Cineva care vede acest titlu, probabil că își va pune întrebarea: „dar n-a fost și până acum lider?”. Este adevărat, a ocupat prima poziție chiar și atunci când a fost la egalitate de puncte cu Rapid, cu ajutorul golaverajului. Încă din etapa trecută, a lăsat în urmă echipa giuleșteană, însă tot nu era lider-lider, căci CFR Cluj dacă ar fi câștigat cele două restanțe ar fi fost la egalitate de puncte. Acum, însă, după această rundă, nici campioana nu ar mai ajunge-o la numărul de puncte.
A fost și o rundă cu puține goluri, în patru dintre meciuri s-a marcat câteun singur gol, în alte trei câte două, doar în meciul de deschidere a rundei, FC Voluntari – CS Mioveni, s-a făcut excepție, având în total patru goluri marcate. Tot în această etapă mi-au mai atras atenția două intrări criminale, în urma cărora, este posibil ca doi jucători buni să lipsească o vreme îndelungată de pe stadion. Mai întâi, Ivanov (FC Botoșani) la Papeau (Rapid), iar două zile mai târziu, Isac (UTA) la C. Deac (CFR Cluj). S-a mai dezbătut mult pe această temă, că cei care au asemenea atacuri nu se gândesc că într-o zi pot cădea și ei victime la ele, motiv pentru care ar trebui să existe o solidaritate între jucători datorită acestui element comun, meseria de fotbalist. Zadarnic însă! O notă proastă pentru arbitrul VAR din Giulești, Marcel Bîrsan, care nu a văzut la adevărata intensitate atacul din spate la mijlocașul francez.
Că tot am pomenit-o pe FCV Farul, să încep cu ea. Victoria sa de la Sfântu Gheorghe confirmă că Hagi și ai săi nu glumesc în actualul sezon și chiar își depun candidatura pentru titlu, ceea ce este îmbucurător pentru competiție. Meritul acestui succes este cu atât mai mare, cu cât formația antrenată de Cristiano Bergodi dădea semne de revenire având în vedere ultimele sale rezultate. În acest meci, cei de la FCV Farul au reușit să absoarbă destul de ușor perioadele de dominare ale gazdelor și să atace și contraatace periculos, așa cum s-a întâmplat și în minutul 33, când tânăra speranță Louis Munteanu a izbutit singurul gol al partidei, aducând trei puncte mari echipei sale.
Un meci interesant a fost la Pitești, unde echipa gazdă, tot așa, a reușit să treacă cu bine peste perioada de dominare clară la care a fost supusă în startul partidei de CSU Craiova. Apoi a ieșit la rampă atacantul gazdelor, camerunezul Garita, care a impresionat prin viteza și forța arătată în acest joc, acțiunile sale destabilizând deseori defensiva oaspeților. Printre altele, acestea au adus și unicul gol al partidei realizat de Calcan (e drept, cu un stângul în dreptul cu final fericit), dar și o eliminare în tabăra craiovenilor, Papp cedând nervos din cauza neputinței de a-l ține pe puternicul atacant al gazdelor. Se poate spune că Argeșul și-ar fi găsit în sfârșit înlocuitorul lui Malele, dar eu nu cad încă într-o efuziune admirativă, căci nu uit destule meciuri de până acum în care Garita parcă nici nu era în teren. Unii s-au grăbit să îl considere chiar superior elvețianului cu origini angoleze. Stați așa, nu vă grăbiți, îi atenționez pe respectivii, căci mai este mult până departe, Malele a marcat 18 goluri în 30 de meciuri la primul său sezon de Liga I. Ori Garita (în foto) are deocamdată doar 4 goluri în 12 partide jucate. Dacă va reuși să mai înscrie încă de 15 sau chiar de 14 ori, atunci îmi voi scoate pălăria.
Cei de la Petrolul au încercat și ei aceeași tactică cu FCSB, sperând să treacă cu bine peste ofensiva susținută a oaspeților, pentru ca apoi încerce lovituri decisive. Nu au însă calitatea celor de la Argeș, ca să fac doar o singură paralelă în acest sens, amintitul Garita vs Irobiso. Cel din urmă, un atacant care în afară de viteză nu are nimic, rar fiindu-mi dat să văd un atacant atât de rudimentar din punct de vedere tehnic. Totodată FCSB a realizat cel mai bun meci al său din acest sezon, după ce și-a… odihnit titularii în meciul din cupele europene cu Silkeborg (rar se întâmplă la nivel mondial un asemenea nonsens). Păcat de entuziasmul celor din tribune, veniți cu speranța că echipa lor se va autodepăși. Aceasta a făcut acest lucru până de curând, minunea nu a mai ținut și din nefericire pentru Petrolul, aceasta a început să joace de câteva etape la adevărata sa valoare. Bine că are acumulările de puncte care să-i mențină totuși un moral bun, prin intermediul cărui să izbutească să se echilibreze în partidele ce vin.
Apropo de minune, aceasta n-a ținut nici la Hermannstadt, care după 10 meciuri consecutive fără eșec, iat-o acum la al doilea consecutiv, 0-1 la Cluj cu echipa cu care a promovat împreună, Universitatea, în fața căreia și în 2021-22 duelurile au fost în defavoarea-i, atunci alb-negrii câștigând două dintre cele trei partide jucate, cealaltă încheindu-se remiză. Deci, s-ar putea spune că ar fi vorba de un complex.
Rapid nu a jucat chiar rău, însă a întâlnit un FC Botoșani mai motivat ca niciodată în acest sezon, echipa pregătită de Mihai Teja nefiind departe de un succes răsunător în Giulești. Dacă în teren nu se mișcă rău, alb-vișiniilor le lipsește inspirația în momentele de la finalizare. Acest fapt se traduce și prin numărul mic de goluri înscrise până acum, doar 14, în pofida unei poziții fruntașă în ierarhie.
Dacă până de curând a dezamăgit, părând o candidată sigură la retrogradare, Chindia și-a revenit din pumni cu Anton Petrea pe margine, uimind. Și ca rezultate, dar și ca prestație. Acel mult vehiculat „șoc la echipă”, despre care se presupune că ar aduce un beneficiu în urma unei schimbări tehnice, se pare că deocamdată a prins la dâmbovițeni. Două victorii consecutive au scăpat-o pe Chindia de „lanterna roșie”, dar la penuria de puncte pe care o are nu prea are dreptul la momente de acalmie, fiind nevoită să tot aducă puncte. Acest eșec însă i-a fost fatal lui Marius Croitoru pe banca lui FCU, confirmând pronosticurile multor microbiști că „mariajul” său cu Mititelu nu va fi de durată. Să vedem cine-i urmează și cât de lung va fi și acel „mariaj”. Croitoru probabil că a avut impresia că la FCU va avea aceeași viață ca la FC Botoșani. Una este să lucrezi cu molcomul Iftime, alta cu impulsivul Mititelu, același lucru putându-se afirma și despre fanii celor două grupări.
Campioana, CFR Cluj, nu s-a mai putut impune la Arad, așa cum a făcut-o anul trecut. Kolinger, care mi s-a părut și cu Slavia Praga veriga slabă din defensiva lui Dan Petrescu, a comis-o în această etapă, intervenția sa inoportună la un corner transformându-se în autogol, unul care și-a privat echipa de două puncte importante.
Despre primul meci al rundei, FC Voluntari – CS Mioveni, nu sunt prea multe de spus, victoria gazdelor fiind cât se poate de clară, confirmându-se că echipa ilfoveană a ieșit din pasa proastă avută până de curând.
Cifre
Jucători
Meciul 100: A. Ivanov (FC Botoșani), J. Rodriguez (Sepsi), Cordea (FCSB)
Meciul 50: N. Păun (Sepsi), Asamoah (FCU Craiova)
Meciul 1950 în Liga I pentru Rapid
Debut: Jibril Ibrahim (FCU Craiova), Robert Popescu (FC Voluntari)
Golul 1: Govea (FC Voluntari)
Echipe
A 150-a victorie în Liga I pentru FCV Farul
Prima victorie a lui Chindia în fața lui FCU Craiova (într-a 4-a întâlnire directă)
Prima victorie a lui FCV Farul în deplasare cu Sepsi, petrecută la a 8-a confruntare în Ardeal dintre cele două
Primul egal al UTA-ei, pe teren propriu, în fața lui CFR Cluj, într-a 14-a partidă dintre cele două la Arad
FC Voluntari a urcat pe locul 41 în clasamentul all-time, depășind pe Ripensia Timișoara