DELICIILE PROFESIONISMULUI BUGETAR
Cei care susțin că la nivel profesionist fotbalul și sportul trebuie să se descurce cu resurse private vor fi mereu în contradicție cu aceia care sunt de părere că intervenția banului public în sport, la nivelul comunităților locale, e nu numai benefică, ci și necesară, ba chiar obligatorie.
Dialogul Vali Moraru-Florentin Pandele
Taberele sunt practic ireconciliabile, iar recentul dialog ascuțit Vali Moraru (moderator Digisport) – Florentin Pandele (primar oraș Voluntari) nu face să delimiteze și mai net opțiunile. Să adâncească șanțul care separă cele două opinii diametral opuse. Întotdeauna se va spune, așa cum a zis și Vali M., că nu e tocmai în regulă să vezi un primalr londonez negociind contractul antrenorului lui Arsenal. Dar ce nu e în regulă în peisaj londonez devine absolut firesc la Voluntari, la Pitești și în alte locuri unde implicarea autorităților locale e singura cale de a avea echipe la un nivel înalt.
Citește Revista 100% Sport România în format PDF cu doar… 4.99 lei!!!
”Să-l întrebăm pe primar!”
Depinde cât e de reconfortant pentru fiecare să vadă că o semifinală de Cupa României pune față în față două echipe eminanmente etatizate, Voluntari și FC Argeș. Depinde iarăși cât e de confortabil pentru fiecare să citească declarații ale lui Jean Vlădoiu, președinte de club profesionist, care spune că nu știe dacă va rămâne Prepeliță la echipă, asta urmează s-o decidă primarul Gentea!
Realizările…
Pentru unii e în regulă și spun că printre alte misii (duse sau nu la îndeplinire), Primăriile au și rolul de a sprijini sportul în comunitățile lor. Argumentele lui Florentin Pandele sunt echipa de fotbal, cu o Cupă a României în palmares (și acum la un pas de o nouă finală), echipa de baschet, fruntașă în liga națională, noul stadion, noua sală, ternurile pe care-și desfășoară activitatea peste 700 de copii din cadrul Centrului finanțat eminamente de Primărie. Lăudabl! Obștesc! Înălțător chiar!
…și nerealizările
Dar imediat se pune și întrebarea dacă modernul stadion din Voluntari a fost vreodată plin. Sau dacă din centrul de juniori, care funcționează de mai mulți ani, a apărut măcar vreun jucător de liga 1. Rezumând, dacă obștea din Voluntari chiar are nevoie de aceste ”realizări”? Mai degrabă nu. Poplația dormitorului bucureștean de lux care este Pipera s-a mutat în comunitatea păstorită de Florentin Pandele având deja simpatiile fotbalistice bine conturate: steliști, rapidiști, dinamoviși. La o anumită vârstă e mai greu să te reconvertești și să începi să fii dintr-o dată fanul Voluntariului, o echipă bravă, nu încape vorbă, dar cu o adresabilitate drastic limitată.
Citește Revista 100% Sport România în format PDF cu doar… 4.99 lei!!!
Adevărata menire
Sigur că Primăriile trebuie să susțină sportul de masă, să-l dezvolte, să-i asigure condiții. E de acceptat și ca ele să asigure baza materială a sportului profesionist, fotbal și baschet la nivelul orașului Voluntari. Să pună la dispoziție chiar și echipament, autocar, un sediu pentru cantonamente. Însă de-aici până la plata salariilor unor fotbaliști și antrenori profesioniști, până la achitarea unor sume de transfer sau a unor comisioane către impresari, e cale lungă. Toate acestea pot fi îngăduite, cu maximă indulgență, la nivel de liga a treia, poate chiar a doua, însă în niciun caz la vârful piramidei.
Primarii-patroni
În discuția sa cu Vali Moraru Florentin Pandele s-a dezvinovățit, spunând că n-a dat niciodată sfaturi ”de specialitate” antrenorilor sau managerilor echipei din Voluntari. Probabil că așa și este, nu există vreun fapt care să-l contrazică. Însă în peisajul fotbalului nostru există primari care numesc sau demit antrenori, care aprobă și finanțează transferuri de jucători, fapte incompatibile cu definiția profesionismului. A ajuta sportul, ca edil, nu înseamnă a-l patrona, adică a face pe banii publici ceea ce patronii echipelor private fac pe proprii lor bani.