PLAFONAREA SALARIILOR, DAR ÎN JOS!
Ambiguul Ordin al ministrului Eduard Novak (cel puțin 40% români într-o echipă) provoacă încă valuri, la o săptămână de la emiterea sa. Și naște diverse reacții, care însă nu merg la fondul problemei, ci la interesul pe care cei în cauză îl au. De pildă FCSB, care are puțini străini, salută măsura, pe când cei de la CFR, cu puțini români în lot, o contestă.
Mai multe omisiuni
Vrând să fie mai patriot decât e cazul, Ed. Novak a omis că o astfel de măsură nu poate fi luată imediat (cluburile au contracte cu sportivii străini și sunt obligate să le respecte), a omis că s-ar putea izbi și de niște chestiuni legate de discrminare (deși regula U21 care funcționează de ani de zile în fotbal e și ea discriminatorie și nimeni nu mai zice nimic). Dar, înainte de toate, vrând să lase senzația că apără râul și ramul românesc, Ed. Novak a procedat cât mai simplist cu putință (40 la sută români și cu asta basta!), nedorind să meargă mai departe, la alt gen de nuanțe.
Ar mai fi o cale
Nimeni nu s-a gândit însă că dacă în fotbal (dar și în alte sporturi de echipă) românii nu-și prea mai găsesc locul din cauza străinilor, asta se întîmplă nu pentru că străinii ar fi prea mulți, ci pentru că ar fi prea slabi. Și că am putea face ceva pentru ca străinii care semnează cu cluburile noastre să aibă o calitate sportivă cât mai bună.
Pragul de sus
Cum am putea face asta? Destul de simplu. Impunând cluburilor (acum vorbim în particular doar despre cele de fotbal) anumite praguri salariale. Dar PLAFONATE ÎN JOS, NU ÎN SUS! În sensul că, de exemplu, la Liga 1, străinii să nu mai poateă semna contracte sub, să zicem, 7 mii de euro pe lună. Sau 6 mii, sau 8 mii, se poate conveni asupra sumei.
Dai bani mulți doar celor foarte buni
În momentul în care va exista acest plafon, conducătorii cluburilor vor căuta ca acei străini pe care-i legitimează să fie foarte buni. La un club mediu de Liga 1, un jucător cu un salariu de 7 mii de euro e unul care face diferența, are un anumit nivel, îți câștigă meciurile. Nu e vorba de CFR sau de echipele cu dare de mână, ci de cele medii, de pluton. La acestea se îngrămădesc cei mai mulți străini care vin de nicăieri, care n-au mai jucat de un an-doi, care n-au valoare. Acest gen de străini sunt cei care blochează ascensiunea românilor, nu cei buni!
De aplicat, dar nu de acum
Sigur că o asemenea măsură nu e aplicabilă imediat, dar dacă ea e anunțată acum și s-ar pune în practică din 2024 sau din 2025, cluburile ar avea timp să ducă la termen contractele actuale (aproape nimeni nu semnează cu străinii pe mai mult de doi-trei ani!) și să aibă în vedere acel prag salarial la întocmirea noilor înțeegeri. În plus, nu prea poate fi vorba de discriminare când opreliștea nu vizează dreptul la muncă sau libera circulație a forței de muncă. Dimpotrivă, urmărește să le dea bani mulți unor străini care chiar merită să-i primească!