Prima etapă a returului sezonului regular a adus un nou uriaș scandal de arbitraj, din cauza celor întâmplate la derby-ul etapei, Rapid – CFR Cluj. Fotbalul aproape că a intrat în umbra lui.
Scandalul „feroviar”
Rapid și CFR Cluj au făcut cândva parte din același departament în perioada când erau feroviare. De aceea au și aceleași culori, iar emblemele lor vechi sau noi au multe elemente comune. Au fost destui jucători care de-a lungul timpului au evoluat la cele două, și acum existând asemenea cazuri, C. Deac la CFR (care a mai și fost rapidist în tinerețe), Costache, Dugandžić, Vojtuš, Al. Ioniță II, Fl. Ștefan, H. Moldovan de la Rapid. Finanțatorul Varga de la CFR îl simpatizează pe Adrian Mutu, despre care în mai multe rânduri afirmase că l-ar fi vrut pe banca tehnică a echipei sale. Așadar, multe legături care nu lăsau să se întrevadă că vor sări atâtea scântei în urma disputei lor. Scânteia de fapt a fost aprinsă de arbitrajul revoltător al lui Cătălin Popa și posibil și a lui Ovidiu Hațegan, până vom afla, dacă vom afla vreodată, dacă a avut vreun dialog din camera VAR cu centralul. În primul rând, nu am înțeles niciodată cum de un arbitru mediocru precum Cătălin Popa este delegat la atât de multe meciuri și mai ales la unele atât de importante. Repet ce am mai scris și cu alte ocazii, VAR-ul nu are nicio vină, ci aceia care îl întrebuințează sau în cazul de față care nu-l întrebuințează. Eu unul am îndoieli și la primul penalty rapidist, care mai degrabă a fost fault al lui Luckassen la Yuri, dar să zicem că au fost circumstanțe la lovitura peste față pe care Scuffet i-a aplicat-o atacantului olandez, dar la al doilea, la duelul dintre Burcă-Andonie cu Dugandžić, nu a fost nici vorbă de fault. Mai repet și o întrebare pe care am mai pus-o și cu alte ocazii: de unde această lene a arbitrilor români de a se deplasa să vadă faza cu ochii lor, mai ales dacă este una atât de importantă care poate decide meciul? Și a mai fost o fază trecută cu vederea de nepriceputul arbitru piteștean, faptul că la scorul de 1-2, Käit ar fi meritat cartonașul roșu ca intervenție de ultim apărător la C. Deac. Toate acestea au pus în umbră jocul în sine, care altfel a fost unul de bună calitate și ar fi meritat o mai mare atenție.
Răzbunarea Clujului fotbalistic = demisia lui Dică
Clujul fotbalistic a însemnat în această etapă Universitatea. Se poate spune că ea a egalat disputa Cluj – București, printr-o victorie neașteptată dar pe deplin meritată obținută în fața FCSB. O victorie chiar eroică, obținută în condiții de inferioritate numerică de peste 30 de minute. Antrenorul Eugen Neagoe și jucătorii săi merită felicitări, mai puțin Romário, care a luat stupid un cartonaș roșu, prin care a retrezit la viață adversara care încă era groggy după prima repriză și la norocul care l-a tot avut în ultima vreme ar fi putut întoarce rezultatul. N-a fost însă cazul. Câteva mențiuni pentru senegalezul Thiam, care s-a distrat, când a avut ocazia, cu apărarea adversă, I. Filip, tot mai bun cu cât înaintează în vârstă, portarul Gorcea care și-a spălat păcatele de la meciul din tur cu același adversar, când a provocat copilărește un penalty care a privat echipa sa de victorie, astfel încât acum s-ar fi putut spune că „U” i-a luat toate punctele lui FCSB, nu numai patru. Dacă nu a existat niciun penalty pentru FCSB, nu ne puteam aminti dacă în teren s-a aflat și Compagno. Dacă ar fi regulile ca la handbal, ar putea fi ținut pe bancă și introdus doar când se execută respectivele lovituri de la 11 m. Această înfrângere a dus în cele din urmă la demisia antrenorului Dică, și să vedem cine va fi următorul nefericit de pe banca roș-albaștrilor.
FCV Farul continuă în pas de marș
FCV Farul continuă marșul triumfal, chiar dacă în meciul de la Craiova a și beneficiat de mult noroc, căci FCU a ratat o mulțime de ocazii. Echipa dobrogeană însă arată bine și prin joc, și prin rezultate, fiind și mai clar acum că se va implica la lupta pentru primele locuri. Iar atunci când nu marchează atacanții o fac fundașii, cum s-a întâmplat acum la Craiova, cu Mihai Popescu și Ad. Borza. Se pare că Hagi scoate la lumină o nouă generație bună de tineri fotbaliști. După Pitu, Grameni, Sîrbu, iată-l apărând în prim-plan și pe un alt tânăr, amintitul Borza. Și apropo de tineri jucători, în această etapă a debutat la echipa de pe Litoral un puști de 14 ani, 10 luni, 13 zile, Alexandru Stoian, cu 8 zile mai… bătrân decât a fost marele Dobrin la debutul său în Divizia A, din 1962. Să sperăm că n-a fost un debut doar pentru a umple spații de știri pe internet.
Pe lângă FCU Craiova, mai sunt și alte echipe care în această etapă și-au „îmbunătățit” colecția rezultatelor slabe din ultima vreme: Sepsi, UTA și chiar FC Voluntari. Pe CS Mioveni nu o mai pomenesc, căci la ea este deja o obișnuință, putând spune de pe acum că este prima retrogradată. Doar mai salut revenirea celor de la Hermannstadt, care prin această aș zice logică victorie se menține acolo sus și chiar dacă nu va prinde play-off-ul, aceste puncte acumulate o vor ajuta mult la final.
Liderul norocului
Sepsi poate să invoce ghinionul, având în vedere că jucătorii săi au „încercat” în mai multe rânduri barele porții celor de la CSU. Aceasta din urmă este clar cea mai norocoasă echipă din acest sezon. Dacă nu ar fi fost așa, acum nu s-ar fi aflat la granița podiumului, ci la cea a locurilor 9-10. Și de această dată a fost nevoie doar de un mic zâmbet al Zeiței Fortuna pentru alb-albaștrii, acel șut, e drept, de excepție, al lui Vătăjelu și s-a făcut diferența. Nu știu de câte ori va mai nimeri respectivul în cariera sa o asemenea lovitură. Însă dincolo de acest ghinion, Sepsi arată a echipă fără substanță, haotică, ca un mecanism care merge în gol, fără eficiență. Totuși oamenii de la conducerea clubului n-au uitat lucrurile bune făcute în trecut de Bergodi, și nu s-au grăbit ca în alte părți să-l demită. Apropo, Bergodi a ajuns cu prilejul acestei etape la al 200-lea meci în Divizia A, fiind doar al doilea tehnician străin care atinge această bornă, după compatriotul său Nicolo Napoli.
Croitoru îl aduce pe Bálint la UTA
Așa cum s-a întâmplat la UTA, unde încă un antrenor a căzut victimă acestei etape. După lungi dezbateri, Ilie Poenaru va pleca și în locul său va reveni cel cu care echipa arădeană a promovat pe prima scenă, György László Bálint. Echipa arădeană a fost învinsă de o alta la care tocmai a debutat un alt nou antrenor, Marius Croitoru, care a produs acel termen idiot adesea pomenit în fotbalul nostru de „șoc la echipă”. În pofida acestei victorii, alb-violeții mi s-au părut a avea o prestație nu tocmai convingătoare, văzând la ea numeroase erori, undele de-a dreptul hilare, precum cea a lui Latovlevici când și-a șutat mingea în față… În fine, de-ale fotbalului. Să vedem cât timp va rămâne „șocată” echipa din Pitești.
FC Voluntari se pare că are perioade de rece urmate imediat de cele de cald, revenind apoi încă una rece. Va ține ea mai mult până să apară una nouă caldă? Așadar, două înfrângeri consecutive pe teren propriu. Partea bună este că nu a mai pierdut cu 0-3. Iar Grozav, face el ce face și marchează pentru Petrolul goluri aducătoare de puncte.
Chindia și-a oprit șirul victoriilor. Botoșani rămâne o echipă imprevizibilă, capabilă să se agațe de rezultate, dar să și piardă când te aștepți mai puțin. Nu pot trece cu vederea faptul că echipa din Târgoviște ar fi trebuit să beneficieze de un penalty clar la Daniel Popa, care foarte probabil i-ar fi adus victoria.
Ca o concluzie după această primă etapă: chiar dacă sunt destule meciuri de proastă calitate, campionatul este foarte disputat dar îi fac mult rău oamenii din jurul lui.
Cifre
Jucători
Meciul 200 în Divizia A: Latovlevici (Argeș)
Meciul 100: R. Moldoveanu (FCV Farul)
Meciul 50: D. Oancea (CS Mioveni)
Debut: Al. Stoian (FCV Farul), Medina (Hermannstadt), Leitner (Petrolul)
Golul 10: I. Filip („U” Cluj)
Golul 1: Ad. Borza (FCV Farul), Thiam („U” Cluj)
Antrenori
Meciul 200 în Divizia A: Cristiano Bergodi (Sepsi), care devine al doilea antrenor străin care ajunge la acest număr
Victoria 50: Marius Croitoru (Argeș)
Echipe
Chindia nu a izbutit nicio victorie pe teren propriu cu FC Botoșani într-a 5-a partidă în această situație (doar 2 egaluri a izbutit)
Prima victorie a lui Petrolul în confruntările cu FC Voluntari, într-a 6-a partidă directă
Universitatea Cluj a marcat golul 50, prin Thiam, lui FCSB, la Cluj în întâlnirile directe
CSU Craiova a trecut pe locul 29 în clasamentul all-time, depășind pe CAO