Cel mai așteptat meci al etapei a 4-a a fost derby-ul Craiovei. Acesta a acoperit într-o anumită măsură așteptările. Din nefericire cel mai neplăcut lucru nu au fost acele permanente petarde/fumigene aruncate de lombrosienii din tribune, care au dus la întreruperea partidei, nefiind nici prima, nici ultima oară când fac așa ceva acești „minunați suporteri”. Mai rău ca respectivii a fost arbitrul întâlnirii prea mult lăudatul István Kovács. Un penalty văzut numai de el a decis rezultatul acestei partide, la un presupus henț în careu. Degeaba s-au făcut eforturi pentru aducerea acestei mașinării scumpe numită VAR, dacă unii arbitri care se cred mult prea deștepți o ignoră. Arbitrului din Carei, care este drept, a avut prestații lăudabile mai ales pe plan internațional, i s-a urcat la cap. Deh, adjectivele dintre cele mai măgulitoare care au curs spre el, cererile de autografe și de a se face foto alături mai ceva ca marile staruri, au avut contribuția lor. Acestea s-au combinat „armonios” cu părerea excepțională pe care o are despre sine. Se putea observa după privirile sale superioare aruncate pe tot parcursul jocului, cei din jurul său, care-i consumau aerul, fiind mult prea neînsemnați față de… personalitatea sa. Așa că nu a trebuit să treacă prea mult timp să strice un derby, viciind-i rezultatul. Și să nu uităm că la primul penalty al lui CSU, cel care a fost cu adevărat, și la care a fost foarte aproape de fază, nu l-a acordat, fiind nevoie de intervenția VAR! Așa că l-am înțeles și pe fundașul dreapta al lui FCU, că n-a mai rezistat la final, reproșându-i lui Kovács înfrângerea, ceea ce i-a adus cartonașul roșu și suspendarea pentru cel puțin o etapă. Așa e, conform regulamentului, n-ar fi avut voie să facă așa ceva. Dar tot conform regulamentului, nici Kovács nu avea voie să inventeze un penalty și nici să nu consulte VAR-ul. Lui de ce nu i se dă cartonașul roșu? Dacă ar fi să plătească pentru încăpățânarea lui de a se crede prea deștept, ar trebui să acopere pe de-o parte, primele jucătorilor de la FCU pentru meci egal, pe de alta, o parte din costurile pentru implementarea VAR. Referindu-mă strict la meci, a fost unul de luptă, care a avut și momente bune, cu faze plăcute ochiului, dar și altele cu acțiuni încâlcite, greșeli, care au plictisit. FCU a dominat teritorial, fiind echipa care a vrut să joace fotbal. CSU a stat ceva mai bine pe contraatac, dar mai ales la mica ciupeală. Scorul de 1-1 ar fi fost cel corect. Și că tot suntem la Craiova, unde ilogica s-a dovedit în atâtea rânduri că este la ea acasă, după această victorie, antrenorul lui CSU, Bálint, a fost demis! Alte cuvinte sunt de prisos.
Cel mai frumos joc al etapei a avut-o din nou protagonistă pe Rapid, echipa cu cea mai aspectuoasă prestație din acest început de sezon. Argeșul a avut și ea o prestație pe măsură, căci atmosfera din tribunele Giuleștiului te îndeamnă să joci chiar dacă ești echipă oaspete, însă era vizibil că Rapid era superioară, fiind doar o chestiune de timp când se va desprinde pe tabela de marcaj. A fost și meciul lui Sefer, golurile sale, realizate prin execuții de manual, fiind cele care au consemnat victoria giuleșteană. Gălățeanul începe să confirme speranțele puse în el încă din perioada când această echipă se afla în eșaloanele inferioare, atunci când l-a transferat. Foarte bune transferurile de la CFR Cluj, Val. Costache (autor a două asisturi) și Dugandžić, permanent hărțuind apărările adverse. Efectele VAR-ului s-au arătat benefice la acest meci, când a fost anulat un gol al gazdelor în condiții neregulamentare. Iar publicul aproape că nu a reacționat atunci când arbitrul a arătat decizia, împăcat că totul era corect.
CS Mioveni n-a fost departe de a înregistra prima victorie. A condus pe tabelă, la un moment dat chiar și ca joc, iar în finalul meciului a avut două ocazii imense de a marca. Oricum, a fost cea mai bună prestație a echipei lui Alex Pelici din acest start de sezon. Cât despre FCSB, o nouă prestație slabă, conformă cu locul din clasament. Am fost plictisit de disecarea la infinit pe toate posturile a transferurilor făcute acum, după ce a început sezonul, ceea ce spune multe despre „strategia” acestui club. Ca să nu mai amintesc că foarte rar transferurile făcute de FCSB în ultima vreme, s-au dovedit inspirate. Nu pot uita când a transferat în masă acea echipă campioană a Unirii Urziceni, transformând peste noapte niște jucători cu cotă în niște dezamăgiri. Acela a fost începutul. Numeri pe degete transferurile care au confirmat în roșu și albastru.
Ghinion pentru Universitatea Cluj, învinsă de colega sa de promovare Petrolul, printr-un gol de excepție izbutit de Grozav. Altfel, după cele din teren, a fost un meci de 0-0. Echipa lui Lincar se află în acea neplăcută situație, de a avea un joc frumos, însă ineficient. Așa că ajungi la vorba lui Dan Petrescu.
Apropo de Dan Petrescu, echipa sa a învins clar pe Chindia, chiar dacă a avut parte de un final mai de suspans, după ce a rămas în inferioritate numerică de doi oameni. Însă la cât de modestă este formația din Târgoviște (Neguț, singurul jucător de valoare), am fost convins că destinația celor trei puncte nu se va schimba. M-a dezgustat reacția lui Yeboah (altfel, autorul unui gol spectaculos) după ce a fost eliminat meritat de pe teren, când a fost nevoie să fie scos din teren de oameni de ordine, prin violența arătată amintindu-mi de acei dezaxați de la Black Lives Matter care acum câțiva ani, printre altele, dărâmau statui.
Un meci frumos a fost și cel de la Botoșani, chiar dacă s-au marcat numai două goluri. Au fost însă o mulțime de acțiuni cursive la ambele porți, remarcându-se la ambele echipe atitudine și intensitate. Nu sunt întâmplătoare pozițiile fruntașe pe care le ocupă la acest start.
În pofida problemelor financiare pe care le are Hermannstadt, aceasta se descurcă foarte bine până acum, impunându-se de această dată în fața unei echipe mai bine cotate, precum FC Voluntari. Startul a fost important pentru sibieni, când Baba Alhassan, ineditul golgeter la zi, a izbutit două goluri superbe, care s-au dovedit decisive în obținerea victoriei. Oaspeții n-au mai reușit decât golul de onoare.
În acest început de sezon, am remarcat trei jucători străini sosiți de curând în Liga I, care s-au adaptat foarte bine, dovedindu-se buni pentru acest nivel: Papeau de la Rapid, Raúl Silva de la CSU și André Duarte de la FCU.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 300: Mateiu (CSU Craiova)
Meciul 200: Scarlatache (CS Mioveni), Purece („U” Cluj)
Meciul 150: Dr. Nedelcu (FCV Farul)
Meciul 100: Jakoliš (Argeș), Crepulja (Rapid)
Debut: Bručić (CFR Cluj), Antoche (Hermannstadt), Hofman („U” Cluj), Jobello (UTA)
Golul 30: Nemec (FC Voluntari)
Primul gol: Muhar, Yeboah (ambii CFR Cluj)
Primul autogol al sezonului: Käit (Rapid)
Antrenori
Prima victorie: Nicolae Constantin (Petrolul)
Arbitri
A 150-a linie: asistentul Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe)
A 50-a linie: asistentul Ionel Dumitru (Gherghița)
Echipe
A marcat golul 1250: CFR Cluj (prin Yeboah)
A marcat golul 300: FC Voluntari (prin Nemec)
A primit golul 1900: Argeș (de la Sefer)
Sepsi a urcat pe locul 46 în clasamentul all-time, depășind pe Unirea Urziceni, iar Hermannstadt pe 63, depășind pe Chindia
Și după a 7-a confruntare directă CFR Cluj rămâne neînvinsă cu Chindia, obținând 6 victorii și un egal, iar în deplasare are 4 victorii din 4 meciuri
La fel și FCSB cu CS Mioveni, după 7 directe, având 5 victorii și 2 egaluri
Hermannstadt rămâne fără înfrângere pe teren propriu cu FC Voluntari și după 6 confruntare în calitate de gazdă, având 4 victorii și 2 egaluri
Rapid a marcat în partidele cu Argeș, ca gazdă, al 50-lea gol