Această rundă a adus cu ea unele elemente mai inedite.
În primul rând, criza de formă a campioanei devine tot mai evidentă. Astfel, după un sezon regular aproape perfect, în care și-a surclasat adversarele, având 14 puncte avans față de secondantă și într-un sistem logic și normal ar fi fost deja campioană, CFR Cluj dă acum mari semne de oboseală, arătând tot mai rău, demonstrând o lipsă de idei și de inspirație. Și asta în fața unei contracandidate modeste, FCSB, care numai a echipă puternică nu arată, la care norocul și-a făcut de prea multe ori loc în acest sezon.
Chiar și în acest meci, în care golul care i-a adus victoria a însemnat un șut banal care însă i-a fost deviat fericit de un adversar, căci altfel în veci mingea nu ar fi intrat în poarta clujeană.
Muntele Athos…
Probabil că se aranjează astrele ca să mai ia titlul și această grupare, la câte vizite la Muntele Athos a făcut finanțatorul său. Și ne va râde tuturor în față la final, explicându-ne că de fapt el este un mare profesionist al fotbalului, dar că noi nu-l înțelegem… Ce să mai zicem, încă o piramidă întoarsă cu susul în jos în această țară anormală aproape că nu mai contează.
Eu însă voi susține în continuare că este un club condus neprofesionist, feudal, în care domnește hazardul și doar lipsa unor investitori cu adevărat serioși în bietul nostru fotbal îl lasă să fie acolo sus, făcându-i pe ziariștii naivi sau corupți să exulte la cele mai neînsemnate mișcări pe care le face. Adevărul este că nici cu CFR Cluj nu mi-e rușine, scandalurile din începutul acestui sezon prezentându-ni-l mai bine pe cel care este finanțatorul acestei grupări. Iar „profesionismul” respectivului poate fi constatat și cu ochiul liber, cu amintitele probleme care au fost cu banca tehnică, cu investițiile în mulți jucători modești, care fie au apariții meteorice sau chiar nu joacă etc.
CSU Craiova, echipa momentului
Cea mai în formă echipă a momentului se arată a fi CSU Craiova care a învins fără drept de apel la Ovidiu, scutindu-ne de orice alte comentarii.
Într-un meci al echipelor secunde ale FC Voluntari și CFC Argeș, cea din urmă a avut câștig de cauză la limită, un rezultat oarecum surprinzător. Cele două, care urmează să se întâlnească din nou în prima manșă a semifinalelor Cupei, și-au odihnit titularii, arătând că această competiție este tratată cu seriozitate, în timp ce pentru ambele doar simpla atingere a play-off-ului este marea lor reușită, rezultatele ulterioare neavând o mare importanță.
Pe noul Giulești, scor de maidan
Rapid a realizat cu biata Gaz Metan un scor de maidan cum nu s-a mai înregistrat demult în Liga I. De altfel, stăteam să mă gândesc că în returul ediției 1989/90, când după căderea regimului Ceaușescu echipele Victoria București și FC Olt Scornicești au fost îndepărtate din campionat, pierzând toate partidele din retur cu 0-3, respectivele au scăpat mai ieftin decât aceste condamnate ale sorții (de fapt ale propriilor administratori incompetenți și lacomi), Gaz Metan și Academica.
Tot cu prilejul partidei din Giulești, a reapărut la centru, după un deceniu, un arbitru femeie, vâlceanca Iuliana Demetrescu (în foto). De fapt întreaga brigadă a fost feminină, cu asistentele Petruța Iugulescu și Mihaela Țepușă, la fel și unul dintre observatori, Irina Mîrț. Mai multe despre aceste elemente la cifrele etapei.
Giafer – Grădinaru, simbol al haosului
La noua înfrângere a lui Dinamo am văzut ceva unic într-un meci de fotbal și anume, ca în același timp doi jucători de la aceeași echipă să bată simultan aut, chiar de pe aceeași parte. Au făcut-o Giafer și Grădinaru, fiind o imagine simbol a haosului care astăzi înseamnă Dinamo. Altfel, o victorie foarte importantă pentru CS Mioveni, care se putea solda chiar la un scor mai mare, un succes care a adus trei puncte foarte prețioase pentru echipa argeșeană, având acum șanse însemnate de a evita barajele și astfel retrogradarea, ceea ce ar fi o mare performanță pentru ea.
Nu același lucru se poate spune despre Chindia care arată tot mai rău și teama pe care o afișa Emil Săndoi după transferurile din vara trecută, când a pierdut o mulțime de jucători importanți, constatăm acum cât era de justificată. Înfrângerea cu demotivata FC Botoșani confirmă criza de efectiv cu valoare de la echipa dâmbovițeană.
Rău arată și UTA, e drept, având ghinion acum, fiind înfrântă la Sfântu Gheorghe în prelungiri. Însă jocul ei în ansamblu se vede că suferă, noroc cu punctele acumulate în sezonul regular, căci altfel situația sa ar fi fost și mai alarmantă, pentru că și așa a ajuns să aibă numai patru puncte avans față de primul loc de baraj.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 50: Carp (Dinamo), Vojtuš (Rapid)
Golul 10: Dandea (Rapid)
Golul 1: A. Panait (CS Mioveni), Ondaan, Van Durmen (ambii FCU Craiova)
Arbitri
Debut: Iuliana Demetrescu (Râmnicu Vâlcea)
Reapare o femeie arbitru de centru la un meci de Liga I după aproape 10 ani. Ultima oară s-a întâmplat în 2012, cu Teodora Albon la meciul Concordia – Pandurii (3-1), de la 19.05.2012, în ultima etapă a acelei ediții. Celelalte femei care au oficiat în Liga I au fost Cristina Ionescu (devenită Babadac) și Cristina Dorcioman.
Echipe
Meciul 2300: FCSB
CS Mioveni a urcat pe locul 72 în clasamentul all-time, depășind pe Phoenix Baia Mare, iar FCU Craiova pe 78, depășindu-le pe IS Câmpia Turzii și pe Gloria CFR Galați
FC Voluntari are pe teren propriu cu CFC Argeș 3 înfrângeri din 3 meciuri
Egalarea celei mai severe înfrângeri pentru mortul…viu Gaz Metan: RATA Târgu Mureş – Gaz Metan Mediaş 8-0 (19.06.1949) cu Rapid București – Gaz Metan Mediaș 8-0 (18.04.2022)
Ultima oară când s-a înregistrat în primul eșalon un scor la o diferență de opt goluri: Dinamo Bucureşti – „U” Cluj 8-0 (26.09.1998)
Rapid nu se află la cea mai severă victorie din istorie așa cum au afirmat unii „bolovani”. Au mai fost altele: CFR Bucureşti – CFR Cluj 12-2 (20.03.1949), CFR Bucureşti – FC Craiova 10-1 (08.06.1947), CFR Bucureşti – FC Ploieşti 9-1 (07.12.1947)