Dacă de atâtea ori critic fotbalul românesc, putreziciunea lui întreținută cu bună știință de organismele care îl coordonează, și o voi face în continuare, totuși atunci când apar lucruri bune, fie ele și ca picăturile într-un ocean de neajunsuri, nu voi fi atât de vehement încât să nu le evidențiez. Ceea ce am făcut în materialul de față. În etapa recent încheiată am văzut meciuri de calitate, la care, după ceva vreme m-am uitat cu plăcere. E drept, sunt în concediu, și poate că am o stare de spirit ceva mai bună… Dar totuși am observat că și alții au apreciat respectivele partide.
În primul rând, meciurile bucureșteano-craiovene au avut un nivel bun spre foarte bun. Atât pe „Ion Oblemenco”, cât și pe Arena Națională au fost jocuri alerte, cu faze succesive de la o poartă la alta, multă dăruire din partea jucătorilor, faze bine lucrate, execuții tehnice decente, suspans. Nici arbitrajele nu au făcut notă discordantă.
Rapid arată a echipă care se poate implica în lupta pentru podium măcar. A jucat cu cele considerate a fi cele mai bune trei echipe la zi și a adunat 6 puncte, cu un pic de noroc ar fi putut fi 7 și zero în dreptul înfrângerilor. Totuși în meciul pierdut la Cluj, unde a ratat un penalty în prelungiri, prestația a fost una modestă, spre deosebire de următoarele două, în care a învins fără să primească gol. Problema la Rapid dintotdeauna a fost că dacă în fața echipelor mari s-a descurcat, de obicei în fața grupărilor mici a pățit-o. Mă bucură faptul că un jucător înzestrat ca Al. Ioniță II începe să-și revină, de la un meci la altul devenind tot mai sigur în acțiunile sale, acum el fiind chiar artizanul acestei victorii la Craiova, cu o execuție de excepție.
Frumoasă surpriză este FCU Craiova prin jocul prestat. Nicio clipă nu a dat senzația de a-i fi inferioară FCSB-ului, în partida găzduită de Arena Națională. Chiar și după ce a fost condusă, lăsa impresia că urma să egaleze cât de curând, ceea ce avea să se și întâmple. Remiza a fost cât se poate de echitabilă între două echipe care au avut prestații lăudabile. Mititelu demonstrează încă o dată că poate construi echipe, așa cum a făcut-o și acum aproape un deceniu când a reclădit Universitatea pe pietrele Caracalului. Numai că același Mititelu a mai arătat că la fel de ușor poate și distruge tot ceea ce a construit…
Un meci bun a fost și cel de la Ploiești, acolo unde nou-promovata Petrolul spera să obțină prima sa victorie. Numai că a dat de un adversar mai matur, cu un joc mai bine închegat și numai ambiția peste măsură arătată de jucătorii lui Nicolae Constantin prin care au reușit să reducă ecartul valoric, precum și lipsa de concentrare a lui C. Matei la executarea penalty-ului, au făcut ca la final să fie 1-1. La Sepsi este îngrijorător că nu este în stare să transforme asemenea lovituri din timpul jocului, aceasta de la Ploiești fiind a 3-a consecutivă ratată, după cele două din prima manșă a UEFA Conference League cu Olimpija Ljubljana. Am scris din timpul jocului, pentru că la cele de departajare, de la Ljubljana, oamenii lui Bergodi le-au transformat impecabil!
CFR Cluj a tremurat din nou chiar și la acest joc cu CS Mioveni, care se anunța lejer. Și din cauza propriului joc, dar și din cea a instalației de nocturnă a propriului stadion. Un bau-bau pe care Dan Petrescu nu-l luase în calcul. Nici nu prea mai avea loc pe lângă ceilalți mulți pe care îi strânsese în juru-i. În cele din urmă, a răsuflat ușurat după ultimul fluier al arbitrului, în ceea ce a fost cea mai bună prestație de până acum, în noul sezon, a echipei campioane. Oricum, parcă nu dă prea bine ca probleme cu instalația de nocturnă să apară tocmai la stadionul echipei campioane, cel pe care, teoretic, erau așteptate să vină grupări de Liga Campionilor… CS Mioveni rămâne doar cu platonica satisfacție că a marcat primele sale goluri din acest sezon. Dar și aceasta repede retezată de faptul că autorul lor, Bg. Rusu, a părăsit echipa, plecând în mod neașteptat, într-un transfer marca Becali, la FCSB. Pentru cei neavizați, prin transferuri marca Becali se înțelege… nereușite. Căci nu știu la ce ajută acest (nou) transfer. Dar sigur știu că i-a făcut pagubă mare Mioveniului, luându-i cel mai bun jucător, care și așa are cel mai subțire lot din Liga I, motiv pentru care și este pe ultimul loc după trei etape, fiind singura echipă care încă nu a punctat.
Foarte ciudat meciul Argeș – „U” Cluj, un fel de Dr Jekyll and Mr Hyde, fiecare cu repriza lui. Dacă în prima te gândeai cu cât va câștiga echipa clujeană, în cea de-a doua te întrebai cu cât va pierde, având impresia că de la vestiare au venit alți jucători. Meciul chiar a semănat cu blaturile alea grosiere de pe vremuri, când o echipă îi făcea probleme mari în prima repriză celei care trebuia să câștige, iar la pauză reprezentanții outsider-ei se duceau la favoriți și le spuneau „cât dați ca să ne dăm la o parte?”. Bineînțeles că nu a fost cazul și aici, pentru că ne aflăm abia la început de sezon, când lucrurile sunt departe de a se contura. Dar ciudățenia disputei rămâne.
FCV Farul a ratat posibilitatea de a avea maximum de puncte după primele trei etape, în fața unui adversar care ar fi trebuit să-i fie la îndemână. Prestația echipei lui Hagi însă a fost una modestă, putând chiar pierde la un moment dat. Este greu să aduci dintr-odată toți noii-veniți la aceeași idee de joc. A fost primul și deocamdată unicul 0-0 din ediția 2022/23.
Și Botoșani avea posibilitatea să facă maximum de puncte, însă una mai redusă decât echipa dobrogeană, căci juca în deplasare, chiar dacă la Mediaș, care însă e mult mai aproape de Sibiu. De altfel a și fost condusă, însă în cele din urmă maturitatea superioară din jocul său i-a permis să egaleze. La finalul meciului am asistat la un déjà-vu, chiar acolo la Mediaș, unde anul trecut, reprezentanții unei echipe se plângea de sărăcie și de lipsa implicării factorilor locali. Acest rol l-a avut acum vecina Hermannstadt, prin Dani Coman, s-a înscris la cuvânt de astă dată, o echipă care promitea din sezonul trecut că se va ajunge la așa ceva. De câte ori nu s-a sesizat situația insolvenței și a acestor echipe atinse de ea? Mult adevăr și durere au fost în vorbele lui Coman, dar fără să vrea, Valeriu Iftime, finanțatorul Botoșianiului i-a dat la scurt timp un mic răspuns acelor neajunsuri semnalate de fostul portar: „când nu dispui de banii necesari, nu faci contracte mari”… Că tot am pomenit de Gaz Metan, chiar nu se sesizează nimeni să ancheteze jaful făcut la acea grupare care a pus-o pe butuci?! Sau sunt prea mulți hoți… inamovibili la mijloc?
FC Voluntari a avut cea mai lejeră victorie a etapei, în fața UTA-ei, un meci la discreție, pe care l-a controlat și din acest motiv nu mai necesită vreun comentariu în plus.
Când mă pregăteam să laud sistemul VAR, că a început să-și facă efectele așteptate și în Liga I, am aflat că iar avut probleme, o nouă pană, la meciul de la Mediaș. Ca să nu mai spun de imaginile caraghioase în care la meciul de pe Arena Națională, arbitrul Adrian Cojocaru a văzut la monitor mai multe imagini cu… el uitându-se la monitor, decât cu faza incriminată care a dus în cele din urmă la penalty-ul acordat pentru FCU.
Cifre
Jucători
Meciul 200 în Liga I: Săpunaru (Rapid)
Meciul 100: Balaure (Hermannstadt)
Meciul 50: Celea (Chindia)
Debut: Célestine (Argeș), Scuffet (CFR Cluj), Postolachi (UTA)
Golul 10: Tamaș (Petrolul)
Golul 1: Garita (Argeș), Tamm (FCSB)
Antrenori
Primul egal pentru Nicolae Constantin (Petrolul) și prima înfrângere pentru Erik Lincar („U” Cluj)
Arbitri
Meciul 50 la centru: Ionuț Coza (Cernica)
A 350 linie: Radu Ghinguleac (București)
Echipe
CFR Cluj 6 victorii din 7 meciuri, un egal și a primit primele goluri
CFR Cluj a primit golul 950
Mai rar așa ceva, FCU Craiova a marcat dar în același timp a și primit golul 50!
După 4 înfrângeri consecutive în fața noii echipe a Craiovei, CSU, Rapid a izbutit prima sa victorie.