Vestea că Târgoviște va avea un stadion nou a provocat zâmbete și nervi. Zâmbete ironice din partea celor care au înțeles că decizia nu are nicio legătură cu fotbalul. Nervi mulți pentru cei din marile orașe ale României, care încă visează o arenă modernă în urbea lor. Iar prețul anunțat, vreo 70 de milioane de euro, i-a șocat pe toți. Cazul Târgoviște reprezintă o nouă dovadă că nu există nicio strategie în sport și totul se face după interese politice și financiare.
Opinie Ionuț Coman | Un stadion pentru Constanța lui Hagi nu găsim?
În ultimul deceniu, s-au construit destule stadioane. La Craiova, Cluj, Ploiești, Arad, toate orașe mari, cu tradiție în fotbal. Plus Arena Națională, Steaua, Giulești și Arcul de Trimf, în capitală. Ultimele trei forțate de organizarea lui Euro 2020, chiar dacă nu au fost terminate la timp.
În paralel, Târgu Jiu și Turnu Severin. Reședințe de județe care nici măcar nu au reprezentante în liga secundă. Da, există Viitorul Pandurii Târgu Jiu, un club rebotezat și adus din alt județ, doar ca să aibă cine să joace pe stadionul de zeci de milioane de euro.
Orășelul cu două stadioane
La Târgoviște, situația este și mai hilară. Chindia, echipa orașului, se plimbă în ultimele trei sezoane de pe un stadion pe altul. Asta pentru că autoritățile locale nu reușesc să încheie modernizarea vechii arene. S-au băgat bani, s-a făcut terenul, s-au ridicat niște jumătăți de tribune. Se promite de fiecare dată că totul va fi gata în câteva luni. Deocamdată, în zadar.
În acest context, Guvernul României a aprobat construirea unui stadion nou-nouț la Târgoviște. La câțiva kilometri de cel aflat în curs de modernizare. Probabil că atunci când vor fi amândouă inaugurate, se va juca o repriză pe un stadion și încă una pe celălalt.
Miza milioanelor de euro
Să nu vă închipuiți că decizia guvernului a fost luată din necesitatea de a oferi echipei locale șansa de a juca acasă în Liga Campionilor. Nu, Chindia nu e campioană, se luptă să evite retrogradarea. Și nici nu este vreo oportunitate financiară spectaculoasă. În plină criză economică, se vor investi 70 de milioane de euro. De peste trei ori mai mult decât suma estimată în proiectul depus încă din 2014. De ce s-a gândit guvernul să aprobe un dosar prăfuit, lăsat în sertare de vreo 8 ani? Nicio explicație logică.
Opinie Ionuț Coman | Alex Cicâldău și gașca nebună a tricolorilor
Sigur, cunoscând birocrația românească, lucrările nu vor porni mai devreme de 2023. Și probabil se vor mișca un an mai târziu, când sunt programate alegeri. Locale, generale, prezidențiale. Dar nici această variantă nu prea stă în picioare, din moment ce marile orașe așteaptă de ani buni stadioane moderne. Și vorbim de mai mulți votanți. Așa că nu mai rămâne decât rețeta financiară.
Trei și toate trei uitate
În Constanța, Timișoara, Iași. Orașe istorice, care duc greul economiei românești, alături de București și Cluj. Toate trei cu tradiție în fotbal, cu suporteri, cu sute de mii de turiști anual. Cu echipe și planuri de viitor. Dar cu stadioane în paragină sau departe de secolul 21.
Constanța
Orașul care a dat cel mai bun fotbalist din toate timpurile. Gheorghe Hagi, cel care s-a întors acasă să construiască. A făcut cea mai bună academie de fotbal din țară. A construit din banii lui o bază sportivă superbă. A făcut campioană din clubul pe care l-a înființat și a luat-o de la zero, Viitorul. Iar din vară, s-a unit cu Farul, clubul fanion de pe litoral. Stadionul? În paragină, închis și năpădit de buruieni. De vreun an, se vorbește de proiectul unui nou stadion. Totul este în faza actelor, studii de fezabilitate și hotărâri de guvern. Nici măcar nu s-a ajuns la licitiația de demolare a vechii arene.
Timișoara
Orașul care reprezintă poarta spre Occident. Care respiră fotbal prin Poli, clubul care l-a dat pe marele Emerich Dembrovschi. Cu suporteri care cântau în tribune la un șocant 1-8 cu Steaua. Unde Atletico Madrid a cunoscut gustul înfrângerii în urmă cu trei decenii. Cu o echipă susținută de fani din buzunarul lor. Stadionul? Închis temporar din cauza riscurilor de securitate. Cu nocturnă care pică din cauze tehnice. Proiectul este la faza desenelor pe hârtie, scoase din sertar la fiecare rundă de alegeri. Nimic concret, nimic care să dea speranțe pentru viitor apropiat.
Iași
Orașul care se mândrește cu fosta calitate de capitală a țării. Orașul primei uniri a principatelor române. Orașul lui Cuza, cu muzee care țin vie istoria noastră. Și cu o echipă de fotbal cu zeci de sezoane în primă ligă. Cu fani care umpleau pe vremuri tribunele. Stadionul se prezintă în condiții acceptabile, dar atât. Nici vorbă de vreo asemănare cu arenele moderne construit în ultima perioadă. Și nici măcar nu se mai vorbește de vreunul nou.