Această etapă a fost din nou nefastă pentru marile favorite. De fapt, pentru două dintre ele, căci CFR Cluj a făcut poate cel mai bun meci din acest sezon, câștigând la scor cu FC Voluntari, 4-0. FCSB și CSU Craiova însă au pierdut, meritat, în fața unor echipe care la startul sezonului le erau considerate inferioare, FCV Farul, respectiv Hermannstadt.
FCV Farul continuă parcursul bun în acest sezon, duelându-se pentru supremație cu Rapid și ea cu o nouă victorie la activ. Aceste două echipe din fruntea clasamentului s-au detașat față de cele trei să le zicem favorite din oficiu. Este prematur să considerăm a fi ceva decisiv, dar ne putem gândi că acest start ar putea totuși conta pentru viitor. Dacă CFR, FCSB și CSU nu se dezmeticesc mai repede, distanța față de acești outsideri la titlu s-ar putea mări și mai mult. Este drept, au șansa să fie salvate de acest sistem mișelesc de împărțire a punctelor, dar tot vor trebui să țină cont de Rapid și FCV Farul. Și cu cât sunt mai multe candidate la titlu, cu atât șansele fiecăreia scad. Eu unul, am afirmat-o și cu alt prilej, m-aș bucura ca titlul să se mai ducă și prin alte părți.
Dacă Rapid a avut nevoie de un penalty pentru a se desprinde de „U” Cluj, FCV Farul a învins-o lejer pe FCSB. Atunci când nu… uită fotbalul în compania roș-albaștrilor, echipa lui Hagi îi învinge cu stil, așa cum a făcut-o și în sezonul trecut, pe Arena Națională.
Se pare că rezultatele înregistrate de echipă, dar și de multiplele luări de poziție din presă i-au făcut pe cei de la Hermannstadt să devină mai rezonabili cu Marius Măldărășanu și elevii săi, mai plătind din datorii, mai stingând astfel o parte de nemulțumiri. Să nu strigăm însă hop până n-am sărit gardul. Mai sunt de jucat 31-32 de etape. Pe de altă parte, bravul antrenor al Sibiului n-ar trebui să fie așa supărat pe „cei care împrăștie zvonuri nefondate”, după cum a spus la conferința de presă. „Zvonurile nefondate” sunt niște adevăruri cunoscute de vreo doi ani. Este puțin derutat în ceea ce privește îndreptarea furiei. Îi dau eu două indicii: hoții care au devalizat clubul înainte de ultima retrogradare; justiția care n-a mișcat un deget în a-i găsi și a-i pune să plătească. Cât despre prestația echipei, în continuare la cote înalte, izbutind o nouă victorie de răsunet la nivelul primului nostru eșalon. Cum ar fi reacționat cei de la echipa sibiană, dacă anul trecut, pe când se aflau în plină luptă pentru promovare cu Petrolul și „U” Cluj, le-ar fi spus un prezicător: „la anul luați șase puncte din două etape consecutive în care le veți întâlni pe FCSB și CSU”…
Nu VAR-ul este de vină, ci cei care-l manevrează
Mă văd nevoit să repet o parte din cele scrise de colegul Alin Buzărin, în ultimul său editorial, pe acest site, dar aceasta este realitatea. Anii trecuți, mai ales în 2021/22, se plângea etapă de etapă după sistemul VAR. Și echipele mari, și cele mici, și analiști, și ziariști, și omul de pe stradă. Cu toți erau gata să sară la gâturile FRF și LPF pentru că în loc să conlucreze la implementarea sistemului, se certau la un moment dat pe tot felul de motive puerile. În fine, a venit și momentul mult așteptat, VAR-ul făcându-și apariția. În cele 8 etape scurse până acum și-a arătat în destule cazuri utilitatea. Atunci când însă nu a făcut-o, el n-a avut vreo vină, ci numai cei care-l utilizează. Fie că a fost vreo pană de curent, fie că operatorul a filmat altceva decât faza de poartă care urma să devină litigioasă, fie că n-a mers vreunul două sau trei butoane, fie că cei aflați în microbuzele VAR sunt niște incompetenți, acum arătându-și adevărata „valoare”, aducând o și mai mare îndoială față de modalitatea prin care au promovat până la Liga I. Căci dacă „fluierașii” care se află în teren au circumstanțe atenuante, că se află în efort fizic, că sunt mai aproape sau mai departe de fază, că sunt mascați de diverse poziții ale celor din teren, că nu pot vedea reluări și trebuie să ia decizii în fracțiuni de secunde, ei bine cei din fața monitoarelor au toate condițiile pentru a judeca așa cum se cuvine fazele litigioase. Trebuie doar să fie atenți și mai ales să se priceapă. De altfel, s-a putut remarca la Ovidiu Hațegan, ce utile au fost toate intervențiile sale, la faze deloc comode, pentru că este vorba despre un arbitru care are calitate. Ori în această etapă au fost patru cazuri în care s-a pus la îndoială judecata celor din microbuze. Una dintre ele nefondat, la penalty-ul acordat Rapidului, căci acolo mingea a atins cu adevărat mâna lui Ispas, care de altfel, cu fair-play, a recunoscut acest lucru după meci. În celelalte trei cazuri însă, deciziile luate nu-i avantajează deloc pe arbitrii VAR, din cauza lor rezultatele fiind viciate. Cea mai penibilă îi aparține lui Iulian Dima, la meciul FCU Craiova – Sepsi. La respectiva fază nici măcar nu trebuie să ai pregătire de arbitru, ca să vezi de la prima reluare că Sidibé a preluat mingea cu mâna, înainte de a șuta și a marca golul care a făcut diferența. De altfel, Adrian Mititelu, tot cu fair-play, a recunoscut că a fost henț la respectiva fază. Apoi la Mioveni – UTA, cel care urma să-i paseze decisiv la golul egalizator lui Otele s-a aflat în ofsaid. Acolo am înțeles că operatorul ar fi fost de vină, filmând altceva decât ceea ce trebuia, astfel încât nu s-au putut face acele măsurători. Și în fine, la FC Botoșani – Argeș, mingea s-a plimbat efectiv pe brațul lui Meza în careul argeșean, insuficient însă pentru Lucian Rusandu ca să vadă pe monitor penalty. În aceste condiții, păcat de banii dați, dacă VAR-ul nu poate face lumină din cauza unei asemenea incompetențe umane.
Cifre
Jucători
Meciul 250 în Liga I: Țigănașu (FC Botoșani)
Meciul 50: Mihaiu (Chindia), Biceanu (Hermannstadt)
Debut: Sadiku (FC Botoșani), Krasniqi, Kabananga (ambii CS Mioveni)
Golul 1: Hammershøj-Misrati (CFR Cluj), Atanase (Chindia), Doukouré (FCV Farul)
Meciul 350 și totodată egalul 100 pentru FC Botoșani în Liga I
Meciul 300 pentru CSU Craiova
Antrenori
Meciul 200: Liviu Ciobotariu (FC Voluntari)
Echipe
FCU Craiova a urcat pe locul 75 în clasamentul all-time, depășind pe FC Onești
FCSB a primit al 2.300-lea gol în Liga I (de la Grameni)
CS Mioveni rămâne fără victorie cu UTA și după a 6-a întâlnire directă
CFR rămâne neînvinsă la Cluj cu FC Voluntari și după a 10-a partidă cu acest adversar în Gruia
O primă victorie pentru FCU Craiova cu Sepsi, la a 4-a întâlnire dintre cele două
Botoșani se află în progres cu Argeș, căci e prima oară când face egal pe teren propriu, precedentele două partide pierzându-le