Ceea ce se dorea a fi ”o inițiativă lăudabilă” s-a transformat într-o polemică nedorită. Dornic să-și cosmetizeze imaginea publică, Ministrul Sportului Eduard Carol Novak a anunțat, joi, 14 aprilie, că o serie de săli și complexe sportive din România vor purta numele unor campioni.
Toate bune și frumoase, doar că demnitarul și colaboratorii săi care au „gândit” proiectul au ales numele Ecaterinei Szabo pentru Sala de gimnastică din Deva. Ceea ce a stârnit reacția Danielei Silivaș Harper, o altă campioană a gimnasticii, dar care este născută chiar în orașul reședință a județului Hunedoara. Țintit de numeroase critici, ministrul a revenit și a încercat să scuze gafa într-un comunicat.
Sportul românesc va avea o strategie. Și nu numai atât. Ministrul Sportului Eduard Carol Novak a anunțat că ”aproximativ 30 de structuri sportive vor fi incluse într-un program național de de redenumire și schimbare a imaginii. În funcție de statutul și regimul juridic al acestora, unele denumiri vor fi schimbate prin Ordin al Ministrului Sportului, altele – Complexurile Sportive Naționale – prin Hotărâre de Guvern”.
Daniela Silivaș Harper se întreabă cum s-a ajuns la decizia de a numi sala din Deva
Mai apoi, în același comunicat, au fost date și exemple. Astfel Sala de atletism din Bacău va purta numele campioanei Doina Melinte, Sala Sporturilor din Constanța se va numi “Simona Amânar”, iar aceea din Bistrița “Gabriela Szabo”. O polemică a stârnit alegerea făcută pentru Sala de gimnastică din cadrul Sport Club Municipal Deva. Și aceasta fiindcă Ministerul Sportului a ales-o pe Ecaterina Szabo, gimnastă care a obținut patru titluri olimpice la ediția 1984 a Jocurilor Olimpice, precum și două titluri mondiale și tot atâtea europene.
Anunțul a stârnit reacția Danielei Silivaș Harper, singura gimnastă din România care a câștigat 6 medalii într-un concurs olimpic, la o singură ediție (aur la paralele, bârnă și sol, argint la individual compus și pe echipe, bronz la sărituri, la Seul, în 1988).
„Domnule Eduard Novak, aş dori sa îmi explicaţi cum aţi ajuns la decizia de a numi sala de sport din Deva? Singura campioană mondială şi olimpică născută şi crescută în Deva sunt eu! Foarte ruşinos din partea tuturor care au ajutat la aceasta decizie şi celor care au acceptat”, a scris Daniela Silivaş pe Facebook.
Ministerul Sportului nu știe că Sala din Sf. Gheorghe poartă numele Ecaterinei Szabo…
Lucru necunoscut celor din Ministerul Sportului este că Sala Sporturilor din Sf. Gheorghe, cea veche, poartă numele Ecaterinei Szabo. Faptul că nu se știe este, totuși, ciudat în contextul în care Carol Eduard Novak este născut în această zonă a țării… Iar alegerea numelui Ecaterinei Szabo pentru sala din Sf. Gheorghe nu e întâmplătoare, aceasta fiind născută la Zagon, în județul Covasna (și grădinița din această localitate poartă numele campioanei).
Criticat de numeroși pasionați de sport, Ministrul Sportului a revenit, astăzi, și și-a pus cenușă în cap. „Regret neînţelegerea produsă în procesul de redenumire a sălii de gimnastică de la Deva. Marea campioană olimpică Daniela Silivaş este perfect îndreptăţită să dea numele său acestui loc încărcat de istorie şi vom face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple.
Rezultatele excepţionale ale acestei mari sportive, alături de legătura sa personală cu Deva, locul unde s-a născut, sunt argumente de necontestat şi îmi doresc din tot sufletul ca scăparea produsă să nu umbrească nici bucuria doamnei Silivaş, nici pe cea a iubitorilor gimnasticii şi nici bunele noastre intenţii, pe care sper ca acest gest să le dovedească o dată în plus. Aceste erori vor fi tot mai rare, pe măsură ce vom aduce sportul românesc şi toată evidenţa bazelor sportive în normalitate, prin procesul de digitalizare”, a scris ministrul Novak pe Facebook.
Polivelenta bucureșteană nu va mai fi ”Ioan Kunst Ghermănescu”, ci ”Cristian Gațu”
Cazul ”Sala din Deva” nu este, însă, și singurul care a stârnit discuții pe rețelele sociale. Cum Ministerul Sportului intenționează să numească Polivalenta din București ”Cristian Gațu”, unii și-au amintit că aceasta a purtat, până nu demult, numele lui Ioan Kunst Ghermănescu… Un alt titan al handbalului la nivel mondial. E adevărat, Gațu este bucureștean de loc. Iar sala din Lugoj poartă numele lui Ghermănescu, care s-a născut acolo.
În concluzie, unii angajați ai Ministerului Sportului și conducătorul său n-au avut altceva de lucru și au lansat o inițiativă care poate stârni și alte nemulțumiri. Mai cu seamă că numărul sălilor și stadioanelor din România este, indiscutabil, mult mai mic decât acela al campionilor și antrenorilor de valoare pe care i-a dat țara noastră în decurs de aproape un secol. ”N-ar fi mai bine să construiți săli și stadioane în loc să le redenumiți pe cele actuale?”, s-a întrebat cineva.
Sala Sporturilor din Sf. Gheorghe poartă, de ceva ani, numele Ecaterinei Szabo, gimnastă născută în județul Covasna (Foto: Marian Burlacu)