Din punctul de vedere al celor întâmplate strict în teren, lucrurile s-au situat în normal, dincolo de dreptunghiul verde nu se poate spune același lucru. De fapt, nu vreau să generalizez, pentru că la un singur meci de Liga I s-a întâmplat așa ceva, dar destul cât să inflameze spiritele. Căci doar puțin scrum trebuie să fie pentru a se aprinde uscăturile. Și când scriu uscături e clar la ce mă refer. Prologul violenței în tribune s-a petrecut în începutul de weekend, la un meci de Liga 2, de pe Arena Națională, între două echipe bucureștene, CSA cu Dinamo. S-au „remarcat” în mod deosebit cei de la CSA, care conform spuselor antrenorului echipei, Daniel Oprița, abia așteaptă să ajungă în prim-planul fotbalului, pentru a avea parte de bătăi. De fapt, Oprița a dezvăluit o chestie care era bineștiută; respectivele brute nu au nicio treabă cu cele ce se întâmplă în teren sau cu echipa lor, acestea sunt doar niște detalii pe care le folosesc ca pretexte pentru a declanșa bătăi și distrugeri generale. Așa că s-au putut vedea imagini de infern ale violenței între gazele lacrimogene. Vorbesc de la sine și cadrele luate a doua zi, bietului stadion, în porțiunile pe unde au trecut acești sălbatici. Timidă de tot reacția jandarmilor, care au arătat gingășie față comportamentul din 10 august 2018, când au făcut exces de violență față de protestatarii pașnici din Piața Victoriei.
La Târgu Jiu, unde a găzduit FCU Craiova meciul cu Rapid, au avut loc alte incidente, tensiunea din tribune transmițându-se și spre teren, nu pe gazonul verde, ci pe o parte a pistei, unde se afla galeria oaspeților, iar mai apoi spre vestiare, unde au fost scene reprobabile, cu împingeri, ghionturi, luări de gât, țipete, înjurături, din fericire nu s-a ajuns la bătaie generală. Era acolo un amestec de bodyguarzi cu și fără ecuson, fotbaliști, conducători de club, în centrul evenimentelor aflându-se căpitanul Rapidului, Săpunaru. Nu voi arunca și eu o găleată de critici asupra lui, au făcut foarte mulți până acum. Dincolo de calitățile sale de fotbalist incontestabile, s-a aflat totuși, așa cum a scris un coleg de breaslă, în prea multe asemenea conflicte deschise pentru un om cu meseria sa, ceea ce nu prea vezi la un alt căpitan de echipă de pretutindeni. Nu voi căuta vinovați, pentru că sunt o mulțime și dintr-o parte, și din alta, dar cert este că toate aceste violențe trebuie să dispară. Altfel, populația care va veni pe stadioane, care tocmai a crescut cu prilejul acestui sezon, va scădea mai drastic decât înainte. Vor rămâne numai brutele. Așadar, toleranță zero pentru huligani, forțele de ordine trebuie lăsate să să-și facă treaba pentru a asana spațiul din jurul spectacolelor fotbalistice.
Referindu-mă strict la meciul de la Târgu Jiu, a fost unul echilibrat, încheiat conform tradiției, adică prin victoria lui FCU Craiova, rapidiștii având un complex cu această echipă încă din Liga 2. Și când te gândești că Mititelu era rapidist în tinerețe! Revenind, VAR-ul a fost totuși cel care a decis, căci inițial arbitrii au anulat reușita lui Sidibé pe motiv de ofsaid. Faza a fost foarte grea, iar ochiometric așa părea. Dar iată de ce este bun VAR-ul.
În fine, CFR Cluj a realizat o partidă conform statutului pe care îl are, acela de campioană. Mă bucur că n-am avut dreptate, când am considerat că CSU are prima șansă. E drept, un șut fericit de la distanță, al lui Muhar, și un autogol, al lui Găman în colaborare cu Lazar, au fost pilonii victoriei clujene, dar și așa, în teren, CFR a avut mai multe și mai clare ocazii de a marca, controlând tactic partida, în timp ce CSU a dominat la un moment dat teritorial, dar steril, fără substanță. De neînțeles atitudinea neelegantă lui Mirel Rădoi, la final, când a infiltrat o declarație critică la adresa jocului adversarei. Mai ales că prestația echipei sale nu-i permitea asemenea remarci. Curios pentru un tip, altfel, fair-play. Referitor la autogolul lui Găman, acesta a semănat izbitor cu cel „realizat” de Nicoliță în colaborare cu Cernea, marcă înregistrată, pe „Santiago Bernabéu”.
FCV Farul din nou lider, după o victorie convingătoare în fața unui adversar modest, așa cum devin Argeșul de la o etapă la alta. Au fost momente în care jocul constănțenilor a încântat privirile, cursiv, cu pase dintr-una, execuții tehnice rafinate.
Hermannstadt continuă să trăiască visul frumos, situându-se pe un meritat loc 3. Finul Marius Măldărășanu l-a învins pe nașul Nae Constantin, într-un derby al nou-promovatelor performante, la capătul unui joc bun, plăcut ochiului. E drept, din nou, așa cum a spus Măldărășanu și la penultimul meci, „ne-a iubit Dumnezeu”, pentru că șansa a avut și ea rolul ei în succesul sibian, golul victoriei venind în ultimele minute, iar primul a fost o superbă execuție a lui Seto în… propria-i poartă. Un autogol imparabil, rar văzut.
FCSB continuă să uimească! Cu cât transferă finanțatorul mai mulți jucători, cu atât rezultatele sale interne sunt mai modeste. Încă un egal pe teren propriu cu deja „bestia nera” FC Voluntari, așa că revanșa pentru egalul prin care a pierdut definitiv titlul în sezonul trecut se amână. A fost o greșeală de arbitraj la primul cartonaș galben acordat lui Edjouma, care a atins mingea cu umărul, nefiind henț. Însă și francezul, știindu-se cu avertismentul de gât, ar fi trebuit să aibă grijă la ce intervenții are. Radunović face multe lucruri bune, dar și prostii, el fiind autorul faultului în careu din ultimul minut, prin care a egalat echipa din Ilfov. Iar execuția din penalty a lui Nemec, prin care s-a egalat, a semănat cu declarația sa calmă dar tranșantă de la conferința de presă de acum câteva săptămâni, când a spus că nu ar lucra niciodată cu un tip precum finanțatorul FCSB.
Pe Chindia nu mai trebuie să se chinuie adversarii ca să o învingă, căci o face singură. Așa s-a întâmplat la meciul cu Sepsi, când i-a oferit adversarei două penalty-uri cadou, în urma unor intervenții în careu puțin spus prostești.
Bâlbâielile de la ultimele meciuri ale FC Botoșani nu au fost întâmplătoare, echipa chiar arătând rău, pierzând acasă meritat în fața UTA-ei. Un moment de răscruce pentru echipa lui Teja, dacă va izbuti să se redreseze imediat sau va continua coborâșul.
În fine, prima victorie pentru Universitatea Cluj, pe terenul unei colege de suferință, CS Mioveni. Aceasta din urmă demonstrează încă o dată că echipele mici nu sunt capabile să mențină prea mult o formă bună. Așa se face că după victoria neașteptată de la Sfântu Gheorghe, a venit acest eșec de șase puncte, fiind vorba de o contracandidată.
Cifre
Jucători
Meciul 150: D. Lazar (CSU Craiova)
Meciul 100: Neguț (Chindia), M. Ștefănescu (Sepsi)
Meciul 50: Grameni (FCV Farul), Matricardi, Meleke (ambii FC Voluntari)
Golul 30: Torje (FCV Farul), Nemec (FC Voluntari)
Golul 1: Cooper (Chindia)
Echipe
FCV Farul a urcat pe locul 27 în clasamentul all-time, depășind pe Pandurii Târgu Jiu, iar Sepsi pe 45, depășind pe FC Maramureș
Chindia rămâne fără victorie pe teren propriu cu Sepsi, și după al 5-lea meci (3 egaluri, 2 înfrângeri)
Rapid rămâne fără victorie cu FCU Craiova, în 4 meciuri de Liga I și dacă le adăugăm și pe cele 3 din Liga 2, sunt 7. Doar un egal s-a rătăcit într-o mare de 6 înfrângeri.