Etapa a 9-a, încă una descompletată în care nu s-a jucat tocmai derby-ul ei și posibil unul dintre cele ale campionatului, FCSB – CFR Cluj, chiar dacă pozițiile actuale ale celor două din clasament nu-l recomandă la o asemenea dimensiune. Dacă reprogramările din etapa a 6-a au avut ceva temei, cea de-acum este anormală, demnă doar de o țară balcanică, unde de regulă simțul măsurii este unul aproximativ. Și probabil că vor mai urma și altele, apropo de simțul măsurii…
În aceste condiții, derby-ul… interimar al acestei etape a fost meciul de la Drobeta Turnu Severin, dintre CSU Craiova și FCV Farul. Un meci împănat cu goluri, cele mai multe de până acum, șapte, unele chiar spectaculoase, dar cu apărări inexistente, mai ales cea a dobrogenilor. Echipa lui Hagi și-a bătut efectiv joc de realizările și oportunitățile deschise în această confruntare. A deschis scorul devreme, a avut două goluri avans o mare perioadă de timp… Tocmai când marcase și bietul Torje, până la acest meci un magnet de critici. Dacă ar fi bătut CSU clar, n-ar fi fost nicio supărare, dar așa frustrarea este foarte mare. Despre gafa lui Aioanei ce să mai zicem?! Este mult peste ceea ce făcuse H. Moldovan de la Rapid, în meciul cu Petrolul. Este demnă de fostul portar gafeur portughezo-angolez al Stelei, Carlos. În urma acestui eșec, cei de la Ovidiu au pierdut șefia clasamentului, care ar fi fost valabilă, indiferent de cele patru restanțe.
Hermannstadt continuă să uimească, rămânând neînvinsă, ba chiar învingând pe un teren nu tocmai comod, precum cel din Pitești. Cu un joc inestetic, sub ceea ce a arătat anul trecut, Argeșul totuși izbutea să-și adjudece avantajul propriului teren. „Ne iubește Dumnezeu” – a spus Marius Măldărășanu după această nouă victorie. Să continuă să-i iubească și factorii locali, am adăuga noi.
Conform așteptărilor, Rapid a câștigat la Voluntari, scor mic dar profund, așa cum a făcut-o în aceste prime nouă etape și a devenit noul lider, făcându-ne să repetăm ce am tot spus de câteva runde încoace, că este o echipă de care se va ține cont în actualul sezon. Superbă atingerea fină cu care Dugandžić a deviat de pe linia careului mic centrarea la semiînălțime dată de Al. Ioniță II, cu care a marcat, stabilind scorul final al acestui meci.
O altă performeră a acestui start este Petrolul Ploiești, care și ea a obținut o nouă victorie, în fața incomodei FC Botoșani. De această dată ceva mai concludent ca până acum, cu o mai mare posesie a balonului, mai multe atacuri și în final cu două goluri marcate, adică s-a mai debarasat de acel joc zgârcit pe care îl etalase până acum.
În fine, Mioveniul a obținut prima victorie, undeva unde era mai puțin de așteptat, pe terenul lui Sepsi. E drept că și în sezonul trecut a învins la Sfântu Gheorghe, totuși diferența valorică de pe hârtie dintre cele două nu o recomanda drept favorită. Dar diferența valorică a fost, cum spuneam mai înainte, doar pe hârtie, căci pe teren acest lucru nu s-a văzut, pe de o parte, echipa argeșeană a abordat jocul cu mult curaj, pe de cealaltă, Sepsi arată o eclipsă de formă care coincide cu plecarea căpitanului Mitrea. A existat și aici un premiant al… gafelor, pe numele lui, Bălașa, cu antecedente în domeniu și la FCSB, și la CSU. El a realizat o mișcare de balet, prin care probabil ar fi vrut să deturneze cu călcâiul asistul dat către marcatorul ultimului gol, Krasniqi. A reușit doar să ne facă să zâmbim, pe cei neutri, iar pe fanii locali să se încrunte. De altfel, pentru prima oară în acest sezon s-au auzit reproșuri și fluierături din tribunele covăsnene la adresa propriei echipe. Și apropo de Krasniqi (în foto), un nou venit în România în acest sezon, a izbutit astfel să-și mai spele din păcatele etapei trecute, când a ratat un penalty care ar fi adus atunci prima victorie a noii sale echipe.
În schimb, „U” Cluj nu a obținut nici acum prima victorie, fiind nevoită să se mulțumească doar cu un egal cu FCU Craiova. A punctat doar la achiziții, acum în ultimele zile ale perioadei de transfer.
O altă echipă fără succes rămâne și Chindia, care a condus la Arad o bună bucată de timp, dar a fost egalată în ultima decadă, arătându-se încă o dată incapabilă să țină un rezultat. Iar UTA pierde primele puncte pe teren propriu din acest sezon, și asta în fața unui adversar totuși accesibil.
CIFRE
Jucători
Meciul 150: Bălașa (Sepsi)
Meciul 50: H. Moldovan (Rapid), Niňaj (Sepsi), Isac (UTA)
Debut: Manzala (Petrolul), Aly Abeid (UTA), Marrone (FC Voluntari)
Golul 20: Marković (CSU Craiova)
Golul 1: Sno (FC Botoșani), Ahmatov (UTA), Krasniqi (CS Mioveni)
Echipe
Golul 500: FCV Farul (prin Torje)
Argeș rămâne fără victorie cu Hermannstadt și după a 4-a întâlnire directă