Sprijinul financiar și logistic pe care Ungaria îl acordă celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe a început să deranjeze. Dar nu ca principiu. Ci pentru că harghitenii au început să însemne ceva în fotbalul românesc. Câștigarea Cupei României a agitat și mai mult apele. Au apărute reacțiile agresive din partea conducătorilor altor cluburi din Liga 1. Dar nimeni nu vede că banii sunt cheltuiți cu cap. Că există un proiect pe termen lung. Și că de la Sepsi nu răzbat scandaluri și jigniri.
Opinie Ionuț Coman | Sepsi Sfântu Gheorghe începe să deranjeze
Cu o finanțare generoasă primită de la statul ungar și firme din țara vecină, Sepsi a crescut de la sezon la sezon. Promovare în prima ligă. Un prim sezon fără griji. Pătrundere în play-off. Calificare în cupele europene. Și primul trofeu, Cupa României.
Sub conducerea unui patron serios și calculat, harghitenii s-au dezvoltat. Și nu doar la echipa mare. Au pus pe picioare un centru de copii și juniori important. Au finalizat construcția un stadion modern. Au întărit relația cu comunitatea.
Iar exemplu celor de la Sepsi este urmat de vecinii din Miercurea Ciuc. Și ei finanțați de statul ungar.
Scandal și atât
La nivel de principiu, situația nu este normală. Intervenția unui stat la un club de fotbal este o anomalie. Mai ales că vorbim de un alt stat decât cel în care se află clubul. Și aici ar trebui să reacționeze autoritățile române. Să contracareze această situație prin investiții în zonă. Să ofere alternative. Ceea ce nu s-a întâmplat în ultimele trei decenii.
Au reacționat în schimb conducătorii celorlalte cluburi. Multe dintre ele susținute tot de stat, dar de cel român, prin intermediul primăriilor. De fapt, ei nu au o problemă de principiu. Ci una legată de performanță. Și, implicit, de bani. Ascensiune celor de la Sepsi le dă peste cap calculele.
Falsa problemă etnică
Drept urmare, s-a aruncat pe piață veșnicul atac naționalist. Sunt scoase în fața scandările galeriei harghitene. Arborarea steagului secuiesc de către spectatori. Sau cine mai știe ce acțiuni care nu au legătură cu fotbalul.
Dar nimeni nu spune că Sepsi a făcut pași înainte cu un antrenor român, Leo Grozavu. Că banderola de căpitan este pe mâna unui jucător român, Bogdan Mitrea. Că până la urmă, mare parte dintre jucători sunt români, chiar dacă unii dintre ei de etnie maghiară.
Dar este mai ușor să dai din gură decât să muncești. Nu ar fi mai bine dacă respectivii conducători ar gestiona mai bine banii veniți de la primării? Sau dacă ar fi profesioniști și nu ar permite primarilor și consilierilor locali să se implice în viața echipei?
Dacă nu se vor uita în curtea lor, o să vină momentul când Sepsi va câștiga titlul de campioană. Și atunci să vezi scandal!