În aceste zile, când toată lumea chibițează, fie cauționând-o, fie incriminând-o pe Simona, puțini au rămas cei care-și păstrează luciditatea, care au capacitatea să înțeleagă ce sa întâmplat. Între efuziuni și dezamăgiri, n-ar fi rău să aruncăm un ochi pe prospectul a ceea ce se cheamă ROXADUSAT. Sunt 16 pagini, în engleză, Clinical Pharmakokinetics ald Pharmakodinamics of Roxadusat, descărcate de pe go.durugbank.com. Mi le-a trimis un cunoscut, un medic de elită, căruia îi păstrez, firește, anonimatul, și care era și el contrariat de potopul de păreri din jurul subiectului Halep-doping, dar și de seceta de argumente palpabile pe respectiva temă.
Devine inactiv în 16 ore, dispare complet în 3 zile
Ca să nu mai opintesc buchisind cele 16 pagini înzorzonate cu mii de termeni de specialitate, medicul mai înainte pomenit mi-a făcut dumnealui rezumatul. Roxadusatul cu pricina își face efectul la 2 ore de la ingerare, are timpul de înjumătățire mediu, „elimination half-life” sau „pharmacological half-life” (acel t ½, de care am auzit și noi, trecând oarecum pe la școală, pe la fizica atomic-nucleară în liceu, atunci când era vorba despre radiații) de 11,8 ore, cu o marjă cuprinsă între 9,6 și 11,6 ore. Iar urmele substanței dispar din organism complet, de tot, definitiv, în cel mult 3 zile!
Într-o nouă lumină
Aceste date concrete (aflate la dispoziția oricui, dar accesibile și limpezi doar acelora care își asumă sârguința de a le căuta) trag linii mult mai concrete în păienjenișul lucrurilor privitoare la povestea cu Simona Halep. Practic, pun cazul într-o nouă lumină. Înțelegem că acel control antidoping de la US Open s-a efectuat la mai mult de 2 ore, dar și la mai puțin de 3 zile după ce Simona luase medicamentul. Se localizează în timp culpa, cu mult mai multă precizie. Ce mai știm, de asemenea, este că la controalele antidoping anterioare Simonei nu i se depistase substanța, asta însemnând fie că n-o ingerase, fie că o ingerase dincolo de limitele intervalului de timp în care Roxadusatul rămâne activ în organism.
De la concret, înapoi la speculații
Avem, așadar, niște date concrete, care ar trebui să ajute, dar care pot să și încurce. Sunt două posibilități. Pe de o parte, e posibil că Simona lua Ruxadusat atunci când avea certitudinea că nu va fi controlată antidoping într-un interval de până la 3 zile. Dar, în acest caz, îl lua degeaba, fiindcă n-ar fi putut să se expună cu bună știință, controalele fiind neanunțate dinainte că urmează să vină. Pe de altă parte, a doua posibilitate prinde tot mai mult contur. Anume aceea ca Simonei să-i fie administrat medicamentul tocmai pentru a o compromite. Se știa că va fi controlată în următoarele zile sau ore, i s-a dat și a fost prinsă.
Scenarii
De-aici încolo încep poveștile cu Agatha Christie, Hercule Poirot, Rodica Ojog Brașoveanu sau Haralamb Zincă. Romanele polițiste. Cum? Când? De către cine? De ce? Sunt întrebări la care răspunsul nu-l pot da decât Simona și cei din imediata ei apropiere.