Un român a uimit lumea natației mondiale. Anunțat drept un star al înotului internațional încă de anul trecut, dinaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, David Popovici (17 ani) a devenit primul român care cucerește titlul suprem în acest sport. Și nu o dată, ci de două ori. Și nu în orice probe, ci la 100 m și 200 m liber.
În România, și nu numai, toată lumea este extaziată. David Popovici e cel mai valoros om din lume în două probe extrem de urmărite ale natației. Și, așa cum sublinia Roxana Fleșeru (Gazeta Sporturilor), românul a devenit al doilea înotător din istorie, după americanul Jim Montgomery (1973), care a izbutit „dubla” – victorii la 100 m și 200 m liber – la Campionatul Mondial.
La CM de natație de la Budapesta, David Popovici a câştigat medalia de aur la 100 m liber (47,58 secunde) și 200 m liber (1:43,21), stabilind în ambele probe câte un record mondial la juniori.
Succesele bucureșteanului sunt cu atât mai uluitoare cu cât România n-a mai avut astfel de campioni în probele de viteză ale natației. Și, totuși, pe teritoriul actual al țării noastre s-a mai născut un star al înotului. Și încă unul care a excelat tocmai la 100 m și 200 m liber. S-a întâmplat în 2 iunie 1904, la Freidorf, pe atunci o localitate de lângă Timișoara (astăzi cartier al orașului de pe Bega). Iar numele lui era Johnny Weissmuller.
Plecat la scurt timp în SUA, cu familia, acesta a devenit cunoscut îndeosebi prin faptul că l-a întruchipat pe Tarzan în filmele cu „omul junglei”. Ulterior, a devenit și cel mai rapid înotător din lume la 100 m liber (a oprit cronometrul în 57,4 secunde în 1924) și 200 m liber (între 1922 și 1927, a dus recordul mondial de la 2:15,6 la 2:08).
Multă vreme, în România nu s-a știut că Tarzan s-a născut lângă Timișoara. Abia prin anii 80, datorită ziaristului Victor Bănciulescu s-a produs revelația. Iar această necunoaștere a fost cauzată, probabil, și de faptul că, la începutul carierei sale, Johnny Weissmuller a ascuns că familia lui provine din Imperiul Austro-Ungar, cel de care aparținea Banatul la început de secol XX. Și a făcut-o fiindcă SUA fusese în război cu țara din centrul Europei.
Așadar, întocmai ca înaintașul său, David Popovici a fost un necunoscut până acum un an. Spre deosebire de Tarzan, bucureșteanul n-a plecat însă în SUA. A refuzat ofertele ce i-au fost făcute de acolo, spunând că preferă să se pregătească în țară fiindcă e mulțumit de echipa sa, de antrenorul Adrian Rădulescu.
Și în cazul lui Weissmuller, și în cazul lui Popovici, statul român n-a contribuit cu foarte mult la succesele lor. Iar apariția acestui tânăr, rezultatele sale uimitoare, mă fac să mă întreb: ”Oare câți mari posibili campioni pierde România din cauza indiferenței cu care încă este tratat sportul la noi?”
Și încă ceva… Weissmuller a cucerit primele titluri olimpice la Paris, în 1924. Așadar, după o sută de ani, în 2024, tot la Paris, David Popovici are mari șanse să repete succesele înaintașului său.