Dacă până de curând șarmul acestei ediții de Liga I era dat de măcar o surpriză în fiecare etapă, de această dată, în episodul 14, ele au lipsit cu desăvârșire. Erau cât pe-aci să se producă la Craiova și Cluj, dar în cele din urmă favoritele, CSU, respectiv, CFR, au marcat la final golurile, învingând cu același scor, 2-1.
La CSU a devenit o obișnuință să înscrie în final. Fără asemenea noroc, echipa ar fi fost și mai jos în clasament. Dar și pentru Petrolul de a primi gol în ultimele minute. Și acum, mai degrabă se poate spune că aceasta s-a bătut singură, dovedind încă o dată că nu este în stare să țină de un rezultat, ceea ce-i conferă pe deplin statutul de echipă mică pe care îl are. Cum de s-a bătut singură? Prin felul de abordare al finalului, mai ales gafe naive în apărare la fazele în care a luat golurile foarte-foarte ușor. De asemenea, s-au dovedit foarte neinspirate și schimbările făcute de antrenor. Apropo de acesta, după episodul cu Tamaș, a devenit ținta foarte multor „psihologi” sau „pedagogi” de ocazie care i-au tocat mărunt-mărunt acțiunile în respectivul caz, că n-a făcut bine aia, că n-a făcut bine aialaltă, că trebuia să fie nu știu cum etc. Să ne închipuim că dacă acum, când există dovezi clare asupra faptelor și vorbelor lui Tamaș, Nae Constantin suferă un asemenea linșaj mediatic și chiar din partea unora dintre proprii suporteri, cum ar fi fost dacă aceste lucruri nu ar fi fost cunoscute și s-ar fi inoculat ideea că „Constantin l-a făcut pe Tamaș să plece”… E foarte ușor să vorbești de la distanță, deconectat, când nu ești implicat și nu trăiești tensiunea unor asemenea situații. Întotdeauna am urât cartofii stricați care îi strică și pe ceilalți din jurul lui și de aceea, pentru a se evita pagube mai mari, am fost întotdeauna de-acord ca aceștia să fie îndepărtați. Încheind subiectul meciului de la Craiova, cel mai frumos moment a fost cel de după meci, când Câmpanu i-a cerut public mâna iubitei, în aplauzele întregului stadion.
La Cluj, CFR a izbutit în cele din urmă și ea să întoarcă rezultatul la final, însă aici nu se poate vorbi despre noroc, căci Sepsi, spre deosebire de Petrolul, a fost chiar un adversar care a știut să-și vândă scump pielea. Iar CFR, spre deosebire de CSU, care a avut liber în săptămâna ce a trecut, venea după un meci nu greu, foarte greu, cu Slavia. La acest meci încă o dată, arbitrul István Kovács și-a dat în petec, greșind clar la câteva decizii importante în care cel mai probabil nu a vrut să ia în considerare informațiile venite din camera VAR. Respectivele faze au fost dezbătute în amănunțime la emisiunile de specialitate și nu voi mai insista asupra lor. Voi mai aminti doar faptul că până acum, la nivel de Liga I, arbitrul din Carei a fost printre cei mai slabi în aceste 14 etape scurse, dacă nu chiar cel mai slab, putându-se face un serial cu toate erorile sale. Puțină modestie și o privire adâncă în oglindă nu i-ar strica deloc.
FCV Farul continuă forma bună care i-a permis să se instaleze pe prima poziție, câștigând mai ușor decât se anticipa partida de-acasă cu Universitatea Cluj. Se poate observa la lider că are multe variante ofensive, că atunci când unul dintre cei din aceste compartimente nu are cea mai reușită zi, apare un altul care să compenseze. Din nou excelentă prestația lui Pitu (în foto), care a început să și marcheze, mai bun de la meci la meci. Nu mi-a plăcut atitudinea lui Briceag de la oaspeți, care la un moment dat a bruscat un copil de mingii, considerând că acesta nu i-ar fi dat destul de repede mingea, ceea ce nu a fost cazul. Momentul a avut o derulare rapidă și nu a ajuns să degenereze. Dar cine face așa ceva, își demonstrează micimea caracterului, cam de mărimea unui… briceag.
Hermannstadt se află la a treia înfrângere consecutivă, dar mulțimea de puncte acumulate în primele 11 etape o menține încă acolo sus. Rapid însă a câștigat pe merit la capătul unei prestații bune, culminând cu execuția de excepție a lui Emmers. Cei care au afirmat că a fost o execuție „a la Madjer” cu siguranță că n-au văzut golul marcat de algerian în acea finală FC Porto – FC Bayern, sau nici măcar nu știu cine a fost Madjer…
Anton Petrea rămâne pe val la Chindia, acolo unde are patru victorii consecutive, una în cupă, trei în campionat. Echipa din Târgoviște a ajuns astfel și mai la suprafață. Învinsa sa însă, CS Mioveni, a îmbrățișat și mai tare „lanterna roșie” așa cum anticipa mai toată lumea că se va întâmpla.
La Botoșani a fost un meci nul din toate punctele de vedere, unul dintre cele mai urâte de până acum, care ar fi meritat un rezultat pe măsură, adică zero peste tot. Însă Botoșani a avut mai multă șansă, iar Mihai Teja are un răgaz de respiro.
FCSB chiar dacă a câștigat cu UTA, tot a echipă meschină arată, jocul său fiind neconvingător, având acum șansa că a dat peste un adversar modest, căci altfel ar mai fi pus o bilă neagră la activ.
Argeș cu Voluntari au avut un meci de uzură, nespectaculos, cu un rezultat pe măsură, avantajos pentru echipa oaspete, care își continuă seria de invincibilitate, ajungând acum la 5 partide fără eșec.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 150 în Liga I: Briceag („U” Cluj)
Meciul 50: A. Șerban (Chindia), Vukčević, Ubbink (UTA)
Debutanți: Ndom (Chindia), M. Tamás (Sepsi)
Primul gol: Esteban Orozco (Chindia), Emmers (Rapid)
Antrenori
Debut: Paul Răducan (FCU Craiova) care a înregistrat și prima înfrângere
A 50-a înfrângere: Ilie Poenaru (UTA)
Arbitrii
Meciul 350 în Liga I: Sebastian Colțescu (Craiova), el aflându-se pe locul 2 în clasamentul all-time, după Alexandru Tudor (care are 381)