentru play-off s-a încheiat cu un rezultat surprinzător și un epilog pe măsură; FC Botoșani, căreia aproape că i se tipărise numele pe ca participantă play-off, a rămas în afara lui. CFC Argeș a izbutit minunea, învingând la Botoșani luându-i echipei locale locul în play-off.
Coincidența a făcut ca în ultima etapă să se dispute meciul pentru ultimul loc rămas pentru play-off, între FC Botoșani și CFC Argeș, toate celelalte cinci fiind știute deja din etapa trecută. Cu toate că avea două posibilități, și victoria, dar și egalul, și totodată juca pe teren propriu această partidă, FC Botoșani nu a știut să profite de niciuna dintre aceste șanse. Ba mai mult, în minutul 52, conducea cu 1-0. În fotbalul românesc, de obicei când o echipă are atâtea dezavantaje, nu poate trece peste ele. Nu a fost și cazul echipei argeșene, care a făcut exact ceea ce trebuia, avântându-se în atac și izbutind să întoarcă rezultatul și odată cu acesta câștigându-și locul de play-off, dând astfel peste cap toate pronosticurile. De altfel, echipa argeșeană, de la reînființare, a tot realizat lucruri considerate inițial improbabile. Mai întâi, promovarea pe prima scenă, producându-se în minutele de prelungire ale ultimei etape a acelui play-off special, când Rapid egalat pe Turris-Oltul. Apoi, în sezonul trecut, când la finele primei părți era afundată în ultima poziție a clasamentului, a izbutit o a doua parte de excepție, așa încât nu numai că a evitat retrogradarea, dar a fost chiar aproape de a prinde play-off-ul. Ca să se completeze această colecție de „minuni”, ar trebui ca în sezoanele următoare să-și adjudece și titlul… Oricum, merită felicitări cu toții, jucători și antrenorul Prepeliță, iar cei care i-au cerut asiduu demisia acestuia să se uite puțin în oglindă, iar pentru o perioadă măcar să nu mai deschidă gura despre fotbal și nu doar.
Se poate spune că Octavian Popescu și Lóránd Fülöp au fost artizanii victoriei de ultimă clipă a FCSB în fața FC Voluntari. Primul, prim golul deosebit marcat în ultima faza a meciului, celălalt prin ratarea de singur cu portarul avută cu doar câteva minute înainte, care dacă ar fi fost gol, ar fi schimbat cu 180 de grade datele problemei. Epilogul defavorabil Voluntariului i-a taxat atitudinea de echipă mică, echipă care joacă la minima rezistență, cu toate că avea resursele de a aborda mult mai curajos o asemenea partidă, mai ales că FCSB nu mai este demult o echipă de speriat.
CFR Cluj s-a jucat cu Dinamo precum vânătorul cu prada sa, lăsându-i un mic avantaj la început, pentru ca răpunerea să fie mai interesantă. Astfel, s-a ajuns la 10 meciuri consecutive dintre cele două fără victorie pentru echipa bucureșteană, 9 dintre acestea revenind celei clujene (06.05.2017 fiind ultima victorie a lui Dinamo, 3-0 la Cluj). Astfel, CFR Cluj termină prima en fanfare, realizând un avans record față de locul 2 de când există acest format bizar play-off/play-out, de 14 puncte. Numai că ilogicul și aberantul regulament al acestuia îi fură această muncă, înjumătățindu-i incorect acest punctaj obținut cu trudă. Ar fi timpul să se renunțe odată pentru totdeauna la acest sistem împotriva căruia se ridică tot mai multe voci, reamintesc un sistem pentru care s-au plătit dubios de mulți bani unei firme olandeze.
Un meci care ar fi trebuit să ofere mai mult, pentru că era vorba de o confruntare între două echipe din lăudatele prime șase, CSU Craiova și FCV Farul, a fost o dezamăgire. De altfel, mai degrabă despre echipa constănțeană se poate spune astfel, jucând complet nemotivată, ca și când trebuia să pună doar o bifă. Ce diferență între echipa care jucase recent la București cu FCSB și cea de luni seara, de la Craiova! Un comportament de veritabilă echipă românească pentru gruparea de pe Litoral. Aceasta cu toate că dacă ar fi evitat înfrângerea, nu mai spun dacă ar fi câștigat, ar fi avut mari șanse să atace podiumul.
Celelalte partide ale ultimei etape nu mai merită menționate, căci nu au schimbat nimic. Poate doar o scurtă mențiune despre victoria chinuită a Rapidului în fața colecției de petice numită Academica Clinceni, care a arătat că problema nu era la fostul antrenor Mihai Iosif, îndepărtat aiurea.
Așadar, sezonul regular s-a încheiat. În play-off sunt cele trei echipe care domină de câțiva ani fotbalul românesc, CFR Cluj, FCSB și CSU Craiova, a revenit FCV Farul, iar CFC Argeș și FC Voluntari se află în premieră într-o asemenea ipostază, putând fi considerate revelațiile sezonului. Acest lucru însă nu înseamnă că play-off-ul actual va fi mai valoros decât cele precedente. De altfel, play-out-ul mi se pare mult mai interesant, cu echipe mai bune și în consecință meciuri mai atractive.
Cirele etapei 30
Jucători
Meciul 50: Eder González (Sepsi)
Debut: Wright (CS Mioveni)
Golul 30: Debeljuh (CFR Cluj)
Golul 1: A. Șerban (Chindia), Aloé (Dinamo),
Arbitri
Meciul 150: centralul Adrian Cojocaru (Galați)
Meciul 50: asistentul Ferencz Tunyogi (Zalău)
Echipe
Golul 400 pentru FC Botoșani
Prin victoria de la Mediaș, Chindia și-a egalat cel mai mare scor cu care a câștigat în Liga I, tot 4-0 și tot în deplasare, la 21.12.2019, la FC Voluntari
Cifrele etapei 29
Jucători
Meciul 150: Aganović (Sepsi)
Meciul 100: L. Dumitriu (CS Mioveni)
Meciul 50: Holzmann (Academica), Yuri (CFR Cluj), Ad. Petre (FCV Farul)
Debut: Tisdell (FC Botoșani), Grosz (Gaz Metan), Olawale (FC Voluntari)
Golul 1: Alghoul (Academica), de Nooijer (FCV Farul), Käit (Rapid), Niňaj (Sepsi)
Antrenori
Prima victorie pentru Florin Stîngă (Academica)
Arbitri
Debut: asistentul Daniel Ilinca (Craiova)
Echipe
Sepsi a urcat pe locul 50 în clasamentul all-time, depășindu-le pe Victoria București și Gloria Buzău