FCV Farul și Rapid au fost performerele etapei a 7-a și nu întâmplător se află în fruntea clasamentului. Vor fi ele capabile să continue acest ritm și să conteze într-o eventuală luptă pentru podium măcar?
Iar era să vedem pași greșiți in corpore al echipelor creditate cu cele mai mari șanse la primele poziții, însă din nou CSU Craiova a avut noroc. De această dată nu a mai ratat adversara penalty, ci a marcat ea în prelungiri, în urma unui șut norocos al lui Al. Crețu. De fapt, la acest meci găzduit din nou de Drobeta Turnu Severin, a fost un paradox; CSU Craiova nu merita să câștige, dar FC Botoșani merita să piardă. Dacă echipa olteană a dominat fără substanță, haotic, dând impresia că nu va marca în veci, cea din Moldova a avut o prestație sărăcăcioasă, fricoasă, la minima rezistență, foarte departe de faptele de vitejie arătate la Cluj, cu CFR. De fapt, de această dată aproape că nici nu a îndrăznit să atace, lăsându-se permanent dominată. Iar Teja cu oamenii săi nu au nicio circumstanță atenuantă, pentru că au avut la dispoziție o foarte lungă perioadă de pauză pentru a pregăti această partidă, să ne amintim că în etapa trecută nu a jucat, și totodată putea profita de deplasarea solicitantă pe care echipa lui Mirel Rădoi a avut-o la jumătatea săptămânii trecute la Beer-Sheva.
Cât despre celelalte favorite, CFR Cluj a fost făcută KO acasă de FCV Farul, care a întors rezultatul după ce, de foarte devreme, avea dezavantaj pe tabela de marcaj, Malele aflându-se la prima sa reușită în tricoul vișiniu. Alții consideră un dezavantaj greu de surmontat atunci când primesc gol în primele minute. N-a fost însă și cazul lui FCV Farul, care încet-încet a pus stăpânire tactic pe joc, apărând apoi la rampă tânăra speranță Louis Munteanu, autor al unei „duble”, primul gol fiind de o mare frumusețe, preluare cu ristul a unei pase și șut din marginea careului, sub transversală. De asemenea, un aport la fel de important la victoria constănțeană a avut-o și Pitu, care în sfârșit a spart gheața, marcând primul său gol în Liga I. La acest gol însă a fost nevoie de VAR. Trebuie să recunosc, și mie mi s-a părut inițial că a fost marcat din ofsaid, însă după demonstrația aparaturii VAR, cu acea deja celebră linie, m-am lămurit că golul a fost marcat în condiții regulamentare. Așadar, momente dificile pentru CFR Cluj, aflată la a doua înfrângere consecutivă pe teren propriu, ceea ce nu s-a mai întâmplat de multă vreme. Se pare că echipa campioană nu mai este în stare să alinieze ca în trecut mai multe echipe de valori ridicate, astfel încât, atunci când nu sunt titularii în teren, se află în pierdere de suflu. Iar jucătorii aduși în această vară în Gruia nu conving deloc.
Deja un consacrat al transferurilor ratate, finanțatorul FCSB, continuă să ia jucători după fiecare etapă. O campanie de transferuri a roș-albaștrilor mare din punct de vedere cantitativ, îndoielnică din cel al calității. De altfel, nici nu l-a adus bine pe Rață de la FC Voluntari, că acum nu știe cum să scape de el. A reușit să obțină semnătura lui Compagno, pentru 1,5 milioane de euro, eveniment amplu dezbătut, care a consumat mult curent electric. Nu știm cât de mult se va adapta italianul în chingile de la FCSB, unde nu va mai avea libertatea de la FCU, dar cert este că din punctul de vedere al construcției din teren, FCU a suferit o mare pagubă, jocul gândit de Croitoru în toată această perioadă în care a preluat echipa fiind cu Compagno în avanposturi. Este de înțeles și Mititelu că a cedat în cele din urmă, chiar dacă înițial orgoliul său oltenesc îi dictase cu totul altceva. A băgat foarte mulți bani în această echipă și nu este chiar un sac fără fund, fiind nevoit să-și mai scoată aceste investiții. Însă personal regret plecarea italianului, pentru că se mula foarte bine pe jocul echipei, un joc pe care chiar începusem să-l admir. Va fi foarte greu pentru cel cau cei care urmează să-l suplinească.
Tot în același fel, Cristiano Bergodi și-a gândit tactica pentru acest sezon cu Bg. Mitrea în primul 11, care mai era și căpitanul echipei. Nu numai că participa din plin la joc, atât în faza defensivă, conform fișei postului său, dar și la cea ofensivă, însă simpla sa prezență în teren era un factor mobilizator pentru coechipierii lui. În această etapă, la înfrângerea cu Rapid, mie mi s-a părut că a contat din plin absența lui. Apărarea alb-roșilor a arătat foarte naivă, destul cât rapidiștii să profite și să obțină trei puncte foarte importante, dacă ne gândim că echipa din Covasna pare a fi un adversar direct al giuleștenilor pentru play-off și chiar mai sus. Și apropo de Rapid, aceasta arată tot mai bine de la o etapă la alta și pare capabilă să se implice la lupta la vârf.
Surpriza etapei s-a produs pe Arena Națională, acolo unde Hermannstadt se poate declara nemulțumită de rezultatul egal. Știu că vor veni unii să spună că FCSB a dominat, însă dominarea roș-albaștrilor a fost una sterilă, cu mingii aruncate irațional în careul advers, la Doamne ajută, în timp ce sibienii au avut ocazii clare de gol, doar una dintre ele dacă ar fi fost materializată, ar fi plecat cu toate punctele. N-a fost inspirat nea Jiji, să cumpere acum o săptămână vreo șase jucători de la Hermannstadt… Redevenind serioși, este trist ce se întâmplă cu această de pe Cibin care are viață, iar dacă ar avea în spate susținerea pe care o merită, nu s-ar bate la campionat, dar pentru play-off ar face-o lejer. În mod normal, după această prestație în care a avut destule momente în care i-a fost superioară vicecampioanei, cei din oraș ar fi trebuit să se reunească într-o ședință de urgență, pentru a găsi o soluție imediată în o susține această grupare pe care cu siguranță că la această oră comunitatea locală și-ar dori-o. Dacă ar fi avut stadionul gata, la meciul din etapa următoare acesta ar fi fost arhiplin. Numai că acest lucru nu se întâmplă, jucătorii vor pleca unul câte unul și se va alege praful de toată construcția realizată cu migală și pricepere de Marius Măldărășanu și Dani Coman. Dacă Gaz Metan și Academica au izbutit în sezonul trecut totuși să ducă cât de cât la bun sfârșit sezonul regular, în cazul lui Hermannstadt abandonul valoric poate apărea mult mai devreme, dând din nou peste cap competiția. De vină sunt clar forurile conducătoare ale fotbalului autohton, că nu sunt mai dure cu aceste situații de insolvență. De vină sunt și televiziunile, care după pățaniile de anul trecut nu au pus piciorul prag. Acestea o fac doar în prostii, cum a fost schimbarea sistemului competițional, când au impus play-off/play-out-ul, care ulterior, după ce au apărut 16 echipe, a adoptat o variantă și mai imbecilă. Cât despre orașul Sibiu, acesta demonstrează încă o dată că nu merită să aibă echipă de fotbal la nivelul primului eșalon. O singură echipă de-acolo a izbutit să trăiască mai bine la acest nivel, Inter, și asta datorită unor oameni descurcăreți, care au izbutit să profite de acea oportunitate, de a-l avea pe fiul dictatorului la conducerea județului. Așa a venit și sprijinul din partea întreprinderii Independența, așa a putut pătrunde și în prim-planul fotbalului nostru, printre altele cucerind Cupa Balcanică. Apoi, însă, în anii ăștia ai tranziției spre hoția generalizată, a fost lăsată de izbeliște să moară, așa cum s-a întâmplat și cu CSU Voința Sibiu, și cu acea meteorică prezență în eșalonul secund, FC Sibiu, iar acum Hermannstadt le va călca pe urme. Cu excepția amintitei perioade Inter, nici în comunism Sibiul nu a fost mai breaz în privința fotbalului, tradiționala echipă care s-a numit, Arsenal, CSM sau Șoimii, gravitând numai la nivel de Divizia B, pierzând toate oportunitățile de a promova în Divizia A.
Legat de această etapă, să mai consemnăm revenirea lui Eugen Neagoe, care a preluat Universitatea Cluj, izbutind un rezultat încurajator, acest egal pe terenul lui FC Voluntari.
Petrolul se vede că este o echipă care joacă la ciupeală, căci atunci când ea este nevoită să preia inițiativa, nu este în stare, meciul cu Mioveni având mare noroc că nu l-a pierdut. Și la aceasta din urmă a apărut pe bancă un antrenor nou, Flavius Stoican, iar despre acest egal se poate afirma, ca și în cazul celui al „șepcilor roșii”, că este unul încurajator pentru viitor.
UTA are 100% pe teren propriu, obținând o nouă victorie, demonstrând că aportul propriului public este foarte important.
În fine, Chindia a condus din nou și la Pitești, însă tot din nou i s-a întors rezultatul, arătând că nu este capabilă să profite de un avantaj. Va avea viață grea în acest sezon, fiind pe bună dreptate considerată o candidată serioasă la retrogradare. Argeșul la rândul ei nu trebuie să se îmbete cu apă rece, în urma acestui gen de victorie, pentru că are un joc urât, plictisitor, pe care o echipă cât de cât bună îl poate demonta oricând.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 200: Căpățînă (CSU Craiova)
Meciul 150: Balauru (UTA)
Meciul 50: Pașov (Petrolul)
Debut: Ahmatov, Esteban Orozco (ambii Chindia)
Golul 1: Pitu (FCV Farul)
Echipe
CS Mioveni a urcat pe locul 69 în clasamentul all-time, depășindu-le pe Tricolor Ploiești și pe Unirea Alba Iulia
Al 4-lea meci dintre Sepsi și Rapid, 2 victorii pentru giuleșteni și 2 egaluri, deci fără victorie pentru cei din Sfântu Gheorghe