A fost o semietapă, în care nu s-au jucat trei partide, cele ale echipelor implicate în play-off-ul Conference League. Am remarcat că reprezentanții acestora, înainte de a fi luată această decizie, tot dădeau exemple pe un ton plângăcios că și prin alte părți ale Europei s-a purces la asemenea măsură, dându-se astfel un ajutor acestor echipe aflate în fața unor examene importante pe plan internațional. Există însă și destule situații în care aceste echipe n-au beneficiat de niciun fel de ocrotire, fiind nevoite să-și vadă de programul normal, fără niciun fel de amânare, nevărsându-se vreo lacrimă. Vin cu exemplul recentei noastre cunoștințe, Djurgårdens IF, care din iulie încoace are un program continuu în ritmul miercuri-weekend. Însă nu vreau să fac o dramă din aceasta, nefiind cea mai rea decizie luate de organismele fotbalului autohton, măcar să se califice cele trei în grupele Conference League.
Așadar, din această etapă știrbă a reieșit penuria mare de goluri, ultima partidă, cea dintre FCV Farul și FC Voluntari mai ieșind puțin din acest decor.
Petrolul a izbutit o victorie oarecum nemeritată la Craiova, după aspectul jocului, zămislită în ultimul minut al primei reprize. O repriză dominată de la un capăt la altul de FCU Craiova, dar o lovitură liberă transformată ireproșabil de brazilianul Jair a făcut ca ploieștenii să intre la pauză cu avantaj, un avantaj pe care au izbutit să-l păstreze până la ultimul fluier al arbitrului. Printr-o apărare destul de exactă dar și cu șansă, Petrolul a izbutit să obțină astfel o a treia victorie consecutivă având astfel un start neașteptat de bun. Ea aduce aminte de acea națională a Greciei care câștiga neașteptat titlul european în 2004, printr-un joc pe cât de inestetic, pe atât de eficient. Așa cum afirmam și săptămâna trecută, după meciul său cu Rapid, nu face nimic ilegal, iar adversara dacă se consideră mai bună, ar trebui să aibă antidotul la un asemenea stil de joc.
Și Rapid a jucat ceva mai economicos cu UTA, diferența fiind făcută de un șut fericit al lui Júnior Maranhão (în foto). Cei de la UTA erau dezamăgiți la final, pe bună dreptate, pentru că au avut destule ocazii chiar mari de a marca. De această dată, portarul rapidist H. Moldovan și-a arătat adevărata valoare, prin numeroasele sale intervenții salutare, putând fi considerat pe lângă brazilian cel mai bun de pe teren, el demonstrând astfel că acel gol primit la Ploiești în etapa trecută a fost un accident.
FCV Farul a izbutit să întoarcă rezultatul defavorabil de la pauză cu FC Voluntari, venind foarte repede golul egalări, prima reușită a lui Alibec de la revenirea sa pe Litoral, iar apoi a fost un penalty care putea sau nu să fie acordat, căci mingea a fost șutată de la jumătate de metru de mâna lui Armaș… Ar fi trebuit ca est-moldoveanul să nu aibă mână ca să nu i-o atingă.
Începe să se contureze o situație a nefericirii pentru două echipe, CS Mioveni și Universitatea Cluj, ambele învinse din nou, acasă, 0-1, ocupând ultimele poziții ale clasamentului. De altfel, antrenorul primei echipe, Alex Pelici, a și fost demis, în cel mai urât stil românesc, tipic am putea spune. Adică îl dai pe Bogdan Rusu, cel mai valoros jucător dintr-o echipă și așa cu un lot foarte modest, iar apoi ești supărat că nu iei puncte. Este ca și când i-ai lua cuiva o mașinărie electrică, dându-i în loc una manuală, arhaică, iar apoi ești supărat că are o productivitate mai mică… Dom’ primar de Mioveni, ia renunță mata’ la mașina din dotare, și deplasează-te cu o căruță cu cal, mai ales acum când sunt căldurile astea, și vezi dacă e mai bine… CS Mioveni a pierdut acasă derby-ul Argeșului, cel mai urât meci al acestei etape care conform celor petrecute în teren ar fi trebuit să se termine 0-0. A fost și o situație în care este posibil ca mingea să fi depășit linia porții lui FC Argeș, dar neavând tehnologia necesară n-avem decât să vorbim… vorbe.
Din câte se aude nici Erik Lincar nu este departe de demitere, din păcate pentru el, echipa sa arătând încă o dată naivitate și astfel pierzând alte puncte. Prin aceste înlocuiri pe băncile tehnice, dacă la „șepcile roșii” văd o posibilitate de redresare, la Mioveni nu am aceeași părere, intuind a fi candidată sigură la retrogradare, chiar dacă suntem abia la început de sezon.
În această rundă au fost și două situații care nu au avut legătură directă cu fotbalul din teren. La FCU Craiova cu Petrolul, a fost o reacție verbală a portarului Vâlceanu la Sidibé, la care a folosit termeni precum „morții, mă-tii și cioară”. Cel din urmă a zgândărit corectitudinea politică. Este un déjà vu, ceva similar întâmplându-se în urmă cu câțiva ani între Bancu și de Nooijer, la un meci CSU Craiova – Viitorul, tot aceeași termeni fiind uzitați și atunci. Bineînțeles că inchiziția modernă numită CNCD, înfiptă de corecta politică Uniune Europeană în fiecare țară pentru a reduce dreptul al opinie (bine, nu este vorba și în aceste cazuri de așa ceva), a fost vigilentă și l-a amendat consistent pe fundașul oltean, dar și pe clubul său… Așa probabil că va face și acum, dar revin cu întrebarea pe care am pus-o și atunci: cu ce este mai puțin grav „morții mă-tii” decât „cioară”? Căci dacă Vâlceanu s-ar fi limitat doar la prima expresie, nu ar fi avut nimeni nimic de zis, și dacă i-ar luat la rând tot neamul lui Sidibé. Așa că, cine face cu adevărat discriminare, nemernicilor? Pentru că am văzut imediat apărând pe net expresii de genul „derapaj rasist” folosite la kilogram de indivizi care habar n-au ce înseamnă acești termeni.
Cu adevărat oribil a fost banner-ul afișat de galeria Rapidului, un desen cu tentă porno, la meciul cu UTA, jignitor la echipa adversă dar mai ales la bunul simț în general. Acesta a umbrit toate lucrurile bune realizate până de curând de suporterii acestei populare echipe. În acest caz sunt de-acord să fie date cele mai drastice amenzi pentru a-i învăța minte pe acei maniaci sexuali care-și pun în practică fanteziile bolnave din creierii lor. Mă miră și faptul că nu am văzut asemenea chestii abjecte împotriva rivalilor tradiționali, de la Dinamo, Steaua ori Petrolul, găsindu-și locul acum, cu UTA, cu care nu există o asemenea dispută ascuțită.
Puținele cifre
Debut: D. Andrei (FC Voluntari)
Golul 1: Jair (Petrolul)
Meciul 200 în Liga I: Sepsi