A 11-a etapă a precedat prima întrerupere de campionat, pentru a face loc meciurilor echipei naționale, care cine știe cu ce ne va mai… bine dispune. Mai ales că luptă pentru evitarea retrogradării în grupa valorică C a LN UEFA. Revenind la această pauză a întrecerii interne, nu va fi nicidecum una liniștită pentru reprezentantele Ligii I, căci, printre altele, în urma rezultatelor etapei a 11-a și nu doar, nu mai puțin de 5 antrenori sunt cu picioarele pe scaun și cu funia de gât: Andrei Prepeliță la Argeș, Mihai Teja la Botoșani, Adrian Mihalcea la Chindia, Marius Croitoru la FCU Craiova și Dan Petrescu la CFR Cluj. La cel din urmă n-are a face etapa a 11-a. Așadar, să vedem la câți dintre ei se va împinge scaunul.
Derby-ul etapei, prin prisma ultimilor ani, a fost CSU Craiova – FCSB, echipe având permanent mari veleități, chiar dacă realizările lor sunt mici. La timp s-a întors CSU la Craiova, după surghiunul temporar la Drobeta Turnu Severin. În tradiția acestor confruntări, se tot întâmpla ca roș-albaștrii, indiferent de forma în care se aflau, izbuteau să și le adjudece. De această dată nu a mai mers. De fapt, se poate spune că încet dar sigur, CSU se dezbară de acest complex, având în vedere că și în sezonul trecut a fost singura echipă care a învins-o pe FCSB în play-off, o înfrângere pentru roș-albaștrii destul cât să aibă drumul blocat spre titlu. Chiar dacă reușitele sale în acest meci au însemnat un penalty și un autogol, de această dată CSU s-a impus mult mai clar decât o spune scorul de 2-1. Cât despre FCSB, aceasta arată foarte bine până la primul fluier al arbitrului… De asemenea, această întâlnire a fost presărată cu multe greșeli în ambele părți venite dinspre brigada de arbitrii, chiar dacă, din fericire, finalmente nu au influențat rezultatul partidei. Constat o inexplicabilă lene a anumitor arbitrii de centru ca la fazele litigioase să nu se ducă personal să vadă reluările, așteptând doar ajutorul verbal din camera VAR. Este drept, în urma acestui rezultat, pentru FCSB gluma se îngroașă, însă nu într-atât cât să fie în pericol de a prinde play-off-ul. Și apropo, asistăm la o veritabilă paradă a autogolurilor, și cel al lui Oaidă fiind spectaculos.
Rapid s-a chinuit să o bată pe CS Mioveni, chiar dacă unii anticipaseră că va fi o simplă plimbare. Echipa giuleșteană, în pofida valorii ridicate pentru nivelul Ligii I, nu este genul care să defileze la meciuri, fiind nevoită să trudească pentru fiecare punct. Scarlatache și-a amintit că în 2012, așadar acum un deceniu, i-a marcat Rapidului un gol cu capul și tot în urma unui corner, prin care Dinamo a câștigat ultimul său trofeu, Cupa României. Acum a avut o reușită similară prin care a izbutit însă doar să deschidă scorul, căci altfel aceasta nu a avut de această dată nicio altă materializare. Giuleștenii au izbutit în cele din urmă să întoarcă rezultatul și să se mențină pe primele poziții.
Acolo se găsește și FCV Farul, care își continuă perioada foarte bună, izbutind o nouă victorie concludentă pe terenul unei formații care de obicei se închidea foarte bine, Petrolul. O echipă bună însă este capabilă să dejoace acest stil, așa cum s-a întâmplat acum. Alibec (în foto) se află într-o formă cum n-a mai fost demult, fiind de departe omul meciului, cu o „dublă” și o pasă de gol, participând astfel decisiv la toate cele trei reușite ale echipei sale. De asemenea, FCV Farul a arătat momente încântătoare de joc.
CFR Cluj a câștigat în fața lui Argeș conform tradiției, la capătul unui joc sărăcăcios, cu puține faze memorabile, supărându-se parcă și cerul pe ceea ce vedea, căci a plouat pe tot parcursul acestei partide. Faza decisivă a însemnat o eroare colectivă defensivă a gazdelor, avându-l principal… erou pe portarul Straton, iar secondant pe fostul jucător al CFR-ului, Cestor, de această… colaborare profitând Camora, autor al unicului gol. Cu această victorie, CFR Cluj este în grafic, aflându-se în revenire de formă și urcuș în clasament. Jocul său este însă în continuare neconvingător.
Hermannstadt continuă povestea frumoasă, chiar minunea se poate spune, obținând o nouă victorie în ultimele minute cu UTA. Este și mult noroc, de-acord, dar fără noroc nu poate exista un asemenea gen de construcție. Însă, dacă privim partida în ansamblu, echipa sibiană nu a făcut deloc antifotbal, jucând deschis, ieșind adesea la atac, nearătându-se deloc descurajată după ce UTA deschisese scorul.
Partida de la Sfântu Gheorghe a uimit prin proporțiile scorului, nemaiavând demult un asemenea scor de maidan, cu excepția perioadei în pre-faliment cu Academica și Gaz Metan. O partidă în care s-au bătut niște recorduri. Nici nu a mai contat că s-au ratat două penalty-uri. Eu atrăsesem atenția asupra jocului foarte modest al Botoșaniului din ultima vreme, rezultatele din start fiind doar o poleială. La cum arată astăzi echipa din Moldova, arată a candidată la locurile de baraj. A mai surprins și prin faptul că între cele două cluburi exista o apropiere, survenind în timp jucători, antrenori și chiar conducători care au activat succesiv la ambele.
Victorie mică pe teren dar mare în clasament pentru Universitatea Cluj. Contra Chindiei a fost acel gen de succes despre care se spune că e de 6 puncte, fiind vorba de o candidată la retrogradare. De fapt și etapa trecută, în fața Mioveniului, o altă contracandidată, a fost același tip de victorie. Și iată, cu Eugen Neagoe pe bancă, „șepcile roșii” pierd la estetica jocului, dar ceea ce e mai important, câștigă la eficiență, adică la numărul de puncte. Pentru prima oară a înregistrat două victorii consecutive prin care a mai urcat din străfunduri.
FC Voluntari a suferit mult pentru această victorie cu FCU Craiova, dar a avut totuși o prestație solidă, arătând că încet-încet își revine din starea de letargie în care s-a aflat în primele etape. Această înfrângere însă nu i-a căzut deloc bine finanțatorului oaspeților, Adrian Mititelu, care pune presiune pe antrenorul Marius Croitoru.
Jucători
Meciul 150: Val. Costache (Rapid), Niczuly (Sepsi)
Meciul 100: Rondón (Sepsi), Screciu (CSU Craiova)
Meciul 50: Ișfan (Argeș)
Debut: Janga (CFR Cluj), Emmers (Rapid), Thiam („U” Cluj)
Golul 30: Rondón (Sepsi)
Echipe
Meciul 50 în Liga I pentru FCU Craiova
CSU Craiova a urcat pe locul 30, depășind pe FC Botoșani, iar Hermannstadt a urcat pe 62, depășind-o pe Chinezul Timișoara
Hermannstadt rămâne neînvinsă cu UTA, din 4 meciuri având 2 victorii și 2 egaluri
3 victorii din 3 ale lui FC Voluntari cu FCU Craiova
La meciul Sepsi – FC Botoșani s-a înregistrat cea mai mare diferență de scor cu care a câștigat prima în Liga I și totodată cea mai mare cu care a pierdut cealaltă. Precedentele recorduri au fost: Sepsi – Academica 6-0 (04.04.2022) și CFR – FC Botoşani 6-0 (16.04.2016)