În săptămâna care a trecut, mi-a fost dat să văd (încă o dată) norocul lui în stare pură. Mai întâi, la returul semifinalei Ligii Campionilor dintre Real Madrid CF și Manchester City. Apoi, duminică, în Liga I, la derby-ul din play-off, CSU Craiova – FCSB. Acest noroc care decide istorii, destine, bucurii de o parte, tragedii de o alta. În acest sezon, Dan Petrescu și ai lui au de luptat cu un asemenea adversar, foarte greu de doborât dacă nu imposibil, ce-i drept. Este greu de gestionat așa ceva, când vezi că tu ai pierdut puncte foarte importante în ultimele minute, mai ales cu principalele adversare, iar FCSB a luat o mulțime de puncte numai în ultimele minute, că a meritat sau nu. Iar acum, la Craiova, a fost ceva de-a dreptul stupefiant.
Meciul de pe noul „Ion Oblemenco”, în fața unei audiențe enorme, se îndrepta spre un normal rezultat de egalitate, față de cele petrecute pe teren. S-a făcut însă la roș-albaștri o modificare ce mai degrabă arăta a sinucidere, prin intrarea greoiului Mamut pe teren, un jucător de care CSU nu a știut cum să scape la un moment dat și probabil că cei de-acolo și-au frecat mâinile de bucurie când l-a luat FCSB. Dar și la roș-albaștri juca rar, fiind băgat în teren mai mult la trecerea timpului, nefiind folosit nici măcar la ultimele victorii la scor, cum se întâmpla de exemplu cu Dumiter. S-a găsit tocmai acum să fie aruncat în joc. Și tocmai el, un jucător rigid, deloc prieten cu mingea, cum se spune, să izbutească unicul gol al meciului și nu oricum, ci tehnic, cu călcâiul, cum nu le iese multor alți fotbaliști cu pretenții mari!!! Aici nu mai este vorba de inspirație, ci de NOROC URIAȘ. Deja cele două bare ale gazdelor, mai ales ultima, cea a lui Căpățînă, la care mingea s-a prelins agonizant, au devenit simple detalii. De fapt acolo se poate face distincția între noroc și nenoroc, când într-o parte o lovitură întâmplătoare a vrut să intre, iar în cealaltă nu. Astfel, Craiova mai pățește o asemenea lovitură dură pe final de la roș-albaștri, așa cum s-a întâmplat adesea, chiar și pe vremea fostei Universitatea Craiova cu Steaua. Altfel, nu ai prea multe de reproșat trupei lui Reghecampf, care a jucat onest, apărându-și corect șansa, de fapt era prima interesată de a termina pe locul 2. Nu i-a ieșit însă, căci și dacă n-ar fi fost norocosul gol al lui Mamut, ar fi fost egal, care nu ar fi ajutat-o foarte mult în acest demers. Acum, i-a mai rămas un singur obiectiv, cupa, acolo unde la manșa retur va porni de la un handicap de un gol.
Cu o zi înainte, CFR Cluj o demolase la Pitești pe amorfa CFC Argeș, 6-0, stricând o sărbătoare a fotbalului piteștean în care s-a evocat o perioadă când acesta chiar avea fotbaliști, unul dintre ei, Remus Vlad, dând lovitura de începere a respectivei partide. Văzând „realizările” echipei argeșene în acest play-off, stai să te întrebi cu ce a fost ea în plus peste Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni în această parte de campionat? Văzând-o în aceste ultime meciuri – este drept cu cele mai bune echipe – și neștiind care este situația reală, îți dădea impresia că ea este o grupare care la finele acestui sezon se va desființa… De aceea, cei de la CFR Cluj ar trebui să trateze temperat acest rezultat de maidan, doar ca pe o simplă victorie, și să nu se îmbete cu apă rece, pentru că în ultimele două partide din acest sezon vor avea parte de cu totul alte replici.
Parcă având ceva mai multă viață decât CFC Argeș, cei de la FCV Farul și FC Voluntari s-au luptat pentru poziția a 4-a care în condițiile câștigării Cupei de CSU Craiova, devine loc pentru acel baraj penibil, pentru Liga Europa. Meciul a fost unul de uzură, fără prea multe reușite, încheiat cu un rezultat echitabil, 1-1. De menționat că autogolul lui Ciobotariu a fost trecut în foaia de joc de arbitru ca fiind gol marcat de Cr. Iancu.
În play-out, au fost multe rezultate interesante, chiar surprinzătoare. Înainte de a trece la acestea, a fost meciul necazului, cel dintre Gaz Metan și Academica, și aici fiind o surpriză nu atât rezultatul, ci surplusul de goluri. De multe ori, finalul acestor jocuri aduc lacrimi, așa cum s-a întâmplat acum cu Flavius Boroncoi, care nici nu a putut savura prima sa victorie din palmares știind că gruparea la care a activat de o viață se va desființa. O proiecție a situației întregii Românii, când șmecherii și escrocii o dau în bălării fără a răspunde pentru aceste fapte, iar oamenii simplii, care încearcă să își facă onest treaba, plătesc aceste oale sparte.
Revenind la rezultatele interesante, primul este victoria lui Dinamo de la Botoșani, acolo unde nu câștiga nici în perioade ceva mai bune, când avea echipă. Ba mai mult, ea a fost obținută în inferioritate numerică de o repriză, după ce eroul alb-roșilor de până atunci, francezul Pierret, la prima sa „dublă” din carieră, a luat stupid al doilea cartonaș galben, intrând pe teren, după ce primise îngrijiri medicale, fără încuviințarea arbitrului! Din punctul de vedere al echipei care urmează să susțină barajul fie cu Hermannstadt, fie cu Universitatea Cluj, Dinamo arată a-și fi regăsit o formă bună. FC Botoșani, aceeași echipă inconstantă, o caracteristică arătată de-a lungul întregului sezon.
O altă victorie în deplasare tot cu 3-2, s-a înregistrat și pe noul stadion din Giulești, FCU Craiova învingând Rapid, la ultima fază. Ai zice că este o surpriză, având în vedere situația celor două din clasament. Însă dacă te uiți pe istoricul disputelor celor două, rezultatul de luni seara pare cât se poate de normal. În sezonul trecut de Liga 2, toate cele trei partide s-au încheiat cu victoria echipei craiovene, cu un golaveraj general de 9-1! În prima Ligă, Rapid a izbutit un mic progres, remizând la București în sezonul regular și pierzând următoarele două partide doar la limită…
Beneficiara acestor înfrângeri de-acasă ale Botoșaniului și Rapidului a fost Sepsi, care prin victoria obținută cu Chindia s-a interpus în clasament între cele două, fiind la egalitate de puncte cu Rapid și având unul mai mult ca cei din Moldova. Astfel, echipei din Covasna i-au rămas în continuare două căi de a ajunge să joace în ediția următoare a cupelor europene. Victoria sa însă a mai avut o conotație, trimițând-o pe Chindia la baraj și scăpând-o de orice grijă pe CS Mioveni. Aceasta din urmă chiar dacă a pierdut la Arad, avea cinci puncte avans față de echipa târgovișteană, ecart care astfel s-a menținut. Așa că, în premieră, la a treia sa participare pe prima scenă, CS Mioveni izbutește să evite retrogradarea ceea ce o face să fie una dintre performerele acestui sezon. Căci este cu adevărat o mare performanță pentru o echipă cu resurse limitate, pe care aproape toată lumea o considera la start și nu doar drept principală candidată la retrogradare. Merită felicitări antrenorul Alexandru Pelici, jucătorii săi și toți ceilalți din jurul echipei, aici incluzându-l și pe zgomotosul primar al localității.
CIFRELE ETAPEI
Jucători
Meciul 100: Haruț (FC Botoșani)
Debut: R. Neagu (Academica)
Golul 1: Jerdea (Academica), Pierret și G. Crețu (ambii Dinamo), Dr. Iancu, Gașpar (ambii Gaz Metan)
Antrenori
Prima victorie pentru Flavius Boroncoi
Cel mai drastic scor cu care a învins Dan Petrescu ca antrenor
Arbitri
Debut: Daniel Vlase (Galați)
Echipe
FC Botoșani a primit golul 400 în Liga I (de la Pierret)
CSU Craiova a 20-a înfrângere în fața FCSB, a 10-a pe teren propriu