Nu a fost departe această etapă să ne ofere toate candidatele la titlu în ghips. Ar fi fost frumos, precum în acele versete ale Vechiului Testament, despre David și Goliat, ca cei mici să le dea o lecție celor mari. Mai ales că Goliații de față nici nu sunt prea simpatici. În cele din urmă însă, realitatea nu se calează pe dorințele unora dintre noi. Căci dacă s-ar petrece în fiecare zi câteo minune, nu ar mai fi minune. Astfel, un singur Goliat a fost răpus dintre cei trei, CFR Cluj și asta, culmea, într-un meci în care a jucat fotbal, a fost ofensivă, a avut destule ocazii de a marca. De aceea, poate invoca ghinionul, mai ales că adversara, la primul său șut pe poartă a marcat, printr-un om abia intrat, Sékou Camara (în foto), care trebuia să suplinească abandonul prematur din cauza unei accidentări al unui titular, M.Al. Roman. Botoșaniul are însă meritul că nu s-a baricadat în apărare, ieșind adesea pe contraatac, având chiar și unele momente în care a controlat jocul. Să vedem dacă va avea aceeași prestație și în meciul următor, cel cu FCSB, adversar cu care de obicei „uită” fotbalul.
Ceilalți doi Goliați au fost doar la un pas de a fi doborâți, însă până la urmă acest lucru nu avea să se întâmple.
Pe CSU Craiova au salvat-o de la pierderea de puncte două situații fericite pentru ea: execuția de excepție a lui Andrei Ivan, prin care a marcat unicul gol al partidei; lipsa de precizie a lui Antal care a ratat penalty-ul din finalul jocului care dacă ar fi fost transformat, echipa sa s-ar fi întors cu punct de la Turnu Severin. Te întrebi, cum să mai antreneze Pelici așa ceva? Așadar, orașul natal i-a purtat mare noroc lui Mirel Rădoi, în meciul său de debut din campionat pe banca lui CSU. Va ține el și joi?
Chindiei și în 11 îi este greu, darămite în 10, iar asta încă din minutul 7 și pe terenul vicecampioanei… De aceea, chiar dacă a avut o primă repriză demnă de toată lauda, animând jocul de pe Arena Națională, prin care a făcut ca tabela să înregistreze un incredibil 0-2, era greu de crezut că va putea rezista în partea a doua, mai ales că Dică a băgat în teren jucătorii lui de bază. Însă, pentru Adrian Mihalcea și oamenii lui a fost mult mai frustrant să piardă astfel, cu scor întors după ce apucaseră să viseze frumos, față de o situație în care ar fi cedat clar, la un scor de neprezentare, de exemplu. Cei de la Chindia însă au confirmat că FCSB de la un an la altul are cupluri de fundași centrali tot mai slabe.
Performera etapei a fost FCU Craiova care are un joc tot mai bun, nefiind deloc descurajată de înfrângerea din etapa trecută în fața lui… István Kovács. A învins-o acum fără drept de apel pe Argeș, chiar la Pitești, iar Compagno, noul golgeter al primei ligi, continuă să le dea peste nas celor care fac mișto de el că a jucat în San Marino.
Au fost și două meciuri de tradiție, cel de la Ploiești, Petrolul – Rapid și cel de la Arad, UTA – „U” Cluj. Ambele s-au încheiat cu victoriile gazdelor la un gol diferență. Cea a prahovenilor este considerată surpriză, prin comportamentul bun avut de giuleșteni în primele etape, în fața tuturor candidatelor la titlu. Dar așa cum am afirmat cu două dăți în urmă, Rapidul are mai mari probleme cu echipele să le zicem mici. Petrolul a învins-o acum mai ales tactic, chiar dacă antrenorul ei, Nae Constantin, era suspendat în tribune și n-a avut nicio tentativă de a trișa și de a da indicații pe furiș, așa cum se întâmplă de obicei în asemenea situații. Rapid a dominat teritorial, dar destul de steril, având unele ocazii în partea a doua. Oricum, chiar dacă antrenorul ei încerca să mascheze neajunsurile prin declarațiile de după meci, a fost vizibil cu ochiul liber că prestația alb-vișinie a fost una modestă. Și nu am înțeles de ce și-au acuzat după meci adversarii că au făcut antifotbal… Pe de o parte, nu este nimic împotriva regulamentului, pe de alta dacă ești bun poți contracara această tactică.
În partea cealaltă, „U” Cluj a pierdut la Arad din cauza propriei naivități. „Șepcile roșii” arată ca un bărbat frumos fără școala vieții. Adică joacă plăcut ochiului, dar face niște greșeli copilărești care îi devin fatale.
Etapa s-a terminat cu două rezultate „albe”, la Voluntari și la Ovidiu. În primul a fost o reeditare nereușită a ultimei finale a Cupei, în care ambele echipe au încercat multe, dar au reușit puține. În celălalt, Hermannstadt continuă să reziste în ciuda situației economice deloc fericite. Aici chiar dacă a fost 0-0, ambele combatante au avut șansele lor de a marca, irosite însă. Rezultatul este echitabil.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 250: Bancu (CSU Craiova)
Meciul 200: M.Al. Roman (FC Botoșani)
Debut: R. Sava (CFR Cluj), Papadopoulos (FCU Craiova), Voican (FC Voluntari)
Golul 10: Cordea (FCSB), Cascini (UTA)
Golul 1: Postolachi (UTA)
Echipe
Al 13-lea meci la Cluj a fost cu noroc pentru Botoșani, care a obținut primul succes pe terenul lui CFR
Pentru prima oară Hermannstadt nu pleacă învinsă de pe terenul lui FCV Farul, într-a 5-a întâlnire, pierzându-le pe precedentele 4