RĂZVAN TOMA | OPINIE DUPĂ ETAPA A 10-A PLAY-OFF. S-a tras cortina.
S-a încheiat și ultimul apendice de trei meciuri din play-off, conform sistemului penibil în care se desfășoară de ceva ani Liga I. Acestea nu mai puteau schimba nimic esențial, doar ordinea de la locurile 4-6. Ceea ce acea să se și întâmple.
FC Voluntari a învins în mod meritat această echipă de decor, așa cum a fost CFC Argeș în play-off, și tot meritat a ocupat la final locul 4, arătând că avea valoare și peste FCV Farul. De altfel, cu excepția acelui 0-4 din tur, cu FCSB în play-off, în rest echipa ilfoveană a avut o comportare respectabilă, căci în afara mult prea pomenitului egal din retur cu aceeași FCSB, a mai învins pe CSU Craiova, iar CFR Cluj a asudat serios în ambele partide pentru a se putea desprinde.
„Finala campionatului” de la Buzău a fost în cele din urmă un meci de vacanță, în care CFR Cluj a deplasat o echipă secundă, nefiind prezent nici antrenorul. Pe acest subiect s-a făcut o furtună într-un pahar cu apă. Da, în mod normal ar fi trebuit să fie pe banca echipei sale. Dar a intuit bine că prezența lui va inflama spiritele (s-au putut distinge bine la TV scandările din tribune ale simpatizanților FCSB) și a fost mai înțelept să stea acasă (fie și în București). Căci a fost noaptea aceea de bucurie supremă, cu cântece „pestrițe” care au inflamat spiritele pentru că au existat imagini. Câte asemenea cântece sau scandări similare nu s-or fi cântat și în anii când nu existau telefoane mobile, dar nu se supăra nimeni pentru că știau de ele doar cei implicați. Iar Dan Petrescu ar fi trebuit să spună că regretă cele întâmplate, pentru că astfel demonstra că le este superior grobienilor de care se plângea că l-au înjurat la fiecare întâlnire. Revenind la meciul în sine, nemaiexistând vreo miză, era normal ca cei de la CFR să le dea liber jucătorilor care au dus greul acestui titlu, pentru că graba asta anormală prin care se dă startul noului sezon nu le-ar fi permis prea mult timp de odihnă, mai ales celor implicați pe la echipe naționale. Așa că FCSB a obținut o victorie a frustrării, dar nici pe-asta prea lejer.
În România este clar că nu se știe a pierde. Rar am văzut ca învinsul să spună fair-play despre învingător că a fost mai bun. Așa că acum se tot vehiculează ideea că dacă ar fi existat VAR-ul, ar fi fost acum altă campioană! Că o fac cei de la FCSB și fanii lor, nu mă miră și ar avea circumstanța atenuantă că sunt parte în proces, ca să folosim un limbaj juridic. Dar au căzut în acest vârtej și unii care par a fi neutrii. Domnilor, chiar așa memorie scurtă să avem? Da, de-acord, acum au fost nereguli cu unele ofsaiduri milimetrice, decizii favorabile pentru CFR. Dar ați uitat că a făcut chiar Gazeta Sporturilor o analiză în timpul sezonului regular, în care se arăta că FCSB era lider al greșelilor de arbitraj în favoarea-i? Negru pe alb. Deci, din punctul de vedere al arbitrajelor, nici una, nici alta, nu au voie să se arate cu degetul. Auzi, campioana morală?! Aș băga o mulțime de emoticoane cu cel care râde cu lacrimi.
Câteva cuvinte de laudă despre Ciprian Deac (în foto), cel care a semnat al 7-lea titlu în acest sezon, iar prin dorința de a fi prezent acum la Buzău a arătat încă o dată că este un veritabil profesionist care nu a păcălit vreodată fotbalul, fiind un exemplu demn de urmat pentru o mulțime dintre tinerii fotbaliști de astăzi.
Acum au mai rămas doar barajele. După care scurt timp să tragem niște concluzii.
Cifrele etapei
Meciul 300 în Liga I: Larie (FCV Farul)
Debut: Crivac (CFC Argeș), Kr. Dimitrov, R. Bălan, Leață, Luca (toți CFR Cluj), Bîrzu (FCV Farul), L. Manolache (FCSB), Sala, M. Danciu (ambii CSU Craiova)
Golul 10: Baiaram (CSU Craiova)
Golul 1: Kr. Dimitrov (CFR Cluj), Vlădoiu (CSU Craiova)
Prima victorie în campionat a lui FC Voluntari în fața lui CFC Argeș (într-a 7-a directă)
FC Voluntari a urcat pe locul 42 în clasamentul all-time, depășind-o pe Concordia Chiajna și devenind cea mai bine clasată echipă din județul Ilfov