Etapa a 2-a a prins cele mai mari călduri de până acum ale acestei veri toride. Și ca să își arate din nou… priceperea și inspirația care le însoțesc pretutindeni, LPF și televiziunile, acest tot unitar al absurdului, au programat cele mai multe dintre meciuri, patru la număr, exact în ziua cea mai fierbinte, duminică. Cu o lipsă crasă de respect față de jucători în primul rând, ce să mai spun de spectatori. Asta, chipurile ca să ajute echipele implicate în UEFA Conference League. Startul meciul de la Sfântu Gheorghe a amintit mai degrabă de orele eșalonului secund, matineu. Dar cel mai mult de suferit au avut cei de la FCU Craiova și CFR Cluj, care au prins cel mare „foc”. M-am mai referit la aceste situații în timpul săptămânii trecute, așa că nu mai insist. Cert este că televiziunile aduc banii majoritari fotbalului nostru aflat în cârje, dar în același timp îi provoacă stricăciuni ale căror repercusiuni se vor vedea în timp.
O primă rapidă concluzie a acestui început de sezon este că echipele favorite nu se simt deloc bine, acumulând împreună numai 6 puncte (CFR 3, CSU 2, FCSB 1). Din rândul lor s-a produs deja și prima schimbare la nivelul băncii tehnice. O altă concluzie care se desprinde este că s-au marcat multe goluri, neexistând vreun rezultat de 0-0. Pentru spectacol este un lucru bun, însă nu și în profunzimea fotbalului, căci acest lucru, mai ales din cele constatate cu ochiul liber, arată că mai toate apărările suferă, arătând multe, chiar foarte multe deficiențe. De aceea, multe dintre goluri au fost rodul unor așa numite greșeli neprovocate.
Derby-ul etapei prin prisma tradiției și nu doar a fost prima confruntare între concitadine din acest sezon (în afara Bucureștiului, Clujul și Craiova vor mai oferi asemenea partide și dacă e să aproximăm punem aici și Pitești-Mioveni), Rapid – FCSB. A fost pentru prima oară când cele două s-au confruntat pe noul stadion din Giulești. Concluzia este foarte simplă, alb-vișiniii au câștigat fără drept de apel, mai ușor decât se așteptau chiar și proprii fani, fiind mai buni la toate capitolele. Meciul a fost spectaculos, meritându-și statutul e derby, fiind și în tribune o atmosferă conformă, mai puțin acele eterne petarde aruncate în teren de care probabil că fotbalul nostru nu va mai scăpa vreodată, handicapații piromani care produc aceste daune părând a fi de neatins. Și apropo de seriozitatea instituției care ar trebui să se ocupe de eradicarea lor, jandarmeria, nu pot trece cu vederea acel comunicat copy-paste dinaintea jocului, în care o galerie este îndemnată s-o ia pe B-dul Basarabia, iar cealaltă pe Maior Coravu, asta cu toate că meciul avea loc în Giulești! Pe 11 august 2018, jandarmii nu au greșit străzile și ca să fie siguri că nu greșesc nici victimele vizate, le-au luat pe toate la rând, în funcție de ceea ce au găsit în calea lor. Revenind la partida din Giulești, aceasta a avut un alt epilog nefericit pentru roș-albaștri, demisia lui Anton Petrea. Așadar, după doar două etape se și schimbă un antrenor, ceea ce arată o dată în plus șubrezenia fotbalului nostru. La FCSB nu se va schimba însă nimic, asta e clar.
FCU Craiova a câștigat meritoriu cu CFR Cluj, însă un meci în care dincolo de condițiile inumane în care s-a jucat, mi s-a părut că oaspeții au fost dezavantajați de arbitraj. Două faze mi-au atras atenția în mod deosebit, când în prima repriză, Compagno, unul dintre marcatori, ar fi meritat să fie eliminat. Iar apoi, undeva prin minutul 70, cu puțin înaintea golului trei al gazdelor, celor de la CFR Cluj li s-a refuzat un penalty, la o împingere clară în careu a lui Bordeianu de către Baeten. De ce am mai luat acest VAR dacă nici măcar nu se apelează la el în momentele care se impune acest lucru? Altfel, CFR Cluj este în cădere liberă și arată rău, obosită, în lipsă mare de idei, la această oră nepărând capabilă să-și păstreze titlul.
Că tot am amintit de atât de cerutul VAR, acesta nici nu s-a instalat bine, că deja a apărut prima partidă la care nu a putut fi folosit. Este vorba de cea ce la Sfântu Gheorghe, Sepsi – Argeș. Și ar fi fost mare nevoie de el. Cu tot respectul pentru cei de la Sepsi, pentru multele lucruri bune care le-au realizat, de această dată au fost beneficiarii unei erori de arbitraj. Este vorba de penalty-ul din care au deschis scorul care de fapt n-a fost penalty ci o obstrucție în careu pentru Argeș, la acea foarfecă a lui Tudorie, care ea ar fi trebuit să beneficieze de o lovitură liberă, ci nu să fie sancționată. Acel penalty practic a deschis drumul către goluri pentru cei de la Sepsi. Din cele arătate până acum de echipa lui Bergodi, foarte probabil că nu ar fi avut nevoie de asemenea avantaj pentru a-și apropia victoria. Însă el trebuie menționat.
CSU Craiova s-a mișcat bine doar o repriză și rămâne fără victorie, ceea ce a dus deja la animozități în vestiar între jucători și noul lor antrenor.
Chindia, Petrolul și Mioveni confirmă statutul lor din acest sezon de principale candidate la locurile cu probleme, cele din urmă fiind de fapt singurele echipe fără victorie, puncte și goluri marcate.
FCV Farul și FC Botoșani sunt singurele echipe cu punctaj maxim după aceste prime două etape, iar CFR, CSU și FCSB sunt toate în a doua parte a clasamentului. Lucrurile sunt însă abia la început, iar schimbările nu vor întârzia prea mult. Până atunci însă să vedem ce surprize ne mai oferă echipele noastre angrenate în UEFA Conference League.
Cifre
Meciul 350: C. Deac (CFR Cluj)
Meciul 150: Ion Gheorghe (Sepsi)
Meciul 100: Debeljuh, Graovac (ambii CFR Cluj), Ely Fernandes („U” Cluj), Gustavo (CSU Craiova)
Meciul 50: Celea (Chindia), M.M. Popa (FC Voluntari)
Debut: Garita, Fábio Vianna (ambii Argeș), Mussis (FC Botoșani), Hammershøj-Misrati (CFR Cluj), Cooper (Chindia), Tucaliuc (Petrolul), Papeau (Rapid), Tamm (FCSB), Ademi (UTA)
Primul gol: Tisdell (FC Botoșani), Celea (Chindia), Oroian (Hermannstadt)